blik op de toekomst

Hoe komt je leven in 5G eruit te zien?

8 oktober 2018 • 2 min leestijd

Een kleine technologische revolutie – dat belooft de implementatie van 5G. Het netwerk van de jaren 2020-2030 zal onder meer effect hebben op hoe ons eten wordt geproduceerd, hoe we ons sociale leven inrichten en hoe we ons voortbewegen. TNO helpt de toepassingen te verwezenlijken.

Ongeveer eens per tien jaar maakt de wereld kennis met een nieuwe generatie internettechnologie. Zoals 3G het mogelijk maakte om mobiel te internetten en 4G de stabiliteit en snelheid van het mobiele dataverkeer sterk verhoogde, is 5G een volgende stap in de digitale toekomst. De maatschappelijke impact zal gigantisch zijn. Ontwikkelingen raken in een stroomversnelling, met futuristische effecten op de maatschappij zoals we die nu kennen.

Landbouw en 5G

Sensoren vormen een belangrijk onderdeel van 5G. De meeste sensoren zijn nagenoeg onzichtbaar, maar de gevolgen zie je overal. Een van de sectoren waarin ze een rol spelen, is de landbouw. Terwijl de boer voorheen zijn veestapel of zijn land zo veel mogelijk moest uitbreiden en afhankelijk was van het weer, helpen sensoren onder de grond, op het land en in de lucht hem steeds beter de opbrengst te maximaliseren.

“TNO realiseerde in Groningen een eerste 5G-netwerk”

Onder het motto ‘Meten is weten’ realiseerde TNO in Groningen een eerste 5G-netwerk. In Groningen passen we 5G toe voor verschillende zakelijke toepassingen, waaronder landbouw. De lage vertraging waarmee 5G informatie van sensoren kan doorsturen, maakt het ook in veel andere sectoren – zoals de industrie – mogelijk om processen te automatiseren.

Virtual en augmented reality

De toepassing van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) maakt het onder meer mogelijk om een voetbalwedstrijd vanaf de middenstip te bekijken, op afstand deel te nemen aan een vergadering en thuis op de bank je familie – aan de andere kant van het land – te bezoeken.

“Bij het Europees kampioenschap voetbal 2020 moet in elk land één stad over 5G beschikken”

Wil je met VR/AR om je heen kunnen kijken en met andere mensen communiceren, dan vraagt dat om fotorealistische bewegende beelden van heel hoge resolutie. Alleen al het rekenwerk dat daarvoor nodig is, betekent een enorme technische uitdaging. Daarnaast moet ook hier de vertraging tussen het draaien van je hoofd en het verschijnen van nieuwe beelden heel klein zijn. De 5G-standaarden waaraan TNO meewerkt in 3GPP, de pilots die we doen en het beleid dat we helpen ontwikkelen, maken het mogelijk. De eerste toepassingen komen al in zicht. Zo moet bij het Europees kampioenschap voetbal 2020 in elk land één stad over 5G beschikken.

De zelfrijdende auto veiliger maken

De besturing van een zelfrijdende auto vol vertrouwen uit handen geven, of je nu op de snelweg rijdt, door druk stadsverkeer manoeuvreert of een parkeerplek zoekt. Die toekomst komt steeds dichterbij, zolang al het verkeer op tijd over de juiste informatie beschikt, netwerken niet overbelast raken en waarbij de informatie-uitwisseling bovendien veilig verloopt.

“We werken aan innovaties die de zelfrijdende auto steeds beter en veiliger maken”

Bij het verzamelen van informatie speelt 5G een grote rol. TNO werkt aan innovaties die de zelfrijdende auto steeds beter en veiliger maken. Onder meer in Helmond draaien we pilots en kijken we onder welke condities iets wel of niet werkt. Doordat we satellietcommunicatie meenemen in de 5G-standaardisatie, helpen we bijvoorbeeld ook grotere landen waar mobiele dekking met aardse zenders niet vanzelfsprekend is, met het succesvol invoeren van connected automatisch rijden.

Je leven in 5G

Benieuwd naar de praktische toepassingen die 5G mogelijk maakt? Bekijk de site ‘Je leven in 5G’ en ontdek hoe het leven in 5G eruit komt te zien.

Bekijk de site
innovatie

Veilig data delen in de zorg met behoud van privacy

11 feb '20 - 1 min
Digitale zorg lijkt veelbelovend. Een voorbeeld hiervan is een coachingsapp, ontwikkeld door een ziekenhuis die op unieke wijze een patiëntengroep met prikkelbaar... Lees meer
feiten & cijfers

TNO heeft positieve impact op bedrijvigheid

14 nov '19 - 3 min
De missie van TNO is het verbinden van mensen en kennis om zo innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam... Lees meer
blik op de toekomst

Minder administratieve rompslomp door self-sovereign identity

4 nov '19 - 3 min
Self-Sovereign Identity (SSI) is een technische innovatie die nieuwe mogelijkheden biedt om onze privacy te beheren én het (digitale) leven van meer gemak kan voorzien.... Lees meer
blik op de toekomst

Koningsnacht op afstand

26 apr '19 - 3 min
Koningsnacht 2035. Met vrienden een rondje vrijmarkt in Utrecht of langs de Haagse pleinen. Genieten van de muziek en proosten op het leven. Eén groot verschil:... Lees meer
innovatie

Een snellere uitrol van flexibele displays dankzij SALDtech

27 mrt '19 - 3 min
Ja, er bestaan al telefoons met flexibele displays. Maar het kost momenteel wel veel tijd en geld om beeldschermen met de gewenste buigbaarheid te produceren. Ondertussen... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.