Digitale biomarkers: de sleutel tot patiëntgerichte zorg

Thema:
Innovative health trials

Innovatieve manieren om gezondheid te meten, zoals het gebruik van draagbare sensortechnologie, zullen een essentiële rol gaan spelen in preventieve gezondheidszorg en zorg op afstand. Deze technologie heeft in de praktijk een bijzondere toegevoegde waarde. Belangrijke voorwaarden voor een soepele invoering ervan zijn toegankelijkheid, naleving van alle wettelijke en privacyregels en relevantie voor patiënten en zorgverleners. TNO biedt één aanspreekpunt voor het ontwikkelen van innovatieve manieren om gezondheid te meten, zoals digitale biomarkers, waarbij de patiënt centraal staat.

Digitale gezondheidszorg van de toekomst

Het meten van gezondheid voor preventieve gezondheidszorg en zorg op afstand vereist een nieuwe reeks innovatieve, minimaal invasieve of niet-invasieve technieken en systemen. Een voorbeeld hiervan zijn digitale biomarkers: objectieve, kwantificeerbare fysieke en biologische veranderingen in het lichaam die met een draagbaar apparaat continu worden gemeten. Wanneer de metingen met dit soort apparaten wordt gecombineerd met slimme algoritmen en analyses, komen hier inzichten uit voort die de basis vormen voor zorg op afstand, waarbij het accent ligt op preventie en algeheel ziektemanagement.

TNO werkt samen met verschillende partners – waaronder MedTech, HealthTech, voedings- en farmaceutische bedrijven en belangrijke patiëntenorganisaties – om deze innovatieve gezondheidsmetingen te ontwikkelen en daarmee bij te dragen tot de transitie naar het gezondheidszorgsysteem van de toekomst. Momenteel richten we ons voornamelijk op digitale biomarkers die meer inzicht geven in cardiometabole gezondheid, ontstekingsaandoeningen en slaap. Daarnaast ontwikkelen en gebruiken we een digitale infrastructuur die deze ontwikkelingen en de toepassing ervan in gezondheidsonderzoek op afstand ondersteunt.

willem_van_den_brink_1_

‘‘De transitie in de gezondheidszorg vereist nieuwe technologieën om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement te ondersteunen.’’

Willem van den Brink

Onderzoeker

Eén aanspreekpunt voor innovatieve gezondheidsoplossingen

Hoewel onze oplossingen veelal technisch van aard zijn, kunnen we die niet ontwikkelen zonder eerst diep in te gaan op de vragen die patiënten en zorgverleners het meest relevant en noodzakelijk vinden. Dat is de beste manier om te garanderen dat onze producten daadwerkelijk ten goede komen aan de samenleving.

Uitgaande van een duidelijke gebruikersbehoefte zetten we geavanceerde artificiële intelligentie, machine learning, datamodellen en nieuwe sensortechnologie in voor de ontwikkeling van uiteenlopende toepassingen voor innovatieve gezondheidsmetingen, waaronder digitale fenotypering, gepersonaliseerd zelfmanagement, patiëntmonitoring op afstand en digitale uitkomstmetingen.

Ons team onderzoekt de validiteit en bruikbaarheid van digitale biomarkers en andere innovatieve gezondheidsmetingen op afstand, zodat vaststaat dat deze aan de wet- en regelgeving voldoen. Het gaat hierbij om technische, analytische en klinische validatiestudies en bruikbaarheidsonderzoek naar de prestaties van deze metingen in de praktijk. Daarnaast ondersteunen we de standaardisatie van gezondheidsmetingen om interoperabiliteit, harmonisatie en grootschalige implementatie te garanderen.

Tot slot willen we alle belanghebbenden helpen om de waarde, privacy, veiligheid en toepasbaarheid van deze innovatieve gezondheidsmetingen te waarborgen en zo de invoering ervan te versnellen.

annika_van_rosmalen_hlw_edv0970_500x500_copy

‘‘In de gezondheidszorg van de toekomst draait het om de patiënt en preventie. De zorg zal steeds meer buiten de ziekenhuismuren plaatsvinden.’’

Annika van Rosmalen

Business Developer

Vooroplopen in de transitie

Door TNO-experts bij het Holst Centre is de TNO Health Patch ontwikkeld, die meerdere toepassingen binnen de preventieve gezondheidszorg en zorg op afstand mogelijk maakt. Samen met belangrijke opinieleiders wordt een reeks digitale biomarkers ontwikkeld die zijn gericht op niet-invasieve detectie van ontstekingen. Hiermee kan een oplossing worden geboden voor cardiometabole aandoeningen, inflammatoire darmziekten en chronische obstructieve longziekten (COPD).

Deze kennis en inzichten passen we concreet toe in onze bijdragen aan samenwerkingsprojecten. Een daarvan is BioCurity, een project waarin we digitale biomarkers ontwikkelen als vroege indicator van metabool syndroom en hart- en vaatziekten.

2DIAREM: testen dichter bij huis

Diabetes type 2 (T2D) is soms te genezen door veranderingen in leefstijl. Maar niet iedereen met T2D reageert hetzelfde op interventies. Uit een specifieke orgaan(dis)functie kan blijken welk subtype van T2D iemand heeft (diabetypering), zodat gerichter kan worden behandeld.

In 2DIAREM werkt TNO samen met partners aan minimaal invasieve, digitale methoden op afstand ter vervanging van de onprettige en tijdrovende orale glucosetolerantietest (OGTT) die momenteel wordt gebruikt voor diabetypering. Het doel van 2DIAREM is om de algoritmen en digitale biomarkers te valideren die diabetypering eenvoudiger, toegankelijker en schaalbaarder kunnen maken.

Meepraten

TNO werkt graag aan end-to-end-oplossingen voor digitaal gezondheidsmanagement, maar we kunnen bijdragen aan elke fase van het ontwikkelings- en invoeringsproces. Van vroeg onderzoek en technologie ontwikkeling tot 'evidence-based proof of concept'. En hoewel we uitgebreide expertise hebben op het gebied van leefstijlgerelateerde en chronische ziekten, staan we open voor elke discussie over hoe we de nieuwste technologie kunnen gebruiken om de gezondheid van patiënten, de interactie met artsen en de preventieve zorg te verbeteren. Of het nu gaat om publiek-private samenwerking, een multidisciplinair consortium of een B2B-partnerschap voor contractonderzoek.

Benieuwd hoe TNO kan bijdragen aan jouw ambities op het gebied van digitale gezondheid? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Laat je verder inspireren

35 resultaten, getoond 1 t/m 5

ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte

Informatietype:
Insight
18 september 2023

Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.

Tijdmakers: minder lang wachten op een nieuw medicijn dankzij AMS

Informatietype:
Insight
10 augustus 2023

In deze aflevering spreken we tijdmaker Wouter Vaes, onderzoeker op het gebied van microdosing en microtracer studies, over hoe hij met AMS-technologie de ontwikkeltijd van nieuwe medicijnen met jaren kan versnellen.

Gezondheidsdata Management & Modellering

Informatietype:
Artikel

TNO speelt een centrale rol bij het samenbrengen van stakeholders op het gebied van gezondheidszorg en volksgezondheid om zo robuuste, veilige en effectieve Health Data Ecosystems te ontwikkelen waarmee de uitdagingen op dit gebied kunnen worden aangepakt en gegevens optimaal kunnen worden ingezet om de patiëntenzorg te verbeteren.

VitalTissue ontvangt ZonMW Parel

Informatietype:
Nieuws
11 mei 2023

Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.

Persoonlijk diabetesplan Ancora Health dankzij 360 methodologie

Informatietype:
Insight
11 mei 2023

Met behulp van TNO’s kennis van onder meer diabetypering wil Ancora Health een diabetes leefstijlprogramma binnen de zorg implementeren.