blik op de toekomst

Hoe komt je leven in 5G eruit te zien?

8 oktober 2018 • 2 min leestijd

Een kleine technologische revolutie – dat belooft de implementatie van 5G. Het netwerk van de jaren 2020-2030 zal onder meer effect hebben op hoe ons eten wordt geproduceerd, hoe we ons sociale leven inrichten en hoe we ons voortbewegen. TNO helpt de toepassingen te verwezenlijken.

Ongeveer eens per tien jaar maakt de wereld kennis met een nieuwe generatie internettechnologie. Zoals 3G het mogelijk maakte om mobiel te internetten en 4G de stabiliteit en snelheid van het mobiele dataverkeer sterk verhoogde, is 5G een volgende stap in de digitale toekomst. De maatschappelijke impact zal gigantisch zijn. Ontwikkelingen raken in een stroomversnelling, met futuristische effecten op de maatschappij zoals we die nu kennen.

Landbouw en 5G

Sensoren vormen een belangrijk onderdeel van 5G. De meeste sensoren zijn nagenoeg onzichtbaar, maar de gevolgen zie je overal. Een van de sectoren waarin ze een rol spelen, is de landbouw. Terwijl de boer voorheen zijn veestapel of zijn land zo veel mogelijk moest uitbreiden en afhankelijk was van het weer, helpen sensoren onder de grond, op het land en in de lucht hem steeds beter de opbrengst te maximaliseren.

“TNO realiseerde in Groningen een eerste 5G-netwerk”

Onder het motto ‘Meten is weten’ realiseerde TNO in Groningen een eerste 5G-netwerk. In Groningen passen we 5G toe voor verschillende zakelijke toepassingen, waaronder landbouw. De lage vertraging waarmee 5G informatie van sensoren kan doorsturen, maakt het ook in veel andere sectoren – zoals de industrie – mogelijk om processen te automatiseren.

Virtual en augmented reality

De toepassing van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) maakt het onder meer mogelijk om een voetbalwedstrijd vanaf de middenstip te bekijken, op afstand deel te nemen aan een vergadering en thuis op de bank je familie – aan de andere kant van het land – te bezoeken.

“Bij het Europees kampioenschap voetbal 2020 moet in elk land één stad over 5G beschikken”

Wil je met VR/AR om je heen kunnen kijken en met andere mensen communiceren, dan vraagt dat om fotorealistische bewegende beelden van heel hoge resolutie. Alleen al het rekenwerk dat daarvoor nodig is, betekent een enorme technische uitdaging. Daarnaast moet ook hier de vertraging tussen het draaien van je hoofd en het verschijnen van nieuwe beelden heel klein zijn. De 5G-standaarden waaraan TNO meewerkt in 3GPP, de pilots die we doen en het beleid dat we helpen ontwikkelen, maken het mogelijk. De eerste toepassingen komen al in zicht. Zo moet bij het Europees kampioenschap voetbal 2020 in elk land één stad over 5G beschikken.

De zelfrijdende auto veiliger maken

De besturing van een zelfrijdende auto vol vertrouwen uit handen geven, of je nu op de snelweg rijdt, door druk stadsverkeer manoeuvreert of een parkeerplek zoekt. Die toekomst komt steeds dichterbij, zolang al het verkeer op tijd over de juiste informatie beschikt, netwerken niet overbelast raken en waarbij de informatie-uitwisseling bovendien veilig verloopt.

“We werken aan innovaties die de zelfrijdende auto steeds beter en veiliger maken”

Bij het verzamelen van informatie speelt 5G een grote rol. TNO werkt aan innovaties die de zelfrijdende auto steeds beter en veiliger maken. Onder meer in Helmond draaien we pilots en kijken we onder welke condities iets wel of niet werkt. Doordat we satellietcommunicatie meenemen in de 5G-standaardisatie, helpen we bijvoorbeeld ook grotere landen waar mobiele dekking met aardse zenders niet vanzelfsprekend is, met het succesvol invoeren van connected automatisch rijden.

Je leven in 5G

Benieuwd naar de praktische toepassingen die 5G mogelijk maakt? Bekijk de site ‘Je leven in 5G’ en ontdek hoe het leven in 5G eruit komt te zien.

Bekijk de site
blik op de toekomst

Hoe komt je leven in 5G eruit te zien?

8 okt '18 - 2 min
Een kleine technologische revolutie – dat belooft de implementatie van 5G. Het netwerk van de jaren 2020-2030 zal onder meer effect hebben op hoe ons eten wordt... Lees meer
blik op de toekomst

Maatwerk 5G-netwerken bouwen voor sectoren

25 okt '18 - 4 min
5G belooft meer data met hogere snelheden en zal de snel digitaliserende samenleving voorzien van waardevolle mobiele toepassingen en diensten. Om die belofte van... Lees meer
verhaal van de klant

Data delen voor de verduurzaming van de agrarische sector

30 aug '18 - 3 min
Het programma SmartDairyFarming, dat zich bezighoudt met de digitalisering van de melkveehouderij, heeft zich doorontwikkeld tot een innovatieve coöperatie: JoinData.... Lees meer
blik op de toekomst

ICT belangrijk voor slagen zelfrijdende auto

26 jul '18 - 5 min
Hoe zorg je dat zelfrijdende voertuigen op tijd over de juiste informatie beschikken, dat netwerken daardoor niet overbelast raken en dat de informatie-uitwisseling... Lees meer
blik op de toekomst

AVG geregeld? Mooi, maar kan het in de toekomst efficiënter?

25 mei '18 - 3 min
Nu de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) van kracht is geworden, moeten organisaties uitgebreid verantwoording afleggen over hun gebruik van persoonsgegevens.... Lees meer
column

Gevoelige informatie delen, zonder de voordeur open te zetten

20 apr '18 - 2 min
Het informatieschandaal bij Facebook, de nieuwe Europese privacywetgeving met effecten voor grote bedrijven én de lokale voetbalclub, wachtwoorden die op straat... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.