nieuws

Nederland en Noorwegen werken samen aan onderzoek radarsignalen

21 apr 2020

Nederland en Noorwegen ontwikkelen twee intelligente nanosatellieten die in tandemformatie om de aarde zullen vliegen. Ze doen dit voor een bilaterale missie om de oorsprong van radarsignalen te onderzoeken.

Een visualisatie van één van de twee nanosatellieten die gebruikt zullen worden in de missie.

Het consortium van onderzoeksinstituten Koninklijke NLR en TNO, en het Noorse Defensie-onderzoeksinstituut FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt) ontwikkelt een demonstratiemissie voor een observatiesysteem vanuit de ruimte in het kader van het project ‘Military Use of Space’ (MilSpace2). De inzet van satellieten maakt Defensie uiteindelijk minder afhankelijk van externe partijen. Voor de bouw van nanosatellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ is NanoAvionics uit Litouwen geselecteerd na een onafhankelijk evaluatieproces met aanbieders uit verschillende landen. Het is voor het eerst dat Nederland en Noorwegen gezamenlijk satellieten ontwikkelen en zullen lanceren. De lancering van de twee nanosatellieten staat gepland voor medio 2022. .

Nanosatellieten

De nanosatellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ kunnen onder alle weersomstandigheden radarsignalen - inclusief navigatieradars op schepen – detecteren en lokaliseren op basis van verschillende meettechnieken. Het platform voor de twee nanosatellieten is gebaseerd op de bestaande M6P-nanosatellietbus van NanoAvionics die zorgt voor een nauwkeurige standregeling en positie voor de gewenste baan van de satellieten. De payload, oftewel de nuttige lading van de kleine satellieten, is een door het consortium ontwikkeld meetinstrument.

De demonstratiemissie bestaat uit twee identieke 6U-cubesats (1U komt overeen met een afmeting van 10x10x10 cm) die in tandemformatie zullen vliegen in een lage aardbaan op ca. 600 km hoogte. De twee satellieten zullen in dezelfde baan vliegen met een onderlinge afstand van 15 à 25 km, waardoor de nanosatellieten gelijktijdig signalen van specifieke radarsystemen kunnen detecteren.

Voortbouwend op de ervaring van de Noorse NorSat-3 en de Nederlandse BRIK-II-missies die nu in ontwikkeling zijn, verwacht het consortium met deze bilaterale missie ook waardevolle inzichten te verwerven over formatievliegen met nanosatellieten.

Consortium

Nederland en Noorwegen werken samen op strategisch belangrijke onderzoeksterreinen in ‘Strategic Mutual Assistance in Research and Technology’ (SMART). Een van de projecten die hieronder valt is MilSpace. Doel van de samenwerking is om een brede kennis op te bouwen over huidige en toekomstige ruimtevaart-gerelateerde technieken, technologieën en concepten. Binnen het consortium zijn de taken verdeeld, waarbij Koninklijke NLR toeziet op de verwerving van de satellieten en de integratie van de instrumenten op die platformen. TNO werkt aan het ontwerp en bouw van de innovatieve onderdelen van de instrumenten zoals de antennes en de signaalontvangers. FFI maakt het systeemontwerp van het meetinstrument, voert de integratie uit en is verantwoordelijk voor het grondstation en de dataverwerking.

Partners in dit project: het Koninklijke NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum), het Noorse Defensie-onderzoeksinstituut FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt), Nanoavionics en TNO.

Beeldcredits: NanoAvionics

Nieuws

Detectie van methaanemissies via satelliet

17 december 2019
Een explosie in een gasbron in de Amerikaanse staat Ohio heeft in 2018 geleid tot de uitstoot van 50.000 ton methaan in de 20 dagen die daarop volgden. Wetenschappers van SRON, EDF, VU en TNO hebben dit... Lees verder
Kennis

Satellietcommunicatie

Zelfrijdende auto’s, sociale media met meer video’s en het Internet of Things zorgen voor een groeiende vraag naar meer data. Aan die vraag kunnen de bestaande verbindingen niet voldoen. Laser-satellietcommunicatie... Lees verder
Ons werk

Kleine satelliet instrumenten

TNO ontwikkelt technologie voor kleine satellieten die concrete oplossingen voor maatschappelijke problemen kunnen bieden. We richten ons hierbij op betaalbare en kleine instrumenten voor aardobservatie... Lees verder
Ons werk

RF satellietcommunicatie

Met bijna een eeuw ervaring op gebied van radar- en RF-technologie-innovaties voor het Nederlandse ministerie van Defensie en voor ruimtetoepassingen, zet TNO zich in voor fundamenteel onderzoek naar... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Michiel Ringers

  • Defense
  • Airborne Sensors
  • Military Space
  • Radar Technology
  • EW

Mediavragen?