Informatietype:
Project
Thema:
Zonnepanelen op landbouwgrond
Unit:
Energy & Materials Transition

Zonnepanelen op landbouwgrond

Status project

2020 - 2023

In samenwerking met

Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ERF, Hemus en Aeres Hogeschool

Bij de aanleg van een zonnepark is het belangrijk om te kijken naar de impact op de leefomgeving. Ook bij zonnepanelen op landbouwgrond. Stel dat je landbouw die bijdraagt aan biodiversiteit én energieproductie samen kunt laten gaan? Die concepten ontwikkelen energiebedrijven en onderzoeksinstituten.

Project Symbizon

In het Symbizon-project onderzoeken we samen met Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de combinatie van een zonnepark met strokenteeltlandbouw om nieuwe kennis en inzichten voor efficiënt gebruik van land te verkrijgen. Het samenwerkingsverband is een initiatief vanuit het consortium Zon in Landschap.

Slim combineren

Het doel van het Symbizon-project is om te laten zien wat een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt kan. Namelijk het land in stand houden voor voedselproductie, de ecologische eigenschappen verbeteren en tegelijkertijd positieve business cases voor de agrariër en de energieopwekker opleveren.

Hogere opbrengst per zonnepaneel

Door de combinatie van zonnepanelen en landbouw passen er minder zonnepanelen per hectare dan in reguliere zonneparken. Een hogere opbrengst per zonnepaneel is dus nodig. Daarom worden in dit project het gebruik van tweezijdige zonnepanelen en een zonvolgsysteem onderzocht.

Zonnepanelen met twee kanten om zon op te vangen
Tweezijdige zonnepanelen

Zonnepanelen die de zon volgen

De projectpartners ontwikkelen en testen een zonvolg-algoritme. Dat monitort bijvoorbeeld gewasopbrengst, energieopbrengst, effect kruidenstroken, weersvoorspelling, energieprijs en bodemgesteldheid. En optimaliseert waar mogelijk. Ook het effect van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, ziekten en het gebruiksgemak voor de boer wordt gemeten.

Zonnepanelen die de zon volgen dankzij zonvolg-algoritme
Auteursrechten foto: Schletter

Zonnepark op landbouwgrond in Almere

In 2022 is het zonnepark in Almere in gebruik genomen en wordt de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt getest. Het terrein is ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf. Het consortium heeft subsidie ontvangen (TKI Urban Energy) voor het 4-jarige Symbizon-project. We bouwen kennis op over de verschillende ontwerpkeuzes voor zonnepanelen in de landbouw (agri-pv). Deze kennis kan in combinatie met gewasgroeimodellen worden ingezet om business cases te analyseren.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO Symposium 40 jaar zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
17 mei 2022

Op donderdag 12 mei 2022 kwam de solar community bij elkaar bij TNO in Petten. Het symposium 40 jaar Zonne-energie werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid en pensioen van Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek nieuwe flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Informatietype:
Nieuws
29 november 2021
TNO start met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water. Voor de pilot zijn zonnepanelen geïnstalleerd in het Oostvoornse Meer.

Duurzame luchthaven neemt een vlucht met zonnepark

Informatietype:
Nieuws
5 juli 2021
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag in het bijzijn van onder andere Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie van TNO, het eerste zonnepaneel van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark is een mooi voorbeeld van op een slimme manier omgaan met beperkte ruimte. Het zonnepark is een van de grootste in de regio en is onderdeel van een slim energiesysteem. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een innovatief Aviation District.

TNO: 'Vergroot draagvlak voor zonne-energie met innovaties'

Informatietype:
Nieuws
3 maart 2021
TNO heeft de ontwikkelingen waaraan zij werkt in kaart gebracht in de vandaag gepubliceerde whitepaper ’Zonpositief: zonne-energie op weg naar impact.’

Onderzoek eco-certificering zonneparken

Informatietype:
Nieuws
24 februari 2021
TNO gaat samen met de WUR, Eelerwoude, Holland Solar en NL Greenlabel de certificering ontwikkelen voor zonneparken met een ecologische meerwaarde.