nieuws

Verzorging kindergebit lijkt te gaan lijden onder corona-lockdown

04 sep 2020

Meer snoepen en zoete drankjes en minder poetsen lijkt een gevolg te zijn voor de tandverzorging van kinderen van de corona lockdown-fase. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en de Universiteit Groningen dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.

Door de lockdown wordt er minder gepoetst en meer gesnoept

In totaal vulden 120 ouders van kinderen in de leeftijd 4 en 5 jaar een digitale vragenlijst in over hun gedrag met betrekking tot de mondgezondheid van hun kind. De resultaten lieten zien dat 26% van de ouders tijdens de corona-lockdown het tandenpoetsen ’s ochtends vaker oversloeg, 44% hun kind vaker liet snoepen en 19% hun kind vaker zoete drankjes liet drinken. Daarnaast sloegen hoogopgeleide ouders het tandenpoetsen ’s ochtends vaker over dan laagopgeleide ouders, terwijl laagopgeleide ouders vaker het tandenpoetsen ’s avonds oversloegen.

Het is nog niet duidelijk of dit later ook gevolgen heeft voor het aantal gaatjes dat geconstateerd zal worden.

Ouders rapporteerden ook dat kinderen vaker buiten speelden (57,5%) tijdens de corona-lockdown en vaker TV of filmpjes op tablet/telefoon keken (67,2%).

Sinds 1987 doet TNO epidemiologisch onderzoek naar de mondgezondheid van kinderen. Meer hierover op de pagina Mondzorg Jeugd.

Ons werk

Mondzorg jeugd

Sinds 1987 doet TNO epidemiologisch onderzoek naar de mondgezondheid van kinderen. Wat blijkt? Het gaat in de loop van de tijd weliswaar niet slechter, maar er valt nog zeer veel te verbeteren. Zo heeft... Lees verder
Ons werk

Kies voor Tanden

'Hoe zien de gebitten van kinderen en jongvolwassenen er uit?' Dit is de centrale vraag in het project 'Kies voor Tanden' dat TNO uitvoert in opdracht van Zorginstituut Nederland (voorheen CVZ). Lees verder

Meer informatie
Nieuws
Contact

Mediavragen?