Mobility and Built Environment: een leefbare toekomst voor iedereen

Nederland is een prettige plek om te wonen en werken, met hoge standaarden voor (openbaar) vervoer, infrastructuur, en huisvesting. Door gecombineerde uitdagingen op het gebied wonen, klimaat en bereikbaarheid komt de leefbaarheid van onze samenleving steeds meer onder druk te staan. Wij streven naar de optimale balans tussen efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid. Daarom werken we bij de unit Mobility & Built Environment (MBE) aan oplossingen voor onder andere efficiënter vervoer, duurzaam wonen, en een toekomstbestendige infrastructuur.

Onafhankelijke, betrouwbare partner

Een leefbare toekomst voor iedereen. Dat is wat we bij MBE voor ogen hebben. Geen geringe opgave, gezien de complexiteit van de huidige maatschappelijke uitdagingen. Maar als onafhankelijke, betrouwbare partner voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, zijn wij bij uitstek gekwalificeerd om antwoorden te vinden die deze toekomst dichterbij brengen. Integrale, op feiten gebaseerde antwoorden waarmee beleidsmakers, bedrijven en organisaties optimale, gefundeerde beslissingen kunnen nemen.

Three Zero’s visie

Een leefbare toekomst voor iedereen begint met onze ‘Three Zero’s’-visie:

Zero Calamities

Wij geven prioriteit aan veiligheid en het welzijn van mensen. In de leefbare toekomst worden gebouwen niet alleen gebouwd met veilige, circulaire materialen, maar zijn ze ook bestand tegen de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen. We ontwikkelen technologie die (autonome) voertuigen en logistieke processen veiliger maken.

Zero loss

We richten ons op het voorkomen van verspilling - van middelen, tijd, geld, kansen of mensen. Alle materialen die we gebruiken om onze leefomgeving te bouwen zijn herbruikbaar. Efficiënte bouwconcepten leiden tot meer betaalbare, duurzame huisvesting. We elimineren economische verliezen door grondstoffen, hulpbronnen en arbeid optimaal in te zetten.

Zero emissions

Onze ambitie is om de uitstoot van mobiliteit en bouw drastisch terug te brengen, en om klimaatverandering en milieu-impact te minimaliseren. Dat betekent bouwen met biobased materialen, volgens nieuwe emissieloze methodes. Voor verkeer en transport ontwikkelen we elektrische oplossingen en alternatieve brandstoffen, en we ondersteunen milieubeleid door geavanceerde emissiemetingen.

9 expertisegroepen

Binnen de unit Mobility and Built Environment werken TNO experts binnen 9 expertisegroepen aan een leefbare toekomst voor iedereen.

We innoveren en zorgen dat het werkt

MBE ontwikkelt en integreert deze unieke expertises voor onze partners in innovatieve oplossingen die schaalbaar, slim en betaalbaar zijn . Door kennis om te zetten in succesvolle producten en diensten, maken we onze rol als toegepaste innovatiepartner waar.

Laat je verder inspireren

55 resultaten, getoond 16 t/m 20

Programmatische samenwerking ‘Brede Welvaart’ Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en TNO

Informatietype:
Nieuws
16 november 2022
Het Ministerie van I&W en TNO gaan strategisch en programmatisch samenwerken op het gebied van Brede Welvaart.

Torc Robotics gebruikt TNO’s StreetWise om veiligheid van autonoom transport te valideren

Informatietype:
Nieuws
10 november 2022

Meer onderzoek naar ventilatie als virusremmer

Informatietype:
Nieuws
19 oktober 2022

TNO’s zware waterstofverbrandingsmotor wint tweede prijs EARTO Innovation Awards

Informatietype:
Nieuws
12 oktober 2022

TNO aan basis ’s werelds eerste full scale pilot end-to-end CO2 afvang aan boord

Informatietype:
Nieuws
5 oktober 2022