
TNO’s zware waterstofverbrandingsmotor wint tweede prijs EARTO Innovation Awards
TNO heeft vandaag bij de 14e EARTO Innovation Awards de tweede prijs gewonnen in de categorie ‘Impact Expected’ voor een innovatieve waterstofverbrandingsmotor voor de scheepvaart. De innovatie houdt in dat bestaande zware (diesel)motoren in vrachtschepen worden omgebouwd tot een schone waterstofverbrandingsmotor. De impact: bijna 100% CO₂-reductie met korte implementatietijden en tegen beperkte kosten! Dankzij ons retrofitconcept kunnen bestaande motoren worden uitgerust met de technologie, waardoor er direct effect is en er niet hoeft te worden gewacht totdat de bestaande motoren uit gebruik worden genomen. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciale ceremonie in Brussel, in aanwezigheid van uiteenlopende betrokkenen, waaronder politici.
“De retrofit-waterstofverbrandingsmotor is een veelbelovende optie voor het drastisch en snel reduceren van de CO₂-emissies van zwaar materieel, terwijl toch wordt voldaan aan de eisen voor motor-uit-emissies van milieuvervuilende stoffen die gelden voor NOx en fijnstof. Deze nieuwe, schone toepassing van nieuw ontwikkelde technologie is een veelbelovend alternatief waarmee de transportsector de energietransitie kan versnellen. Wil dit echter breed ingang vinden, dan is er nauwe samenwerking nodig. Daarom zijn wij bijzonder vereerd en ingenomen met deze erkenning door collega’s en belangrijke betrokkenen.”
H2-ICE levert kostenefficiënte conversie van bestaande energiesystemen
Met onze retrofit-waterstofverbrandingsinnovatie kunnen bestaande verbrandingsmotoren in korte tijd worden omgezet in emissievrije waterstofverbrandingsmotor (H2-ICE). Door een bestaande diesel- of gasmotor te nemen en daarin de door TNO ontwikkelde waterstoftechnologie aan te brengen, wordt enerzijds de levensduur van een bestaande motor verlengd en anderzijds een bijdrage geleverd aan de energietransitie. Dankzij de H2-ICE kunnen bestaande aandrijfsystemen, met hun kostbare en complexe technologie voor de nabehandeling van uitlaatgassen, kostenefficiënt worden omgezet in potentieel emissievrije motoren (groene waterstof zal een vereiste zijn) zonder dat nabehandeling nodig is.
Dankbetuiging
Het H2-ICE-project is (gedeeltelijk) gefinancierd vanuit de Subsidieregeling R&D Mobiliteitssectoren (RDM) en mede tot stand gekomen in samenwerking met DAF Trucks N.V., Koedood Marine Groep, Mitsubishi Turbocharger and Engine Europe, NPS Driven, DENS, Prins Autogassystemen en Westport Fuel Systems.
Over de EARTO Innovation Awards
De EARTO Innovation Awards worden jaarlijks uitgereikt voor een innovatie met een aanzienlijke aantoonbare of verwachte maatschappelijke en/of economische impact. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen en selecteert een of meer winnaars. EARTO is opgericht in 1999 en houdt zich bezig met het promoten van organisaties op het gebied van onderzoek en technologie (RTO’s) en het behartigen van hun belangen in Europa. RTO’s zijn organisaties zonder winstoogmerk die als voornaamste missie hebben het opbouwen, combineren en verbinden van verschillende soorten kennis, vaardigheden en infrastructuren teneinde uiteenlopende onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten te realiseren in samenwerking met publieke en industriële partners van iedere omvang. Het EARTO-netwerk telt ruim 350 RTO’s in meer dan 32 landen. De leden van EARTO vertegenwoordigen 150.000 hooggekwalificeerde onderzoekers en technici die zeer uiteenlopende technologische infrastructuren beheren.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TNO pleit ervoor innovaties sneller op de weg te krijgen
Met de huidige stand van de innovatie kunnen we ons veel efficiënter, veiliger, en schoner verplaatsen. De implementatiekant is vaak de beperkende factor. Daardoor dreigen zowel economische- als maatschappelijke doelen in het gedrang te komen. TNO pleit voor meer focus op het implementeren van innovaties.


Varen op groene methanol binnenkort mogelijk; internationaal beleid vormt obstakel
Binnen het project Green Maritime Methanol onderzoekt een internationaal consortium onder penvoerderschap van TNO de haalbaarheid van groene methanol als brandstof voor de maritieme sector.


Samenwerking IenW, RWS en TNO gevierd tijdens Netwerkfestival
Al 3 jaar werken IenW, RWS en TNO samen op het gebied van toegepast onderzoek en wisselen ze kennis uit over circulariteit en milieu, slimme en duurzame mobiliteit, infrastructuur, digitalisering en maritiem-offshore. Tijdens het Netwerkfestival lieten ze zien wat er in drie jaar is bereikt.


Emissiefactoren snelwegen en niet-snelwegen bij luchtkwaliteit en stikstofdepositie
Met de nieuwe release van AERIUS-model in januari 2023, om stikstofdepositie te berekenen, stelt TNO het courante overzicht van de emissiefactoren beschikbaar.


TNO aan basis ’s werelds eerste full scale pilot end-to-end CO2 afvang aan boord
Het Global Centre for Maritime Decarbonisation (GCMD), het Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) en Stena Bulk zijn vandaag begonnen met de eerste fase van het tweejarig, driefasig project REMARCCABLE om CO2 aan boord van een Stena Bulk-medium range (MR) tanker af te vangen. Het is 's werelds eerste end-to-end pilot voor het afvangen van CO2 aan boord.

