Voeding en farma

De toekomst van voedsel en farma is gepersonaliseerd. Omdat fabrikanten ernaar streven steeds meer oplossingen op maat te creëren, vertrouwen zij op TNO's unieke expertise en technologieën van wereldklasse om meer succes te boeken. Door middel van procesonderzoek en machinetechnologie helpen wij de industrie om voedingsmiddelen en geneesmiddelen met unieke functionaliteiten te creëren, aangepast aan specifieke behoeften. Samen met onze partners helpen we de industrie voor te bereiden op de toekomst.

Partners gezocht

We zijn momenteel op zoek naar digital food processing business cases ›

Contact

Toegepaste kennis en expertise

TNO heeft al meer dan 25 jaar aan expertise opgebouwd in de additive manufacturing en machineconcepten voor industriële toepassingen. Tegenwoordig passen we die expertise toe op het gebied van voeding en farmacie. Van fused filament fabrication tot extrusion printing en van powder bed printing tot laser sintering, passen we de processen en technieken toe die het meest geschikt zijn voor het materiaal en creëren we machineconcepten om deze technologieën op productieniveau te schalen.

Digitale medicijnproductie

De farmaceutische industrie streeft naar veilige, snelle en voordelige methoden om op een flexibele manier orale toedieningsvormen te produceren op kleine tot middelgrote schaal, voor specifieke doelgroepen. Gepersonaliseerde geneeskunde biedt de belofte van meer gerichte patiëntenzorg en een betere menselijke gezondheid. TNO werkt samen met de industrie om oplossingen te vinden die zorgen voor nauwkeurigheid en procesbeheersing, terwijl de samenstelling en het vermogen om op schaal te produceren gewaarborgd blijft.

Met de technologie van TNO kunnen orale toedieningsvormen met één of meer Active Pharmaceutical Ingredients (API's) worden aangepast aan de behoeften van een specifieke patiënt. Dit stelt ons in staat om tabletten te maken met unieke eigenschappen, zoals instelbare afgifteprofielen of verschillende afgifteniveaus voor elke individuele API. TNO heeft ook laboratoriumopstellingen ontwikkeld die onze klanten gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling van 3D-geprinte orale toedieningsvormen. Samen ontsluiten we het potentieel van 3D-printen als een technologie die het mogelijk maakt om kosteneffectieve, kleinschalige producten te produceren.

Digitale voedselverwerking

TNO onderzoekt de mogelijkheden voor het vormgeven, textuur geven en personaliseren van voedsel. De steeds toenemende vraag naar unieke nieuwe voedingsproducten, gecombineerd met de behoefte aan gepersonaliseerde voedingsoplossingen, zet de fabrikanten ertoe aan om 3D-printen te onderzoeken als een manier om nieuwe texturen, unieke vormen en spannende composities te ontwikkelen. Duurzamere voedingsproducten stellen consumenten bovendien in staat om gezondere voedselkeuzes te maken en een meer bevredigende voedselervaring te beleven.

TNO heeft onlangs een 3D-pastaprinter en -proces ontwikkeld voor Barilla, een van 's werelds grootste pastaproducenten. Naast de mogelijkheid voor Barilla om te experimenteren met nieuwe pastavormen en -texturen, levert het werk ook nieuwe consumentengegevens op over voedingsmiddelen die de consument het meest aanspreken. TNO heeft de expertise ontwikkeld om een breed scala aan voedingsmiddelen, van zuivel tot bakkerijproducten, 3D te bedrukken en kan beginnen met elke gewenste materiële basis: poeder, pasta of vloeistof.

3D printer

Versnelde partnerschappen

In het Digital Food Processing Initiative (DFPI) werkt TNO samen met Wageningen University & Research en het High Tech Systems Center van de TU/e om zich te richten op ontwikkelingen in de voedingssector. Deze omvatten voeding en het gebruik van alternatieve eiwitten. Met flexibele productietechnologieën zetten we alternatieve eiwitten om in producten met de gewenste structuren en texturen. Deze flexibele en digitale productietechnologieën helpen bij het realiseren van volledig gepersonaliseerde voeding. Binnen het DFPI combineren we voedingswetenschap, apparatuur en high-tech systemen om de toekomst van voedsel te ontdekken.

Partners gezocht

We zijn momenteel op zoek naar digital food processing business cases ›

contact
Expertisegroepen
Contact

Pieter Debrauwer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.