Mobiliteit en logistiek

We leven in een veranderende wereld vol uitdagingen. Denk aan urbanisatie, vergrijzing, digitalisering, automatisering en de energietransitie. Het is onze ambitie om het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te vergroten en het welzijn van de maatschappij te verbeteren door de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van mobiliteit en logistiek te verhogen.

Mobiliteit voor iedereen

In onze visie moet het vervoer van mensen en goederen veilig, efficiënt en betrouwbaar zijn, met een zo klein mogelijke impact op leefomgeving. De grote uitdaging is om de steeds groeiende behoefte aan verplaatsingen van mensen en goederen in goede banen te leiden. Daarom maken we stedelijke gebieden voor iedereen goed toegankelijk, leefbaar en duurzaam.

We gebruiken vernieuwende technologieën zoals ‘the internet of things’, kunstmatige intelligentie, geautomatiseerde voertuigen, zelforganiserende logistiek, nieuwe energiedragers en coöperatieve mobiliteit. Bij het ontwerpen, ontwikkelen en testen van tools, simulaties en beoordelingsmethodologieën verleggen we elke keer grenzen.

Naar een slim en duurzaam logistiek- en mobiliteitssysteem

In onze aanpak staat de overtuiging centraal dat de mensen of eindgebruikers, het voertuig of de vervoersmodaliteit, en de omgeving in constante interactie op elkaar inwerken. Om in dat ecosysteem te innoveren zijn slimme communicatie-oplossingen nodig. Met intelligentie in het logistieke- en mobiliteitssysteem maken we duurzaam en slim vervoer en transport mogelijk. Bijvoorbeeld in de vorm van zelforganisatie en intelligente communicatie. Denk aan oplossingen zoals pakketjes die zelf over hun vervoerswijze beslissen. Of auto’s die onderling én met wegkantsystemen of zelfs fietsers informatie uitwisselen. Efficiëntie en veiligheid gaan zo hand in hand.

Internationale positie versterken

Het is onze ambitie om de internationale positie van ons land te versterken met innovatieve oplossingen binnen mobiliteit en logistiek. Bijvoorbeeld met grote projecten die we in Europees verband en tot in Japan toe uitvoeren. Hierbij is het belangrijk dat we de complexiteit van logistiek- en mobiliteitssystemen, met al hun afhankelijkheden en verbanden, beter gaan begrijpen om ze duurzaam en toekomstbestendig te maken. Onze technologische innovaties dragen daaraan bij.

Expertisegroepen

Leefbare stad dankzij smart mobility

Door de bevolkingsgroei, verstedelijking en welvaartstijging neemt de vraag naar mobiliteit toe. Tegelijkertijd worden beleidsmakers geconfronteerd met urgente en gecompliceerde uitdagingen op het gebied van energie, woningbouw, luchtkwaliteit en sociale cohesie, die vragen om een nieuwe manier van beleid maken. Hoe zorgen we met al deze ontwikkelingen vandaag én in de toekomst voor een bereikbare, veilige, en inclusieve stad? Ontdek hoe TNO beleidsmakers helpt bij het vormgeven van de leefbare stad van morgen.

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 11 t/m 15

Veiligere Europese wegen dankzij doorbraak in truck platooning

Informatietype:
Nieuws
4 oktober 2021
Bij truck platooning rijden vrachtauto’s geautomatiseerd en direct achter elkaar in kleine konvooien. Het door de EU gecofinancierde ENSEMBLE project brengt truck platooning naar een volgende fase.

Schoon wagenpark vraagt om méér naast ‘stekkersubsidie’

Informatietype:
Nieuws
20 september 2021
TNO heeft onderzocht hoe op korte termijn een consistente vergroening van het wagenpark te stimuleren is met direct rendement voor de luchtkwaliteit en klimaat.

TNO en Goodyear samen op zoek naar betere en ‘intelligente’ ABS-banden

Informatietype:
Nieuws
16 maart 2021

Als het ABS-systeem van een auto ingrijpt bij een remactie, zoekt het systeem naar het maximale remvermogen van het voertuig gegeven de omstandigheden, het wegdek en de banden. Door de wielen net niet te laten blokkeren is de wrijving van een beperkt aantal vierkante centimeters rubber met het wegdek en daarmee het remvermogen maximaal, terwijl het voertuig bestuurbaar blijft.

Realtime communicatie vanuit de fietser kan verkeersongevallen met auto’s verminderen

Informatietype:
Nieuws
2 februari 2021

Onderzoek van TNO, Bosch en Shimano: toevoeging van communicatie verbetert het autonoom noodremsysteem (AEB) van een auto.

Case studie analyse: Governance modellen voor Mobility as a Service (MaaS)

Informatietype:
Nieuws
26 januari 2021
TNO heeft – in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – onderzoek gedaan naar de verschillende governance modellen voor Mobility-as-a-Service (MaaS). MaaS is een concept dat wereldwijd in ontwikkeling is, de MaaS diensten groeien in aantal en veelzijdigheid evenals het ecosysteem met bestaande en nieuwe spelers. De verdeling van rollen en verantwoordelijkheden en inzet van sturingsinstrumenten door de overheid verschillen sterk tussen landen.