Verzorging kindergebit lijkt te gaan lijden onder corona-lockdown

Thema:
Gezonde samenleving
4 september 2020

Meer snoepen en zoete drankjes en minder poetsen lijkt een gevolg te zijn voor de tandverzorging van kinderen van de corona lockdown-fase. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en de Universiteit Groningen dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.

Meisje vult een snoeptrommel met schuimbanaantjes.
Door de lockdown wordt er minder gepoetst en meer gesnoept

In totaal vulden 120 ouders van kinderen in de leeftijd 4 en 5 jaar een digitale vragenlijst in over hun gedrag met betrekking tot de mondgezondheid van hun kind. De resultaten lieten zien dat 26% van de ouders tijdens de corona-lockdown het tandenpoetsen ’s ochtends vaker oversloeg, 44% hun kind vaker liet snoepen en 19% hun kind vaker zoete drankjes liet drinken. Daarnaast sloegen hoogopgeleide ouders het tandenpoetsen ’s ochtends vaker over dan laagopgeleide ouders, terwijl laagopgeleide ouders vaker het tandenpoetsen ’s avonds oversloegen.

Het is nog niet duidelijk of dit later ook gevolgen heeft voor het aantal gaatjes dat geconstateerd zal worden.

Ouders rapporteerden ook dat kinderen vaker buiten speelden (57,5%) tijdens de corona-lockdown en vaker TV of filmpjes op tablet/telefoon keken (67,2%).

Sinds 1987 doet TNO epidemiologisch onderzoek naar de mondgezondheid van kinderen. Meer hierover op de pagina Mondzorg Jeugd.