Communicatienetwerken van de toekomst zullen een ongekende impact hebben op mensen en bedrijven. De volgende generatie mobiele technologie is inmiddels bekend als 5G en zal de manier waarop we met elkaar omgaan ingrijpend veranderen. Communicatie is dan slimmer, technologieneutraal, milieuvriendelijker en biedt ongelofelijke bandbreedte. De integrale multidisciplinaire aanpak van TNO speelt een sleutelrol bij het vormgeven van deze technologie door het beste uit partners naar boven te halen.

Lees meer over de mogelijkheden van het 5GSP platform

Download de paper '5G Service Platform (5GSP)'

Download

Met haar onafhankelijkheid, expertise, lange staat van dienst en schaalgrootte is TNO traditioneel de katalysator van opkomende technologieën. Mobiele communicatie bestaat al bijna twee decennia en TNO is cruciaal geweest bij de ontwikkeling ervan.

GSM, ook wel 2G, bracht wereldwijde mobiele telefonie. 3G zorgde voor connectiviteit en mobiel internet. 4G maakte zware data-applicaties, zoals streaming, ook mobiel. En voordat het decennium voorbij is, zal 5G grote aantallen mobiele apparaten verbinden met een extreem hoge doorvoer zonder vertraging in de dataverbindingen.

Belangrijke voordelen van 5G

Deze belangrijke voordelen van 5G vormen de basis van toepassingen en diensten die we ons als consumenten of ondernemers nu nog niet eens kunnen voorstellen.

  • Het Internet of Things verbindt slimme woningen en maakt het leven van bewoners aangenamer.
  • Machine to machine-communicatie maakt kantoren, installaties en apparaten slimmer en productiever.
  • Met mobiele toepassingen is de gezondheidszorg van de toekomst in staat patiënten te behandelen op basis van individuele wensen.
  • Slimme energienetwerken zullen consumenten transformeren van energiegebruikers tot producenten.
  • Zelfrijdende voertuigen uit de moderne auto-industrie produceert verminderen files en reduceren verkeersslachtoffers.

Maar ook andere sectoren profiteren van de supersnelle dataverbindingen van 5G om grote aantallen apparaten snel en zonder vertraging, met lager energieverbruik en betere beveiliging met elkaar te verbinden.

Big picture

De netwerkindustrie en telecomproviders werken op de grenzen van mobiele technologie aan moderne end-to-end 5G-netwerken die in 2020 worden uitgerold. TNO ondersteunt hen actief bij het realiseren van operationele voordelen en het optimaliseren van inkomsten uit mobiele diensten.

Middels onderzoek, tests en pilots schetst TNO het grotere plaatje van een nieuwe winstgevende mobiele sector. TNO speelt immers al jaren een vitale rol bij het vertalen van technologie en operationele vereisten van 5G-netwerken naar zakelijke en consumentendiensten met een focus op mobiliteit, mensen en toepassingen. Want één ding is zeker, 5G zal de samenleving voor altijd veranderen.

Lees meer

5G and Net Neutrality: a functional analysis to feed the policy discussion (TNO 2018 R10394 | 1.0)

Contact