Veilig de weg op met reflecterende coating

Thema:
Intelligent verkeer en vervoer
18 januari 2023

Rheolight™ door Ink Invent is een nieuw soort reflectieve coating die in het leven is geroepen voor een veiligere en mooiere wereld van morgen. Hun missie is dan ook: “Crystal Glass Pigments for a brilliant, beautiful and safer world”.

Rheolight™ helpt bij het verbeteren van de verkeersomgeving en haar deelnemers, zonder deze omgeving verder te verstoren en zorgt daarmee voor meer veiligheid op de weg. Of ten minste, dat wilde zij graag verder onderzoeken. Lees hieronder meer over Rheolight™ en de samenwerking van Ink Invent met TNO.

20221028_180319

We zoeken een gedegen kwalificatie en kwantificatie van deze nieuwe innovatie visuele eigenschapen van ons product zodat we kunnen vergelijken met bestaande minder zichtbare systemen. Dan kom je snel uit bij TNO.

Paul Mijnen

CEO Ink Invent BV

Vraag aan TNO

Ink Invent kwam via het fast-track programma van TNO met de volgende vraag, of TNO het zichtbaarheid en verhogende effect van Rheolight™ kon kwantificeren en verifieren. Dus voldoet Rheolight™ aan de reflectieve normering die gesteld wordt aan vervoersmiddelen?

Er werd gestart met een kleine validatie van eerste meetingen in het lab. De resultaten waren veelbelovend, er is bijvoorbeeld gebleken dat Rheolight™ onder de normen blijft die zijn toegestaan voor reflectieve coatings die op vervoersmiddelen worden gebruikt. Inmiddels is de samenwerking doorgezet in een diepgaander onderzoek waarbij er een meetprogramma is ontwikkeld waarin de Rheolight™ pigmenten verder worden gevalideerd door TNO. Met deze resultaten hoopt Ink Invent te bewijzen wat zij zelf al weten, namelijk dat hun product veilig is en ook echt doet wat ze beloven.

Rheolight

Wat is Rheolight™?

Rheolight™ is ontwikkeld als een nieuw type effect pigment, in dispersie vorm, zowel voor water gedragen als conventionele coatings. Sinds kort is Rheolight™ ook als mono-concentraat voor kunststoffen verkrijgbaar. Er zijn vrijwel geen aanpassingen aan bestaande productie- of applicatieprocessen nodig en het levert direct een innovatieve impact. Rheolight™ draagt sterk bij aan een beter interpretatie van de verkeersomgeving in donkere omstandigheden.

Automobolisten zien meer én kwetsbaardere weggebruikers, waaronder fietsers, scooters en donkere of metallic auto’s, die nu eerder en veel beter opvallen. Niet alleen voertuigen, maar ook de verkeersomgeving kan verhoogd zichtbaar worden gemaakt, zonder afbreuk te doen aan het algehele verkeersbeeld. De ontwikkeling van deze Rheolight™ technologie heeft geleid tot drie succesvolle deelnames aan prestigieuze awards in de fietsindustrie en automotive sector.

Wat maakt Rheolight™ zo bijzonder?

Door toepassing van Rheolight™ Crystal Glass Pigment wordt er zelfs vanuit zeer hoge invalshoeken (tot boven de 80 graden) een veel betere weergave van een object ervaren, in licht én kleur.

Daarnaast verhoogt Rheolight™ de detectie van objecten door LiDAR lasersystemen. Hierdoor kunnen slimmevoertuigen jouw fiets of scooter tot wel 140x beter detecteren en, met een hogere betrouwbaarheid, bepalen wat voor een voertuig het is. Met Rheolight™ wordt er tevens een nieuw scala aan prachtige verf- en kunststofkleuring mogelijk die je zonder ons pigment niet zou kunnen krijgen.

What’s next?

We zijn net klaar met de ontwikkeling van de tweede generatie Rheolight™, bestaande uit een portfolio van Rheolight™ versies met verschillende producteigenschappen die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen, namelijk die van de automotive industrie.

Daarnaast zijn we ook onderzoek aan het doen op het geied van warmtereflectie. De eerste onderzoeken tonen reproduceerbaar aan dat het Rheolight™ pigment een significant vertragend effect heeft op de opwarming van de behandelde objecten; ontzettend handig bij het koel houden van auto’s, helmen, en grotere oppervlakten die met Rheolight™ zijn behandeld. We zijn dus nog vol aan het ontwikkelen. Bekijk op de website de resultaten van dit onderzoek.

Voor meer informatie over Rheolight™ kan je contact opnemen via de website van Ink Invent.

Ook samen innoveren met TNO?

Laat je verder inspireren

33 resultaten, getoond 1 t/m 5

Automotive Week 2023

Informatietype:
Evenement

De Automotive Week 2023 is dé hotspot als je op de hoogte wilt blijven van de laatste Europese ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en als je je netwerk in de mobiliteitssector wilt uitbreiden. Innovatieve technologieën en de juiste vaardigheden worden steeds belangrijker om de wereld van mobiliteit slim, veilig en duurzaam te maken.

Startdatum:
-
Locatie:
Automotive Campus Helmond, Automotive Campus 30, Nederland

Samenwerking IenW, RWS en TNO gevierd tijdens Netwerkfestival

Informatietype:
Nieuws
8 maart 2023

Al 3 jaar werken IenW, RWS en TNO samen op het gebied van toegepast onderzoek en wisselen ze kennis uit over circulariteit en milieu, slimme en duurzame mobiliteit, infrastructuur, digitalisering en maritiem-offshore. Tijdens het Netwerkfestival lieten ze zien wat er in drie jaar is bereikt.

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement

Het PITCCH evenement presenteert successen uit het project, geeft praktische tips voor Open Innovatie projecten en bespreekt routes voor financiering van Open Innovatie.

Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

TNO en TECNALIA werken samen aan Digital Twins voor slimme en duurzame steden

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2023

TNO en het Spaanse TECNALIA Research & Innovation hebben afspraken gemaakt over strategische samenwerking op het gebied van toegepast onderzoek rond slimme en duurzame steden, mobiliteit en sleuteltechnologieën, en met name Local Digital Twins. Op 11 januari 2023 hebben vertegenwoordigers van beide organisaties in Bilbao een Memorandum of Understanding ondertekend.

TNO partner van City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2023

Nederland staat voor grote opgaven om onze steden, dorpen en regio’s leefbaar en duurzaam te houden. Die kunnen we alleen oplossen als we daarvoor, op een democratische manier, ook de kansen benutten die digitalisering en technologisering ons bieden. Daarom sluiten zo’n 60 partners inclusief TNO zich aan bij de volgende stap van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.