Drie nieuwe case studies voor duurzame circulaire impact

Thema:
Circulaire waardecreatie
18 maart 2021

Een samenwerking van TNO, LEI, RU, TUD, M2i en andere partners zal, door middel van drie casestudies, cruciale stappen zetten om de supply chain van een product te begrijpen en de milieu- en economische impact van verschillende keuzes binnen de keten te kwantificeren.

Het onderzoek beoogt krachtige interventies te identificeren die de transitie naar circulaire toeleveringsketens versnellen. Het circulariteitsniveau wordt onderzocht voor de volgende specifieke waardeketens:

  1. productie en gebruik van tin
  2. lithium-ionbatterijen
  3. houtconstructie.

De projecten zijn gericht op het vergroten van de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van hun NWA-route door nieuwe verbindingen te leggen tussen organisaties en onderzoeksvelden.

We analyseren het werkingsmechanisme van de volledige waardeketen en identificeren triggers die de overgang naar een volledig circulaire waardeketen zullen versnellen.

TNO leidt de casestudy over lithium-ionbatterijen

Daarnaast leidt TNO (unit circulaire economie & milieu) de casestudy over het deelproject lithiumionbatterijen met de titel “Circ-Li-on” (zie onderstaande afbeelding). We onderzoeken circulaire kansen voor lithiumionbatterijen zoals gebruikt voor e-bikes en die verschillende en vaak beperkte levensduur hebben.

Dit samenwerkingsproject start in de eerste helft van 2021 en heeft een looptijd van ongeveer een jaar. Verder kijken we naar mogelijkheden om, in een volgend stadium, grote consortia te organiseren rond relevante onderzoeksthema’s.

ebike_-_nwa1200

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

In Holland groeit een huis

Informatietype:
Insight
18 maart 2024
Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd, zonder de CO2- en stikstofnormen te overschrijden. Woningen van biobased-materialen die op geïndustrialiseerde wijze worden geproduceerd kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Zonder grondstoftransitie geen energietransitie

Informatietype:
Insight
10 augustus 2023

EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek

Informatietype:
Insight
30 januari 2023

Practice what you preach: TNO bouwt circulair

Informatietype:
Insight
14 oktober 2022

Circulaire economie: zo bepaal je ook de sociale impact van een product

Informatietype:
Insight
10 maart 2022