
Energietransitie: een duurzame toekomst is de enige toekomst
Onze ambitie is om samen met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid de energietransitie te versnellen. Zodat Nederland in 2050 een energiesysteem zonder CO2-uitstoot heeft. Daarnaast bieden we het Nederlandse bedrijfsleven de kans om voorop te lopen en hun innovatieve producten te exporteren. Zo willen we de concurrentiepositie van Nederland versterken.
Scenario’s voor een klimaatneutraal energiesysteem
Ontdek in dit whitepaper hoe slimme combinaties van energie leiden tot een duurzaam en betaalbaar energiesysteem.
De energietransitie versnellen
Om de klimaatdoelstellingen te halen is het nodig de energietransitie te versnellen. De uitdaging is om de CO2-uitstoot te laten dalen. Dit kan door duurzame energie versneld in te faseren en fossiele energie soepel uit te faseren. En dit terwijl de energievoorziening veilig, beschikbaar en betaalbaar blijft. Ook is energiebesparing een belangrijk middel. Deze transitie vraagt om grote technische en maatschappelijke veranderingen in alle sectoren van de economie, bij overheden en bij burgers.
Concurrentiepositie van Nederland versterken
Voor de transitie naar een energiesysteem zonder CO2-uistoot zijn technische, sociale en beleidsinnovaties nodig. Wij verrichten onafhankelijk en internationaal toonaangevend onderzoek. En we staan voor een agenderende, initiërende en ondersteunende rol voor overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Onze 4 innovatieprogramma’s
Onze ambities zijn geformuleerd in 4 samenhangende innovatieprogramma’s die aansluiten bij de energieagenda en het Regeerakkoord. Met deze programma’s streven we naar:
CO2-reductie in Nederland: maatregelen en innovaties
De CO2-uitstoot in Nederland moet drastisch omlaag. Hoe gaan we deze vergaande CO2-reductie realiseren? Wij zetten de maatregelen en innovaties op een rij.
Expertisegroepen
- Adviesgroep Economische Zaken (AGE)
- Biobased en circulaire technologieën
- Heat Transfer & Fluid Dynamics
- Windenergie
- Solar Technologies & Applications
- Applied Geosciences
- Solar Energy
- CO2-reductie in Nederland
- Sustainable Process & Energy Systems
- Sustainable Technologies for Industrial Processes
- Geomodelling
- Energietransitie Studies
- Geo Data & IT
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Naar nieuwe methodes voor ontwerp windturbines
TNO heeft met het Delftse bedrijf Whiffle een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld voor windturbines die het gat tussen de simulatie en werkelijkheid verkleint.


Recycling boormonsters windmolenparken voor nieuwe kansen op zee
Met hulp van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, een enorme set aan boormonsters van offshore windmolenparken gekregen.


Europa onderzoekt potentieel voertuigen op zonne-energie
Een internationaal publiek-privaat consortium gaat onderzoeken in hoeverre voertuigen op zonne-energie bijdragen aan de transitie naar volledig elektrische mobiliteit in de EU.


Kennisdeling Noordzeelanden nodig om offshore waterstofproductie te versnellen
In opdracht van het ministerie van EZK onderzocht TNO de voordelen van een gezamenlijke aanpak door de Noordzeelanden en hoe conversie naar waterstof op zee het potentieel aan energie uit de Noordzee beter kan benutten.


Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance
Angèle Reinders, hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), is benoemd tot nieuwe directeur van Solliance. Reinders gaat leiding geven aan de nieuwe brede focus van het Nederlands/Vlaamse/Duitse samenwerkingsverband op het gebied van zonne-energie.

