Windturbine-inspecties met autonome drones en digital twin modelling

Thema:
Beheer en onderhoud windturbines
Nieuwe technologie windenergie
Robotica
12 september 2023

Inspecties van windturbinebladen kunnen sneller, goedkoper en veiliger. TNO en SpectX hebben het komende jaar hun expertises gebundeld in het IBIS-project (Increased Blade Inspection Safety). Binnen IBIS maken de inspectieteams gebruik van geavanceerde autonome drone-technologie en digital twin modellen, zodat het minder vaak nodig is de inspecties fysiek op grote hoogte uit te voeren. De eerste proeven op een turbineblad op de grond waren succesvol; binnenkort zullen de eerste proef-inspecties in de praktijk plaatsvinden.

Technologieën combineren voor nauwkeurige levensduurvoorspellingen

Het inspecteren en onderhouden van windturbines neemt een groot deel van de operationele kosten in beslag. Onderhoudsmonteurs moeten de windturbine beklimmen en elk blad handmatig controleren op beschadigingen, scheuren en andere oorzaken die de levensduur in gevaar kunnen brengen.

SpectX is expert in het ontwikkelen van autonome drones en ontwikkelt speciaal voor dit project een geavanceerd nieuw systeem. Twee onbemande en synchroon vliegende drones scannen, gebruikmakend van röntgentechnologie elke centimeter van een windturbineblad. De radiografische beelden van de scan worden vervolgens geanalyseerd met behulp van AI-codering.

Digital twin modelling

Dit is waar TNO haar kennis van zogeheten digital twin modelling inzet. Het team van TNO maakt een volledig digitale replica van het turbineblad, waarbij ze rekening houden met alle factoren van het fysieke blad. De replica weet bijvoorbeeld aan welke omgevingsbelastingen het blad wordt blootgesteld, zoals windvlagen en andere natuurkrachten.

Door de gegevens van de radiografische scans met behulp van een AI-algoritme te importeren en te interpreteren in combinatie met de belastingsgegevens, kan TNO de levensduur van het blad veel nauwkeuriger voorspellen, en zo de prestaties van de windturbine over de jaren maximaliseren.

Minimaliseren van menselijke risico's en menselijke fouten

Het IBIS-project belooft in de nabije toekomst verschillende voordelen te bieden aan windparkbeheerders. Naast de aanzienlijke besparingen in kosten en tijd, worden ook de veiligheidsrisico's drastisch verminderd omdat fysieke handmatige inspecties met tijdrovende en complexe technieken op hoogte vaker kunnen worden vermeden.

Het bewijst weer dat menselijke innovatie en AI-gedreven technologie samenwerken om prestaties en duurzaamheid te optimaliseren.

Het IBIS-project, een samenwerking tussen TNO en SpectX, is mede mogelijk gemaakt met subsidie van TKI Offshore Energy.

Drone-view-windturbineblades-TNO
Beeld: SpectX

Laat je verder inspireren

23 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nieuw initiatief Europees topcentrum voor windenergie

Informatietype:
Nieuws
22 september 2023

Negen onderzoeksinstituten en universiteiten die lid zijn van het European Energy Research Alliance Joint Programme Wind hebben vorige week een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de oprichting van een Europees topcentrum (EuCoE) voor windenergie.

Nieuw meetstation op Noordzee voor uitbreiding offshore windparken

Informatietype:
Insight
4 april 2023

De forse uitbreiding van de capaciteit aan wind op zee van 4,5 gigawatt in 2023 naar maar liefst 21 GW in 2030 vergt actie op veel fronten. TNO draagt hier onder meer aan bij door het nauwkeurig in kaart brengen van de windsnelheden boven de Noordzee.

Nieuwe ontwikkeling in recycling windturbinebladen

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2023

Een nieuw gestart project wil een commercieel levensvatbare en schaalbare oplossing vinden voor het dreigende overschot aan afgedankte windturbinebladen. Het EoLO-HUBs (End of Life through Open HUBs) project zal 4 jaar duren.

Switch naar het hybride energiesysteem

Informatietype:
Webinar
17 februari 2023
1 aflevering

Hoe kan ons toekomstig elektriciteitsnet stabiel en betaalbaar blijven? Kijk het webinar van 1 februari 2023 terug en krijg inzicht in de technologische en maatschappelijke oplossingen voor ons toekomstige energiesysteem.

Naar nieuwe methodes voor ontwerp windturbines

Informatietype:
Insight
16 februari 2023

TNO heeft met het Delftse bedrijf Whiffle een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld voor windturbines die het gat tussen de simulatie en werkelijkheid verkleint.