Bouw, infra en maritiem

De bouw, infrastructuur, maritieme en 'offshore' sector zijn essentieel voor de economie en leefbaarheid van ons land. Daarom blijven we innoveren. Zo zorgen we voor kwaliteit van wonen, goede bereikbaarheid en toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling. TNO heeft daarin een voortrekkersrol in Nederland.

Blijven vernieuwen

Zeker in de afgelopen decennia is het belang van innovatie sterk toegenomen in de sectoren bouw, infra en maritiem. De focus ligt op de duurzame economische ontwikkeling van de Noordzee en de effectieve afhandeling van sterk gegroeide goederenstromen. Ons speerpunten hierbij zijn:

  • voorspelbare betrouwbaarheid van bestaande en toekomstige constructies
  • transitie naar een energieneutrale en circulaire economie

We willen allemaal dat de infrastructuur en gebouwde omgeving in Nederland betrouwbaar, voorspelbaar en bovendien duurzaam is. Zowel op het land als in het water. Daarin kunnen en willen wij bij TNO een sleutelrol vervullen.

Betrouwbaarheid constructies voorspellen

We doen metingen en modelleren om de staat, kwetsbaarheid en restlevensduur van constructies te controleren. Vragen die we hiermee beantwoorden:

  • hoelang blijft de constructie van een brug betrouwbaar?
  • wanneer is onderhoud nodig en welk type onderhoud?
  • hoe beperken we schade aan schepen bij aanvaringen?
  • hoe voorkomen we onnodig onderhoud aan windmolens op zee?

'Innovatieve meetapparatuur en constructieve en probabilistische kennissystemen helpen ons om veiligheid te garanderen en in te grijpen wanneer dat nodig is. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat onderhoud zeker niet te laat, maar ook niet te vroeg wordt uitgevoerd.' - Machteld de Kroon, managing director van Bouw, Infra & Maritiem

Op naar een duurzame en circulaire economie

Als het gaat om woning- en utiliteitsbouw richten we ons op energieneutrale of zelfs energieproducerende gebouwen. Daarbij willen we niet inleveren op aspecten als comfort, veiligheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Ook dragen we bij aan een duurzame economie door te innoveren op het gebied van circulaire bouwmaterialen. Verder is ook in de scheepvaart het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot cruciaal. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een substantiële afname van uitstoot van binnenvaart en zeevaart?

Gedrag voorspellen

We richten ons op zowel bouw, infra als maritiem. Of het nu om een platform op zee, een brug, sluis, windmolen of een energieneutrale woning gaat. We voorspellen gedrag van systemen op constructief gebied en qua energie- en materiaalverbruik. En leveren innovatieve oplossingen om de beschikbaarheid, bruikbaarheid en duurzaamheid te vergroten.

'Digital predictive twin'

We werken aan de volgende stap in digitalisering van de bouw, namelijk de digital predictive twin. Dat is een digitale replica van een fysiek object, bijvoorbeeld een brug, waarmee je voorspellingen kunt doen over het toekomstige gedrag ervan. De digital twin geeft tijdig inzicht in wanneer het tijd is voor onderhoud, renovatie of vervanging van de fysieke tweelingbroer. Ook kan het voorgenomen veranderingen aan een bouwwerk simuleren voordat ze daadwerkelijk worden doorgevoerd. In onze digitale replica’s komen constructieve modellen, verkeersmodellen, sensordata en 'Artificial Intelligence' samen.

Digitale replica Van Brienenoordbrug

We hebben inmiddels een digitale replica ('proof of principle') van een brugdek van de Van Brienenoordbrug ontwikkeld. Uiteindelijk zullen we predictive twins koppelen zodat we op netwerkniveau analyses kunnen uitvoeren, als basis voor het voorspellen en proactief beheer en onderhoud.

Laat je verder inspireren

67 resultaten, getoond 1 t/m 5

Schone en veilige klaslokalen met nieuwe ventilatortechnologie

Informatietype:
Insight
6 februari 2023

Goflow biedt een revolutie in ventilatie: verticaal ventileren in plaats van horizontaal.

Zo krijgen bestaande woningen energielabel A++++

Informatietype:
Insight
28 december 2022

Bestaande woningen moeten energiezuiniger worden. TNO en partners bedachten een innovatieve oplossing waarbij ook de gevels van woningen worden ingezet om warmte uit zonnestraling te winnen.

Installateurs slaan handen ineen om Nederland versneld aan de warmtepomp te helpen

Informatietype:
Nieuws
22 december 2022

Het consortium Team Duurzaam Installeren 500 (TDI500) wil binnen drie jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen met 500 extra warmtepompen per dag verhogen. Hiervoor moet de installatiesector op een andere manier te werk gaan. Zij hebben daarvoor vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van RVO een subsidie van 5 miljoen euro gekregen.

Heat Pump Application Center helpt energietransitie versnellen

Informatietype:
Insight
21 december 2022

In 2050 moeten zo’n 8 miljoen gebouwen in ons land aardgasvrij zijn. Een enorme opgave, waar we alternatieve verwarmingstechnieken als de hybride-warmtepomp hard bij nodig hebben.

In2Innovation: Digitale replica’s met voorspellend vermogen

Informatietype:
Insight
14 december 2022

In deze aflevering spreken we Joep Paulissen, consultant op het gebied van ‘digital twins’, digitale replica’s van bestaande constructies met een voorspellend vermogen.