Klimaatverandering, luchtkwaliteit en duurzaamheid

Thema:
Klimaat en luchtkwaliteit
Milieu en duurzaamheid

Kennis van uitstoot en luchtkwaliteit vertalen naar oplossingen voor milieuvraagstukken. Dat is de expertise van Klimaatverandering, Luchtkwaliteit & Duurzaamheid. Daarbij houden we rekening met economische, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Ook betrekken we de doorwerking in energievoorziening, industriële productie en mobiliteit.

Klimaatverandering, luchtkwaliteit en duurzaamheid stellen beleidsmakers, overheden en bedrijven voor belangrijke uitdagingen. Als Europees koploper op het gebied van uitstoot en luchtkwaliteit dragen we graag bij aan oplossingen. Dat kunnen we omdat we onze brede, actuele en diepgaande technische kennis van processen en systemen koppelen aan een netwerk van weer andere, niet-technische vakgebieden.

Controlesysteem voor uitstoot van broeikasgassen

Voor het klimaat werken we aan een controlesysteem voor de uitstoot van broeikasgassen. Hierin koppelen we kennis over emissies en oorzaken van uitstoot aan verspreidingsmodellen van satellietwaarnemingen. Daarmee onderzoeken we de uitstoot van landen en bedenken we nieuwe methoden om die te meten. Wat het ingewikkeld maakt, is dat de wereldwijde concentratieverschillen van CO2 in de atmosfeer bijzonder klein zijn. Door andere stoffen in de atmosfeer te meten, herleiden we of de uitstoot op een bepaald moment verandert en welke bronnen verantwoordelijk zijn.

Afweging tussen klimaatbeleid en luchtkwaliteit

Aardgasvrije wijken zijn een ander voorbeeld van onze inzet voor het klimaat. Met proefprojecten brengen we de opbrengsten en combinaties van mogelijkheden in kaart. Voor de industrie richten we ons op maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen in sommige sectoren te verminderen. Verder zoeken we win-winsituaties in de afweging tussen klimaatbeleid en luchtkwaliteit. Elektrisch rijden wordt bijvoorbeeld aangemoedigd vanuit klimaatbeleid, maar pas als de elektriciteit schoon wordt opgewekt, is er echt sprake van een duurzame oplossing. Of denk aan houtkachels in de woningsector: een goede optie voor het klimaat, maar minder gunstig voor de luchtkwaliteit.

Vervuilende uitstoot en broeikasgassen

Met technische kennis van processen maken we totaaloverzichten van uitstoot en broeikasgassen. Zo dragen we bij aan het luchtkwaliteitsmodel LOTOS-EUROS. Naast uitstoot- en weergegevens, zoals wind, temperatuur en neerslag, beschrijft het model chemische reacties en andere processen in de atmosfeer. Van een gedetailleerd schaalniveau van 1 kilometer tot op het niveau van een continent. Het model wordt onder andere toegepast voor de smogberichtgeving in Nederland en de luchtkwaliteitsverwachting in 200 Europese steden. Tot slot brengen we de neerslag van stikstof in kaart, die zowel in steden als in de natuur een grote rol speelt.

Het Lotos-Euros model

Strategische keuze voor duurzaamheid

Hoe maak je een productieketen circulair? Wat levert hergebruik milieutechnisch op? Welke technologieën komen daarbij kijken? Hoe gunstig of ongunstig is circulariteit? Op deze en andere vragen richten we ons met het thema duurzaamheid. Wanneer je als bedrijf een strategische keuze maakt voor duurzaamheid, dan hebben wij de methode beschikbaar om je productaanbod samen te onderzoeken. Dat kan zelfs al in de ontwerpfase van je nieuwe product of stof. Zo wordt vroeg zichtbaar of een route leidt tot verbetering voor het milieu. En wat je kunt doen om het productieproces succesvol verder te ontwikkelen.

Laat je verder inspireren

69 resultaten, getoond 1 t/m 5

Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar

Informatietype:
Insight
31 augustus 2023

Plasticverpakkingen zijn onmisbaar en tegelijkertijd een grote bron van microplastics. Lees aan welke effectieve maatregelen we samen met de industrie werken.

Zonder grondstoftransitie geen energietransitie

Informatietype:
Insight
10 augustus 2023

Vier voorbeelden die laten zien hoe TNO aan alternatieve grondstoffen en productieprocessen werkt voor nog betere batterijen, elektrolysers voor waterstof, zonnepanelen en windmolens.

Upwash-technologie voor hogere kwaliteit plasticafval

Informatietype:
Artikel

Op dit moment wordt slechts een klein deel van het plastic dat we dagelijks gebruiken gerecycled. Om meer plasticafval te kunnen hergebruiken zijn innovatieve technologieën nodig die plastic zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen recyclen. Het door TNO bedachte Upwash concept is zo’n technologie, die nu verder wordt ontwikkeld en gereed gemaakt voor opschaling.

From #plasticfree to future-proof plastics

Informatietype:
Webinar
15 juni 2023
1 aflevering

Tijdens de webinar 'From #plasticfree to future-proof plastics' deelden we de resultaten uit onze whitepaper 'How a future-proof, circular and sustainable plastics economy should look like'.

Tijdmakers: een gezondere wereld zonder microplastics

Informatietype:
Insight
15 juni 2023

Tussen 11 en 15 juni 2023 kwam de Ocean Race op bezoek in Den Haag. TNO was erbij en gaf toelichting op microplasticsmetingen tijdens de race.