Bouw, infra en maritiem

De bouw, infrastructuur, maritieme en 'offshore' sector zijn essentieel voor de economie en leefbaarheid van ons land. Daarom blijven we innoveren. Zo zorgen we voor kwaliteit van wonen, goede bereikbaarheid en toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling. TNO heeft daarin een voortrekkersrol in Nederland.

Blijven vernieuwen

Zeker in de afgelopen decennia is het belang van innovatie sterk toegenomen in de sectoren bouw, infra en maritiem. De focus ligt op de duurzame economische ontwikkeling van de Noordzee en de effectieve afhandeling van sterk gegroeide goederenstromen. Ons speerpunten hierbij zijn:

  • voorspelbare betrouwbaarheid van bestaande en toekomstige constructies
  • transitie naar een energieneutrale en circulaire economie

We willen allemaal dat de infrastructuur en gebouwde omgeving in Nederland betrouwbaar, voorspelbaar en bovendien duurzaam is. Zowel op het land als in het water. Daarin kunnen en willen wij bij TNO een sleutelrol vervullen.

Betrouwbaarheid constructies voorspellen

We doen metingen en modelleren om de staat, kwetsbaarheid en restlevensduur van constructies te controleren. Vragen die we hiermee beantwoorden:

  • hoelang blijft de constructie van een brug betrouwbaar?
  • wanneer is onderhoud nodig en welk type onderhoud?
  • hoe beperken we schade aan schepen bij aanvaringen?
  • hoe voorkomen we onnodig onderhoud aan windmolens op zee?

'Innovatieve meetapparatuur en constructieve en probabilistische kennissystemen helpen ons om veiligheid te garanderen en in te grijpen wanneer dat nodig is. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat onderhoud zeker niet te laat, maar ook niet te vroeg wordt uitgevoerd.' - Machteld de Kroon, managing director van Bouw, Infra & Maritiem

Op naar een duurzame en circulaire economie

Als het gaat om woning- en utiliteitsbouw richten we ons op energieneutrale of zelfs energieproducerende gebouwen. Daarbij willen we niet inleveren op aspecten als comfort, veiligheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Ook dragen we bij aan een duurzame economie door te innoveren op het gebied van circulaire bouwmaterialen. Verder is ook in de scheepvaart het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot cruciaal. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een substantiële afname van uitstoot van binnenvaart en zeevaart?

Gedrag voorspellen

We richten ons op zowel bouw, infra als maritiem. Of het nu om een platform op zee, een brug, sluis, windmolen of een energieneutrale woning gaat. We voorspellen gedrag van systemen op constructief gebied en qua energie- en materiaalverbruik. En leveren innovatieve oplossingen om de beschikbaarheid, bruikbaarheid en duurzaamheid te vergroten.

'Digital predictive twin'

We werken aan de volgende stap in digitalisering van de bouw, namelijk de digital predictive twin. Dat is een digitale replica van een fysiek object, bijvoorbeeld een brug, waarmee je voorspellingen kunt doen over het toekomstige gedrag ervan. De digital twin geeft tijdig inzicht in wanneer het tijd is voor onderhoud, renovatie of vervanging van de fysieke tweelingbroer. Ook kan het voorgenomen veranderingen aan een bouwwerk simuleren voordat ze daadwerkelijk worden doorgevoerd. In onze digitale replica’s komen constructieve modellen, verkeersmodellen, sensordata en 'Artificial Intelligence' samen.

Digitale replica Van Brienenoordbrug

We hebben inmiddels een digitale replica ('proof of principle') van een brugdek van de Van Brienenoordbrug ontwikkeld. Uiteindelijk zullen we predictive twins koppelen zodat we op netwerkniveau analyses kunnen uitvoeren, als basis voor het voorspellen en proactief beheer en onderhoud.

Laat je verder inspireren

55 resultaten, getoond 1 t/m 5

Webinar: Duurzaam beton van hype naar aanpak

Informatietype:
Evenement

Tijdens de Dutch Green Building Week organiseren wij het webinar 'Duurzaam beton van hype naar aanpak'. Schrijf je in!

Startdatum:
Locatie:
Online

Brains4neighbourhoods isolatie doe het zelf voorzetraam

Informatietype:
Insight
27 september 2022

Energiearmoede komt vaak voor in oudere huurwoningen (zoals in flats) als gevolg van een combinatie van slechte isolatie en een laag inkomen. Aanpassing van het gebouw, zoals isolatie en dubbel glas, is een taak van de vastgoedeigenaar die niet altijd direct uitgevoerd kan worden.

Koning bezoekt Noordzee voor de toekomst van energie

Informatietype:
Nieuws
25 augustus 2022
Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt, met offshore wind, zon en groene waterstof.

Stem op ENVISION voor de European Sustainable Energy Awards!

Informatietype:
Nieuws
24 augustus 2022

Het ENVISION-project, een H2020 project, gecoördineerd door TNO, is één van de drie genomineerde projecten voor de prestigieuze European Sustainable Energy award van de Europese Commissie. Natuurlijk willen we deze award winnen en daar kun jij bij helpen!

Energiebesparende tips voor koele woning in de zomer

Informatietype:
Nieuws
19 juli 2022

Actieve koeling in woningen, met bijvoorbeeld een airco, is vaak niet nodig. Lees welke effectieve manieren je zelf kan doen om je huis koeler te houden.