Energietransitie: een duurzame toekomst is de enige toekomst

Onze ambitie is om samen met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid de energietransitie te versnellen. Zodat Nederland in 2050 een energiesysteem zonder CO2-uitstoot heeft. Daarnaast bieden we het Nederlandse bedrijfsleven de kans om voorop te lopen en hun innovatieve producten te exporteren. Zo willen we de concurrentiepositie van Nederland versterken.

Scenario’s voor een klimaatneutraal energiesysteem

Ontdek in dit whitepaper hoe slimme combinaties van energie leiden tot een duurzaam en betaalbaar energiesysteem.

De energietransitie versnellen

Om de klimaatdoelstellingen te halen is het nodig de energietransitie te versnellen. De uitdaging is om de CO2-uitstoot te laten dalen. Dit kan door duurzame energie versneld in te faseren en fossiele energie soepel uit te faseren. En dit terwijl de energievoorziening veilig, beschikbaar en betaalbaar blijft. Ook is energiebesparing een belangrijk middel. Deze transitie vraagt om grote technische en maatschappelijke veranderingen in alle sectoren van de economie, bij overheden en bij burgers.

Concurrentiepositie van Nederland versterken

Voor de transitie naar een energiesysteem zonder CO2-uistoot zijn technische, sociale en beleidsinnovaties nodig. Wij verrichten onafhankelijk en internationaal toonaangevend onderzoek. En we staan voor een agenderende, initiërende en ondersteunende rol voor overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Onze 4 innovatieprogramma’s

Onze ambities zijn geformuleerd in 4 samenhangende innovatieprogramma’s die aansluiten bij de energieagenda en het Regeerakkoord. Met deze programma’s streven we naar:

CO2-reductie in Nederland: maatregelen en innovaties

De CO2-uitstoot in Nederland moet drastisch omlaag. Hoe gaan we deze vergaande CO2-reductie realiseren? Wij zetten de maatregelen en innovaties op een rij.

Expertisegroepen

Laat je verder inspireren

73 resultaten, getoond 6 t/m 10

Digitalisering verbetert ontwerp en onderhoud windparken

Informatietype:
Artikel

Voor het ontwerp van windturbines en vervolgens het efficiënt opereren van windparken maakt TNO gebruik van digitalisering.

Windmetingen en validatietechnieken

Informatietype:
Artikel

Voordat een windturbine op de markt komt, moet deze zijn goedgekeurd. TNO is een van de weinige instanties die windturbines mag certificeren.

Toepassen robotica verhoogt veiligheid en verlaagt kosten onderhoud

Informatietype:
Artikel

Onderhoud aan windturbines zonder menselijk ingrijpen. TNO ontwikkelt concepten met robotica.

Veel potentie wereldwijd voor drijvende windturbines

Informatietype:
Artikel

Als de zee erg diep is, zijn drijvende windmolenparken een oplossing. TNO doet onderzoek naar de mogelijkheden van drijvende windturbines die met ankerlijnen aan de bodem zijn bevestigd.

Offshore windenergie

Informatietype:
Artikel

Om de doelstellingen voor windenergie te halen is nieuwe technologie nodig. TNO werkt aan nieuwe technieken en methoden.