Robothond brengt zelf ruimtes in kaart

Thema:
Veilige samenleving
16 mei 2024

Stel je een incident voor met gevaarlijke stoffen in een ruimte waarvan niet direct een plattegrond beschikbaar is. Een net ontdekt drugslab bijvoorbeeld. Er is een kans dat in de ruimte slachtoffers zijn of dat de chemische installaties nog volop in bedrijf zijn. Hoe komen we zo snel mogelijk te weten of dat het geval is en welke opties er zijn voor reddingsdiensten?

Gevaarlijke ruimtes bereikbaar maken

In noodsituaties zijn niet altijd plattegronden beschikbaar van een ruimte die geïnspecteerd moet worden. En als zo’n ruimte nog te gevaarlijk is om te betreden door mensen, wordt het opsporen en redden van slachtoffers nog lastiger en krijgen hulpverleners geen goed beeld van wat aan de hand is.

TNO doet met veiligheidspartners veel onderzoek op het gebied van ‘Robotics and Automation’. Een van de toepassingen is het opsporen van mensen in noodsituaties, waarbij robots ingezet worden op plekken waar mensen niet kunnen komen. Daarom presenteerden we deze week onze aanpak en de eerste resultaten op de IEEE Robotics and Automation Society’s flagship conference, de 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA2024), van 13 tot 17 mei in Yokohama, Japan.

First responders

TNO was aanwezig op de stand van Boston Dynamics en Tohoku Enterprise. Hier demonstreerden we onze hardware en software module met behulp van de Spot-robot van Boston Dynamics. Met deze module kan de robot niet alleen de ruimte in kaart brengen, maar ook relevante acties met de waargenomen objecten identificeren en uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door first responders gebruikt worden, in activiteiten als ‘Search and Rescue’- en het ontmantelen van drugslabs.

Autonome systemen

Onze bijdrage komt voort uit verschillende TNO projecten die zich richten op autonome systemen, en die samen met stakeholders zoals de politie uitgevoerd worden. Hierbij combineren we robotica met kunstmatige intelligentie. Het doel is om robots meer autonomie te geven, zodat ze zelfstandig complexe taken kunnen uitvoeren. Bij TNO streven we ernaar om met deze aanpak zo dicht mogelijk bij realistische scenario’s te komen. Bij de demonstratie hebben we een van de modules die we hiervoor ontwikkeld hebben met de Spot robot van Boston Dynamics in de echte wereld laten zien.

Samenwerking met Boston Dynamics

Deze demonstratie is het resultaat van een meerjarige samenwerking tussen TNO-onderzoekers en industriepartner Boston Dynamics. Hiermee dragen wij bij aan het aanpakken van wereldwijde uitdagingen op het gebied van robotica.

Meer weten?

Neem contact op met ons team (Anne, Wouter of Judith). De Boston Dynamics & Tohoku Enterprise Booth (IC008) is tot donderdag te bezoeken bij de ICRA 2024.

ICRA 2024 robothond
TNO'er geeft een demonstratie met de robothond

Verder lezen over dit onderwerp?

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Systeemintegratie voor robots in kassen

Informatietype:
Artikel
Goede samenwerking tussen mens en AI robot in kassen is onmisbaar. Voor een betere communicatie werken we aan een semantisch uitleg- en navigatiesysteem.

AutoAdapt: zelflerende adaptieve systemen

Informatietype:
Artikel

Ontwikkeling morele modellen AI-systemen

Informatietype:
Artikel

Autonome shuttles

Informatietype:
Artikel

Situational awareness bij robot hond

Informatietype:
Artikel