TNO onderzoek op het gebied van powertrains

Moderne vervoermiddelen, van personenauto's tot zware voertuigen voor het wegvervoer en vervoer over water, moeten voldoen aan steeds strengere emissievoorschriften en broeikasgasdoelstellingen.

Deze toekomstige uitdagingen zullen worden aangegaan met een reeks steeds complexere aandrijflijn technologieën. Voor zware vrachtwagens kan een voorbeeld van een oplossing een combinatie zijn van:

 • koolstofarme duurzame brandstoffen zoals biobrandstoffen en waterstof,
 • nieuwe, hoogefficiënte concepten voor verbrandingsmotoren (bv. RCCI),
 • uiteenlopende elektrificatie en hybridisatie,
 • brandstofcel toepassingen,
 • en uitlaatgasnabehandeling.

Ten slotte is een geïntegreerde ontwikkelingsbenadering nodig om de totale systeemefficiëntie te maximaliseren. Om de inspanningen op het gebied van systeemontwikkeling te verminderen, heeft TNO een unieke methodologie ontwikkeld die gebaseerd is op een combinatie van state-of-the-art testfaciliteiten en virtuele ontwikkeling.

TNO and Powertrains

Ten eerste wordt het echte systeem verbeeld door een representatief wiskundig model op basis van de componentenbibliotheek van TNO. Het unieke is dat al onze modellen gebaseerd zijn op fysica en gevalideerd zijn in onze eigen faciliteiten, volledig voorspellend en schaalbaar zijn, besturinggericht zijn en in real-time geïmplementeerd kunnen worden.

Elk componentmodel is voorzien van een speciaal gereedschap dat een eenvoudige, systematische kalibratie voor uw specifieke toepassing mogelijk maakt.

Bij TNO ontwikkelen we besturingsstrategieën voor:

 • SCR-dosering,
 • flexfuelmotor,
 • systemen voor accubeheer,
 • en voorspellend energiebeheer.

Onze oplossingen kunnen direct op uw programmeerbare controller worden geïmplementeerd om de prestaties online, onder praktijkomstandigheden, te maximaliseren. Voordat ze op een echt object worden geïmplementeerd, maakt de virtuele testomgeving van TNO een tijd- en kostenefficiënte verificatie van de prestaties en robuustheid van de besturingsfunctionaliteit mogelijk.

De besturing wordt getest in een hardware-in-the-loop omgeving met behulp van state-of-the-art rapid prototyping tools. De systeemcomponenten en de omgeving worden gesimuleerd terwijl het besturingsalgoritme in real-time loopt.

Voordat men de weg op gaat zorgt TNO voor ultieme systeem validatie, uitgevoerd op onze state-of-the-art experimentele faciliteiten:

 • Unieke Climatic Altitude Chamber for Engines voor het testen van motorvoertuigen bij temperaturen van -45 tot +55 ºC en tot een hoogte van 4000m
 • 4 transiënte motoren testbanken uitgerust met uitgebreide ultramoderne meetapparatuur voor emissies en broeikasgassen: NOx, NO, CO, THC, CO2, O2 (CH4, EGR CO2)
 • Portable Emission Measurement Systems (draagbare-emissiemeetsystemen, PEMS) voor metingen in de praktijk
 • Geautomatiseerde testbanken voor accucel-, module-, pack- en voertuigtests met thermische conditionering
 • Uitgebreide infrastructuur voor vloeibare (diesel, benzine) en gasvormige (LPG,NG) brandstoffen en biobrandstoffen
 • Faciliteiten voor het testen en valideren van brandstofcellen (in ontwikkeling)
 • Volledig configureerbare Truck- en Car Labs (verbranding, hybride, brandstofcel) voor experimenten op de weg in de praktijk.

TNO Powertrains heeft een sterk internationaal trackrecord voor verschillende toepassingen, van personenauto's tot zwaar weg- en watertransport, en is daarmee de ideale kennispartner voor innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

Expertise

Research on integrated vehicle safety

TNO is recognized by OEMs and TIERs all over the world as a valuable knowledge partner with unique expertise, tools and facilities. The activities within the research department Integrated Vehicle Safety... Lees verder
Nieuws

Open source framework voor (automotive) systeem modellerering en simulatie SIMarchitect beschikbaar

08 mei 2019
Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en TNO zijn verheugd de formele vrijgave van SIMarchitect als het resultaat van hun onderlinge samenwerking te kunnen presenteren. SIMarchitect is vandaag beschikbaar... Lees verder
Nieuws

Test met elektrische Albert Heijn trucks voor bevoorrading in binnenstad

15 februari 2019
Vanaf vandaag testen Albert Heijn, DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO het rijden met elektrische trucks-met-trailers in steden. Als onderdeel van de praktijktest worden niet alleen volledig... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

Oscar Zoeteweij, MBA

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.