Informatietype:
Project

Touchwaves: technologie die je (aan)raakt

De voordelen van ademwerk voelen

Van PTSS tot stotteren. Van hoge bloeddruk tot herstel na een beroerte. Van angstaanvallen tot pijnbestrijding. Van COPD tot omgaan met de stress van alledag. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ademwerk – ritmische, gecontroleerde ademhaling in verschillende patronen – de sleutel kan zijn tot een betere levenskwaliteit en betere gezondheidsresultaten. Een TNO-spin-off combineert high-tech en high-touch nu op een manier die de voordelen van ademwerk toegankelijk maakt. Het zogenaamde MYSA-shirt kan de fysieke, mentale en emotionele weerbaarheid van mensen aanzienlijk vergroten.

Technologie die je (aan)raakt

De spin-off Touchwaves begon bij TNO in Holst Centre, waar experts talloze toepassingen vonden voor hun innovatieve, geprinte, flexibele elektronica, waaronder mensgerichte wearables zoals het innovatieve MYSATM-shirt van Touchwaves dat oorspronkelijk moest helpen om stress te verminderen. Nu de oprichters van Touchwaves de technologie verder ontwikkelen, gaan de potentiële toepassingen veel verder dan het verlichten van de gevolgen van stress. Ook de honderden miljoenen mensen die kampen met angst, PTSS en andere aandoeningen die hun dagelijks leven verstoren kunnen er baat bij hebben. Dagelijks verschijnen er nieuwe toepassingen voor ademwerk voor allerlei aandoeningen.

Kleinschalige prototypes van het shirt zijn succesvol gebleken bij een groep van circa 80 klinische professionals, therapeuten en gebruikers. Het oprichtersteam zal begin 2024 de eerste 100 MYSA-shirts produceren en is klaar om validatieprojecten op te zetten met therapeuten, ademhalingsexperts, artsen en andere specialisten. Allemaal om terrein te winnen op de markt en om ademwerk en lichaamsbewustzijn onderdeel te maken van therapeutische behandelingen voor alles van spraakproblemen tot chronische pijn.

'De drie oprichters van Touchwaves hebben zelf ervaren hoe specifiek ademwerk en lichaamsbewustzijn hen konden helpen om te gaan met aandoeningen als chronische hoofdpijn, angst, hyperventilatie en paniekaanvallen. Door MYSA kunnen ook anderen deze voordelen ervaren en soortgelijke uitdagingen overwinnen.'

Caroline Ruijg

medeoprichter en commercieel directeur Touchwaves

De kracht van haptiek

Het MYSA-shirt is uitgerust met kleine, flexibele trillingsmotoren die de patronen van ademhalingstechnieken nabootsen en waarvan klinisch is bewezen dat ze helpen bij stressvermindering of medische behandelingen. Een eenvoudig te gebruiken app helpt dragers te kiezen uit drie voorgeprogrammeerde ademhalingspatronen – voor ontspanning, focus of continue energie. Maar het MYSA-shirt kan ook worden geprogrammeerd met specifieke ademhalingspatronen voor gerichte therapieën, en elk programma kan worden gepersonaliseerd voor trillingsintensiteit en ademhalingsfrequentie.

Anders dan apps, smartwatches of andere externe prikkels combineert het MYSA-shirt de wetenschap achter ademwerk met het gemak en comfort van aanraking op het lichaam. De trillingen van het shirt zorgen dat dragers intuïtief langzamer en dieper gaan ademhalen en zich bewuster zijn van hun lichaam. MYSA is altijd beschikbaar, handsfree, schermvrij en discreet, omdat het onder de kleding wordt gedragen. Dragers kunnen dus discreet de juiste ademhalingspatronen aanleren en beter volgen, en ontvangen niet-storende herinneringen waardoor ze zich beter kunnen houden aan de nodige ademhalingsoefeningen.

Aandacht van het bedrijfsleven en samenwerking

Touchwaves, nu een zelfstandige organisatie die nog volop in ontwikkeling is, is de eerste TNO-innovatie die is geselecteerd voor een spin-off én voor deelname aan een iMec.istart.nl-versnellingsprogramma. Het Touchwaves-team werkt samen met Nederlandse wetenschappelijke instellingen zoals de TU Delft, de TU Eindhoven en Fontys, maar ook met onder meer TNO, TracXon, 2M, NTT en Multitude. Touchwaves zoekt niet alleen pilotpartners om de nieuwste MYSA-shirts te testen, maar ook nieuwe investeerders die deze potentieel levensveranderende technologie naar de mensen willen brengen die deze het hardst nodig hebben.

_VBW-MysaV2-010-DEF
Touchwaves kleding

Meer informatie

Met volop informatie binnen handbereik zijn mensen beter geïnformeerd dan ooit. Maar volgens de Touchwaves-oprichters zijn mensen de verbinding tussen lichaam en geest kwijtgeraakt en begrijpen ze niet meer welke impact ons lichaam op ons emotionele en mentale welzijn heeft. ‘Lichaamsintelligentie’ kan mensen helpen die verbinding terug te vinden en hun algehele gezondheid te verbeteren door zich bewust te zijn van hun lichaam. En MYSA kan de sleutel zijn.

Meer informatie op https://www.feelmysa.com en www.touchwaves.io

Naast het MYSA-shirt werkt Touchwaves ook aan een 'closed-loop smart shirt' van de volgende generatie waarbij haptische adembegeleiding en sensoren input leveren voor de trillingsmotoren. Dit shirt waarschuwt de drager in realtime en begeleidt hem of haar naar een goed ademhalingspatroon.

Wil je weten hoe je kunt helpen om MYSA en andere slimme wearables beschikbaar te maken voor honderden miljoenen mensen te brengen die deze nodig hebben? Neem dan vandaag nog contact op met TNO.

Probleem: Angst verstoort dagelijks leven van 1 op de 4 mensen aanzienlijk en regelmatig.

Bevindingen: Veel vraag naar manieren om angst aan te pakken:

  • 75% heeft hulp gezocht, 25% producten of diensten gebruikt.
  • Mensen zoeken toegankelijke oplossing voor dagelijkse ondersteuning als professionele hulp niet beschikbaar is.
  • Ademhalingsondersteuning door 68% gewaardeerd.
  • 63% zoekt veiligheid en gezelschap.
  • MYSA maakt anders uitdagende activiteiten mogelijk en geeft gevoel van controle en gemoedsrust.

Laat je verder inspireren

18 resultaten, getoond 1 t/m 5

HERACLES legt basis voor veilige datadeling in zorg

Informatietype:
Insight
6 februari 2024
In het project HERACLES gebruiken we veilige data-uitwisseling voor kankeronderzoek. Dit legt de basis voor de zorg van de toekomst.

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

Gepersonaliseerde voeding gemakkelijk thuis geleverd

Informatietype:
Insight
23 januari 2023

Veilig de weg op met reflecterende coating

Informatietype:
Insight
18 januari 2023

Federated learning: maak kennis met privacybestendige data analyse

Informatietype:
Artikel