Stem op ENVISION voor de European Sustainable Energy Awards!

Thema:
Bouwinnovatie
24 augustus 2022

Het ENVISION-project, een H2020 project, gecoördineerd door TNO, is één van de drie genomineerde projecten voor de prestigieuze European Sustainable Energy award van de Europese Commissie. Natuurlijk willen we deze award winnen en daar kun jij bij helpen!

Energiepositief gebouw dat meer energie en warmte oplevert dat het verbruikt

In ENVISION zijn verschillende oplossingen ontwikkeld om zonne-energie en -warmte te winnen van het volledige oppervlak van gebouwen; de muren, daken en zelfs de ramen. Die oplossingen maken energiepositieve gebouwen mogelijk; gebouwen die meer energie en/of warmte opleveren dan dat ze verbruiken.

Het algemeen publiek mag kiezen welk project tot winnaar zal worden uitgeroepen tijdens de award uitreiking op 26 september 2022 in Brussel en dus is het online stemhokje geopend! Stem jij ons tot winnaar?

ENVISION draagt bij aan een duurzame toekomst

Er staat 60 miljard m2 aan onbenutte geveloppervlakken in de Europese Unie. En een even grote hoeveelheid dakoppervlak is beschikbaar, waar het opwekken van zonne-energie verder uitgebreid kan worden. Dat biedt kansen. Het ENVISION-project focust zich op een full renovation concept waarbij innovatieve oplossingen voor het winnen van warmte en elektriciteit uit zonnestraling zijn ontwikkeld. Hierbij wordt het maximale behaald in termen van opbrengst, mét behoud van esthetiek en functie van de gevel. Ontwikkeling binnen ENVISION vond in vier fases plaats:

  1. De ontwikkeling van esthetische gevelelementen die zonne-warmte absorberen en PV oplossingen voor plaatsing in glas.
  2. De ontwikkeling van een flexibel, modulair gevelconcept met een click-on montagesysteem
  3. De integratie en interactie tussen de warmtewin- en energiewinsystemen met bestaande netwerken en warmtesystemen op zowel gebouw- als netwerkniveau.
  4. Een demonstratie van ENVISION technologieën op ware grootte in huizen in Helmond en Eindhoven; kantoor gebouwen in Enschede en Bischofshofen (Oostenrijk), gekoppeld aan een warmtenetwerk in Genova (Italië).

De praktijkdemonstraties laten zien hoe breed toepasbaar ENVISION technologieën zijn. Van huizen, tot flats tot kantoorpanden en in verschillende klimaatscenario’s. De ontwikkelde innovaties binnen ENVISION halen het maximale uit warmte – en energiewinning, zijn daarbij kostenconcurrerend, eenvoudig te installeren en te onderhouden en doen geen afbreuk op het ontwerp van een gebouw.

Energiepositieve gebouwen zijn binnen handbereik, dankzij de innovaties en ontwikkelingen binnen het ENVISION-project. Weer een stap dichterbij een duurzame toekomst met hernieuwbare energie!

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 1 t/m 5

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023
Minister Adriaansens van EZK heeft budget voor toegepaste onderzoeksfaciliteiten beschikbaar gesteld. In een eerste ronde voor deze Faciliteiten Toegepast Onderzoek (FTO) die op 2 november 2023 bekend werd gemaakt, zijn ook drie voorstellen van TNO gehonoreerd.

Meer onderzoek naar ventilatie als virusremmer

Informatietype:
Nieuws
19 oktober 2022

Een nieuwe aanpak voor duurzamer beton met resource based engineering

Informatietype:
Nieuws
9 juni 2022

TNO tijdens de Floriade 2022: biobased en circulair bouwen

Informatietype:
Nieuws
14 april 2022

Nieuw betonmengsel prefab voor terugdringen schadelijke emissies bouwplaats

Informatietype:
Nieuws
9 december 2021