
Energietransitie: een duurzame toekomst is de enige toekomst
Onze ambitie is om samen met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid de energietransitie te versnellen. Zodat Nederland in 2050 een energiesysteem zonder CO2-uitstoot heeft. Daarnaast bieden we het Nederlandse bedrijfsleven de kans om voorop te lopen en hun innovatieve producten te exporteren. Zo willen we de concurrentiepositie van Nederland versterken.
Scenario’s voor een klimaatneutraal energiesysteem
Ontdek in dit whitepaper hoe slimme combinaties van energie leiden tot een duurzaam en betaalbaar energiesysteem.
De energietransitie versnellen
Om de klimaatdoelstellingen te halen is het nodig de energietransitie te versnellen. De uitdaging is om de CO2-uitstoot te laten dalen. Dit kan door duurzame energie versneld in te faseren en fossiele energie soepel uit te faseren. En dit terwijl de energievoorziening veilig, beschikbaar en betaalbaar blijft. Ook is energiebesparing een belangrijk middel. Deze transitie vraagt om grote technische en maatschappelijke veranderingen in alle sectoren van de economie, bij overheden en bij burgers.
Concurrentiepositie van Nederland versterken
Voor de transitie naar een energiesysteem zonder CO2-uistoot zijn technische, sociale en beleidsinnovaties nodig. Wij verrichten onafhankelijk en internationaal toonaangevend onderzoek. En we staan voor een agenderende, initiërende en ondersteunende rol voor overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Onze 4 innovatieprogramma’s
Onze ambities zijn geformuleerd in 4 samenhangende innovatieprogramma’s die aansluiten bij de energieagenda en het Regeerakkoord. Met deze programma’s streven we naar:
CO2-reductie in Nederland: maatregelen en innovaties
De CO2-uitstoot in Nederland moet drastisch omlaag. Hoe gaan we deze vergaande CO2-reductie realiseren? Wij zetten de maatregelen en innovaties op een rij.
Expertisegroepen
- Adviesgroep Economische Zaken (AGE)
- Biobased en circulaire technologieën
- Heat Transfer & Fluid Dynamics
- Windenergie
- Solar Technologies & Applications
- Applied Geosciences
- Solar Energy
- CO2-reductie in Nederland
- Sustainable Process & Energy Systems
- Sustainable Technologies for Industrial Processes
- Geomodelling
- Energietransitie Studies
- Geo Data & IT
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TNO-innovatie biedt afgedankte windturbinebladen circulaire toekomst
Windenergie zit in een stroomversnelling. TNO is vergevorderd met een veelbelovende oplossing voor het recyclen van afgedankte windturbinebladen.
Beeld: Brightlands Materials Center


Industriële energietransitie: energie én grondstoffen duurzaam maken
Voor het halen van de klimaatdoelen in 2050 is een grote rol weggelegd voor de industrie. Om die volledig duurzaam te maken zijn twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden: gebruik van duurzame energie en hergebruik van grondstoffen. Met name de procesindustrie en de chemie staan voor de opgave in de toekomst nuttige producten te blijven maken maar dan volledig duurzaam. TNO staat hen daarin bij met expertise van onder meer technologieën, circulariteit, businessmodellen en wet- en regelgeving in de vorm van een op maat gemaakte TNO Green Print.


Energietransitie groeiende samenwerking overheid en industrie
De industrie moet veel sneller verduurzamen. Weliswaar is deze sector er tussen 1990 en 2020 in geslaagd de uitstoot van CO2 ten minste met 25% te verminderen, maar in absolute getallen gaat het nog steeds om tientallen megatonnen per jaar. In het Klimaatakkoord hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt de emissies verder te reduceren. Als innovatie- en kennis partner ondersteunt TNO ministeries, provincies, gemeenten en regio’s effectief beleid te voeren. Ook brengen we publieke en private partijen bij elkaar om de versnelling te realiseren. Daarvoor ontwikkelt TNO Green Prints:
een blauwdruk met oplossingen voor het vergroenen van de industrie.


Zo vormen we nieuwe waardeketens voor circulaire economie
De transitie van fossiele naar duurzame grondstoffen raakt de hele keten van chemische industrie, toeleveranciers, afvalbranche tot eindgebruikers. Geen partij kan het zich veroorloven stil te zitten dan wel voor zichzelf optimale oplossingen te zoeken. De hele keten moet van lineair naar circulair en het liefst in een veel hogere versnelling. Hoe eerder bedrijven hiermee beginnen, hoe beter de doelstellingen voor een duurzame industrie zijn te realiseren.


Windturbine met bladen van 145 meter: kostenreductie en meer efficiëntie

