nieuws

Den Haag treedt toe tot het 100RC netwerk van de Rockefeller Foundation

03 jun 2016

Vorige week werd in Washington DC en in Nairobi bekendgemaakt dat Den Haag toetreedt tot het 100 Resilient Cities netwerk van de Rockefeller Foundation. De steden uit dit netwerk ontvangen geld en expertise van de Rockefeller Foundation voor het aanstellen van een Chief Resilience Officer (CRO). Deze CRO stuurt projecten aan die het weerstandsvermogen en de veerkracht (resilience) van de stad verhogen. TNO heeft de gemeente Den Haag het afgelopen jaar ondersteund in de aanvraag.

In het geval van Den Haag gaat het om projecten op het gebied van cybersecurity en kustverdediging. In samenwerking met TNO, universiteiten en het bedrijfsleven (The Hague Security Delta) heeft Den Haag zich ontwikkeld tot de cybersecurity hoofdstad van Europa. Deze expertise, onder meer van het in Den Haag gevestigde European Cybercrime Centre van Europol, kan worden ingezet om andere steden uit het netwerk weerbaarder te maken tegen de gevaren van cybercriminaliteit of uitval van computersystemen en -netwerken.

Op het gebied van cybersecurity en resilience heeft TNO veel te bieden, zoals  het ontwerpen en organiseren van resilience tussen partijen in ketens, inzicht in intersectorale afhankelijkheden en kwetsbaarheden van steden en vitale sectoren tegen digitale verstoringen. “Den Haag is internationaal toonaangevend op het gebied van de beveiliging van digitale systemen. Ook op het gebied van kustverdediging kunnen wij andere steden in de wereld helpen. Steden worden steeds belangrijker voor het aandragen van oplossingen voor de problemen van deze tijd, zoals klimaatverandering, vluchtelingen en internationaal terrorisme. Dit stedennetwerk van de Rockefeller Foundation brengt deze kennis bij elkaar, zodat we samen kunnen werken aan een betere toekomst voor onze inwoners,” aldus burgemeester Van Aartsen.

Andere ‘resilient cities’ uit dit 100RC netwerk zijn onder meer Washington, Buenos Aires, Jakarta, Nairobi en Seoel. De enige andere Nederlandse stad die is toegelaten tot dit netwerk is Rotterdam, waarmee Den Haag ook in dit verband samenwerking zoekt via de Metropoolregio.

Doel van het 100RC netwerk is om steden over de hele wereld weerbaarder te maken voor fysieke, sociale en economische schokken en problemen. Thema’s die ook in september tijdens de bijeenkomst van het Global Parliament of Mayors in Den Haag aan de orde zullen komen.

Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.