nieuws

Hoe gezond is de lucht in je slaapkamer, klaslokaal of kantoor?

28 jan 2020

In 2019 deed TNO een uitgebreid literatuuronderzoek naar het effect van het binnenklimaat op onze gezondheid. Frisse buitenlucht is gezond, dus staat het terugdringen van stikstof, fijnstof en CO2 stevig op de politieke agenda. Maar moeten, en kúnnen we ook iets doen aan de luchtkwaliteit binnenshuis?

Rapport gezonde binnenlucht

Lees meer over de uitkomsten van ons onderzoek en de aanbevolen maatregelen voor een gezond klimaat in huizen, scholen en kantoren.

Download rapport

Roken, koken en stoken

Het is winter. De kachel brandt en de kaarsen ook. Je sluit ’s nachts je slaapkamerraam omdat het zo koud is. Je kookt op gas. Je woont in een oudere woning waar het soms vochtig is en schimmelplekken ontstaan. Welk effect heeft dat op de concentratie CO2, fijnstof of stikstofdioxide? En wat is het effect daarvan op onze gezondheid, slaap en prestaties?

Afgelopen jaar zocht TNO naar antwoorden op deze vragen in relevante literatuur. Een voorbeeld: uit onderzoek bleek dat verhoging van de hoeveelheid ventilatie in een klaslokaal met 1 l/s per leerling de leerprestaties verbetert, waardoor het slagingspercentage met 3% stijgt.

Het effect van gourmetten op de concentratie fijnstof in huis, ten opzichte van vuurwerk van buiten.

Wat je er zelf aan kunt doen

In ons uiteindelijke rapport vind je naast de cijfers ook aanbevolen maatregelen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Inclusief een inschatting van hoe effectief de maatregel is en hoe moeilijk het is deze zélf uit te voeren.

werken aan bewustwording

Longfonds, Philips, Royal Haskoning DHV en ABN Amro werken aan bewustwording van het belang van een goed binnenmilieu. Zodat steeds meer Nederlanders weten wat zij zélf kunnen doen om thuis, op school of het werk de lucht gezonder te maken. In het kader hiervan werd TNO gevraagd om een literatuuronderzoek uit te voeren.

Kennis

Expertisegroep Building Physics & Systems

In de bouw ontstaan volop innovatieve ideeën. TNO helpt bedrijven (bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten) die concreet te maken door kennisdeling en advisering. We zetten ons daarbij tegelijkertijd... Lees verder
Ons werk

7 vragen over het Bouwinnovatie Lab

Welkom in het TNO Bouwinnovatie Lab! In dit state-of-the-art laboratorium doen we toegepast onderzoek naar innovaties op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Op 6 oktober 2021... Lees verder