Veilig de weg op met reflecterende coating

Thema:
Intelligent verkeer en vervoer
18 januari 2023

Rheolight™ door Ink Invent is een nieuw soort reflectieve coating die in het leven is geroepen voor een veiligere en mooiere wereld van morgen. Hun missie is dan ook: “Crystal Glass Pigments for a brilliant, beautiful and safer world”.

Rheolight™ helpt bij het verbeteren van de verkeersomgeving en haar deelnemers, zonder deze omgeving verder te verstoren en zorgt daarmee voor meer veiligheid op de weg. Of ten minste, dat wilde zij graag verder onderzoeken. Lees hieronder meer over Rheolight™ en de samenwerking van Ink Invent met TNO.

20221028_180319

We zoeken een gedegen kwalificatie en kwantificatie van deze nieuwe innovatie visuele eigenschapen van ons product zodat we kunnen vergelijken met bestaande minder zichtbare systemen. Dan kom je snel uit bij TNO.

Paul Mijnen

CEO Ink Invent BV

Vraag aan TNO

Ink Invent kwam via het fast-track programma van TNO met de volgende vraag, of TNO het zichtbaarheid en verhogende effect van Rheolight™ kon kwantificeren en verifieren. Dus voldoet Rheolight™ aan de reflectieve normering die gesteld wordt aan vervoersmiddelen?

Er werd gestart met een kleine validatie van eerste meetingen in het lab. De resultaten waren veelbelovend, er is bijvoorbeeld gebleken dat Rheolight™ onder de normen blijft die zijn toegestaan voor reflectieve coatings die op vervoersmiddelen worden gebruikt. Inmiddels is de samenwerking doorgezet in een diepgaander onderzoek waarbij er een meetprogramma is ontwikkeld waarin de Rheolight™ pigmenten verder worden gevalideerd door TNO. Met deze resultaten hoopt Ink Invent te bewijzen wat zij zelf al weten, namelijk dat hun product veilig is en ook echt doet wat ze beloven.

Rheolight

Wat is Rheolight™?

Rheolight™ is ontwikkeld als een nieuw type effect pigment, in dispersie vorm, zowel voor water gedragen als conventionele coatings. Sinds kort is Rheolight™ ook als mono-concentraat voor kunststoffen verkrijgbaar. Er zijn vrijwel geen aanpassingen aan bestaande productie- of applicatieprocessen nodig en het levert direct een innovatieve impact. Rheolight™ draagt sterk bij aan een beter interpretatie van de verkeersomgeving in donkere omstandigheden.

Automobolisten zien meer én kwetsbaardere weggebruikers, waaronder fietsers, scooters en donkere of metallic auto’s, die nu eerder en veel beter opvallen. Niet alleen voertuigen, maar ook de verkeersomgeving kan verhoogd zichtbaar worden gemaakt, zonder afbreuk te doen aan het algehele verkeersbeeld. De ontwikkeling van deze Rheolight™ technologie heeft geleid tot drie succesvolle deelnames aan prestigieuze awards in de fietsindustrie en automotive sector.

Wat maakt Rheolight™ zo bijzonder?

Door toepassing van Rheolight™ Crystal Glass Pigment wordt er zelfs vanuit zeer hoge invalshoeken (tot boven de 80 graden) een veel betere weergave van een object ervaren, in licht én kleur.

Daarnaast verhoogt Rheolight™ de detectie van objecten door LiDAR lasersystemen. Hierdoor kunnen slimmevoertuigen jouw fiets of scooter tot wel 140x beter detecteren en, met een hogere betrouwbaarheid, bepalen wat voor een voertuig het is. Met Rheolight™ wordt er tevens een nieuw scala aan prachtige verf- en kunststofkleuring mogelijk die je zonder ons pigment niet zou kunnen krijgen.

What’s next?

We zijn net klaar met de ontwikkeling van de tweede generatie Rheolight™, bestaande uit een portfolio van Rheolight™ versies met verschillende producteigenschappen die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen, namelijk die van de automotive industrie.

Daarnaast zijn we ook onderzoek aan het doen op het geied van warmtereflectie. De eerste onderzoeken tonen reproduceerbaar aan dat het Rheolight™ pigment een significant vertragend effect heeft op de opwarming van de behandelde objecten; ontzettend handig bij het koel houden van auto’s, helmen, en grotere oppervlakten die met Rheolight™ zijn behandeld. We zijn dus nog vol aan het ontwikkelen. Bekijk op de website de resultaten van dit onderzoek.

Voor meer informatie over Rheolight™ kan je contact opnemen via de website van Ink Invent.

Ook samen innoveren met TNO?

Laat je verder inspireren

45 resultaten, getoond 1 t/m 5

Vakbeurs openbare ruimte

Informatietype:
Evenement

27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs richt zich op de inrichting en beheer van duurzame en circulaire openbare ruimte. Er is een breed aanbod van producten en diensten en de sector Mobiliteit is toegevoegd aan de beurs.

Startdatum:
-
Locatie:
Jaarbeurs Utrecht. Hallen 2, 3 en 4

6x leefbare steden dankzij smart mobility

Informatietype:
Insight
31 juli 2023

In 2030 woont 60% van de wereldwijde bevolking in stedelijk gebied (UN). Dat vraagt om een andere stedelijke inrichting. Hoe vergroot je de leefbaarheid in de stad? Deze voorlopers zetten smart mobility toepassingen in.

Geïntegreerde voertuigveiligheid en slimme voertuigen

Informatietype:
Artikel

Bij TNO ontwikkelen we technologie en beoordelingsmethoden die ertoe moeten leiden dat de introductie van CCAM-systemen (Connected and Cooperative Automated Mobility) wordt versneld.

Bewegingsziekten bewegen mee: van wagenziekte naar 'cybersickness'

Informatietype:
Insight
20 juli 2023

Met de zomervakantie in volle gang komt wagenziekte weer om de hoek kijken. Hoe gaat dat dan met zelfrijdende-autobewegingsziekte (cybersickness)? TNO doet er onderzoek naar en geeft als bonus wat tips voor onderweg.

XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

De duurzame bereikbaarheid van stedelijke regio’s komt in gevaar door de toenemende druk op de schaarse vierkante meters. Met XCARCITY gaat TNO samen met ruim dertig partners realistische ‘digital twins’ ontwikkelen voor smart mobility-toepassingen, om nog betere keuzes te kunnen maken voor de leefbare stad van morgen.