In het project Truck Platoon Matching ontwikkelt TNO samen met dertien partners een tool om vrachtwagens aan elkaar te koppelen. Zo’n tool is essentieel voor ‘truck platooning’: het op korte volgafstand in colonne rijden van vrachtwagens en dé grote belofte om het vrachtvervoer sneller, productiever, veiliger en duurzamer te maken.
Google Earth, visualisatie matching havengebied

‘Truck platooning’ is sterk in opkomst. Door met elkaar communicerende vrachtauto’s tegelijkertijd te laten remmen en gasgeven, zijn files te voorkomen en kan brandstof worden bespaard. Zo wordt vrachtvervoer sneller, productiever en veiliger. Naar verwachting komt de technologie rond 2020 op de markt. Om maximaal te profiteren van de technologie, moeten vrachtwagens die ermee zijn uitgerust elkaar wel kunnen vinden. Bovendien moeten ze weten of samen optrekken loont: als een partner bij de eerste afslag de andere kant op moet, heeft een colonne vormen weinig zin.

Real time data en complexe rekenmethodes

Het project Truck Platoon Matching draait om het bij elkaar brengen van de juiste vrachtwagens. De richting van de vrachtwagens moet natuurlijk overeenkomen, maar ook de belading moet bekend zijn. De truck met de zwaarste lading kan namelijk het beste voorop rijden. Ook de motorvermogens en de voertuigniveaus moeten ongeveer overeenkomen, want de wagens moeten ongeveer even snel kunnen remmen en optrekken. Sluiten al deze zaken op elkaar aan, dan moeten de actuele locaties en de rijsnelheden van de vrachtwagens het in colonne rijden ook nog toelaten. Kortom, Truck Platoon Matching vergt zowel de beschikbaarheid van veel real time data als complexe rekenmethodes om ze te verwerken.

Slim plannen van vrachtauto’s

Het project Truck Platoon Matching voorziet in twee matching-methodes. De eerste methode vindt matches voorafgaand aan de rit, op basis van bestaande planningen. De tweede methode ‘on-the-fly-matching’ maakt het mogelijk om matches te vinden tijdens de rit. Als een vrachtauto al halverwege het traject is en een andere truck met ongeveer dezelfde eindbestemming in de buurt blijkt, koppelt het systeem ze aan elkaar. Uiteindelijk is het de bedoeling om beide methoden te combineren in dezelfde cloud-oplossing.

Veelbelovende resultaten

De matchmethodes zijn uitvoerig getest met simulatiemodellen en de resultaten zijn veelbelovend. Dat bij het project zoveel vertegenwoordigers uit de sector samenwerkten, vormde de sleutel tot het succes. Vervoerders stelden de data van hun boardcomputers ter beschikking en allerlei logistieke experts brachten hun kennis, wensen en eisen in. 

Het vervolgproject is inmiddels gestart.

Ontwikkeling eerste prototype

Nieuwe inzichten die tijdens het eerste project zijn opgedaan, worden geïntegreerd in een eerste prototype van de tool die een stap dichterbij de markt zal staan. Aan het eerste project namen, naast TNO, negen partijen deel: De Jong Grauss Transport, De Rijke Trucking, Erasmus Universiteit Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Ortec, Overbeek Int. Transport, SmartPort Rotterdam, Transport en Logistiek Nederland en VDS Logistics. Bij de tweede fase van het project sluiten ook Simacan, Route42, Calendar42 en de Innovatiecentrale aan.

Vrachtwagens matchen maakt groener vervoer mogelijk
Algemeen

Haven van de toekomst

Hoe zorg je voor een economisch vitale, duurzame en toekomstbestendige haven? TNO beschikt over technologische kennis, oplossingen en expertise waar het bedrijfsleven mee aan de slag kan (zowel nationaal... Lees verder
Contact

Elisah van Kempen MSc

  • Connected and Automated Transport
  • Truck platooning
  • Self-organizing logistics