Staatssecretaris Van der Maat op bezoek bij TNO

Thema:
Protection, munitions and weapons
21 juli 2022

TNO en Defensie zijn al 75 jaar partners voor innovatie op het gebied van defensie en veiligheid. Staatssecretaris Van der Maat van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten Generaal Eichelsheim brachten een bezoek aan TNO Ypenburg. Op deze locatie onderzoekt TNO onder andere het beschermingsniveau van de uitgestegen soldaat en voert kwetsbaarheidsanalyses uit aan militaire voertuigen, schepen en compounds. Het is een van de meest geavanceerde wapentestfaciliteiten in Europa.

De Staatssecretaris en Generaal spraken met jonge enthousiaste TNO-medewerkers over de uitdagingen van de nieuwe geopolitieke werkelijkheid. En de wijze waarop TNO en Defensie hun samenwerking verder kunnen versterken. Dit leidde onder meer tot het voorstel om jonge defensie en TNO medewerkers meer met elkaar samen te laten werken. “Een mooi idee om het enthousiasme voor defensieonderzoek verder versterken”, aldus Aleid Oosterwijk.

Staatssecretaris Van der Maat in de Mixed Reality
Staatssecretaris Van der Maat in de Mixed Reality

Tijdens een rondleiding over het terrein kon de staatssecretaris oefenen met het schieten van een mortier 60 millimeter. Door een door TNO ontwikkelde Mixed Reality applicatie. Hierdoor wordt de echte wereld en de virtuele wereld gecombineerd waardoor je het echte wapen ziet en op doelen in de virtuele wereld kunt schieten. Dit maakt trainingen nog realistischer. In de voertuigtesthal werden pantserplaten getest. In dit geval werd een 20 millimeter fsp (fragment simulating projectile) afgeschoten op een pantserplaat. Platen die gebruikt kunnen worden voor militaire voertuigen.

In gesprek met jong-TNO-ers bij het kampvuur

Samen met Defensie werken wij aan uitdagingen als het gaat om veiligheid, zowel fysiek, mentaal en digitaal. Wij voorzien de militaire- en veiligheidsprofessionals van Nederland en zijn bondgenoten van state-of-the-art materieel. En we zorgen ervoor dat zij beschikken over de best mogelijke informatiepositie, begeleiding en voorbereiding.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Zijn er vingerwijzingen naar fabricage van explosieven?

Informatietype:
Nieuws
15 september 2021
Een terrorist die een explosief heeft gemaakt laat vrijwel zeker sporen achter van de stoffen die daarbij gebruikt worden. TNO gaat onderzoek doen naar analysetechnieken om sporen in vingerafdrukken te kunnen detecteren en identificeren. Dit kan de opsporing in een vroeg stadium helpen bij het vinden van verdachten die een terroristische aanslag voorbereiden.

Defensie en Kennisinstituten gaan nog nauwer samenwerken

Informatietype:
Nieuws
29 april 2021

Op het jaarlijkse Innovation in Defence Digital 2X event hebben de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en de kennisinstituten TNO, Koninklijke NLR en MARIN een overeenkomst getekend voor langdurige en intensieve samenwerking op het gebied van technologieontwikkeling. Met het versterken en moderniseren van deze samenwerking komen innovaties sneller, flexibeler en effectiever tot stand.