Informatietype:
Project
Thema:
Eerste 1000 dagen
Unit:
Healthy Living & Work

POPS: langlopend onderzoek onder prematuren en baby's met laag geboortegewicht

Het POPS (Project On Preterm and Small for gestational age infants) cohort is uniek. Het betreft een groot landelijk cohort van 1.336 personen, die in Nederland in 1983 zijn geboren met een zwangerschapsduur onder 32 weken en/of met een geboortegewicht onder 1500 gram. Dit gaat om 94% van de baby’s die dat jaar zeer te vroeg of met zeer laag geboortegewicht geboren zijn, en het cohort wordt nog steeds gevolgd. Nergens ter wereld is een landelijk cohort van deze omvang zo langdurig gevolgd en uitgebreid onderzocht.

Ben je POPS deelnemer?

Ben je een POPS deelnemer? Dan kun je hier je gegevens updaten.

Je wordt dan op de hoogte gehouden van resultaten en eventueel nieuw vervolgonderzoek. Er is ook een beveiligde POPS-Facebookgroep waar je je als POPS deelnemer voor kunt aanmelden. Mogelijkheden voor nieuw POPS-40+ onderzoek worden momenteel onderzocht.

Ben je geen POPS deelnemer maar te vroeg geboren?

Care4neo heeft een netwerk ex-couveusekinderen opgericht waar je je bij kunt aansluiten. Op de website staat ook een presentatie over POPS die speciaal voor dit netwerk gegeven is.

Resultaten POPS-19-onderzoek & downloaden POPS-19-magazine

Het laatste grote fysieke onderzoek heeft op 19-jarige leeftijd plaatsgevonden. Toen heeft TNO, samen met diverse academische ziekenhuizen, naar het medisch, psychosociaal en maatschappelijk functioneren van de POPS deelnemers gekeken. De resultaten van het POPS-onderzoek op de 19-jarige leeftijd staan beschreven in het POPS-19-magazine. POPS-deelnemers, ouders of andere geïnteresseerden kunnen het POPS-19 magazine ook downloaden als pdf.

POPS-19 magazine

Download POPS-19 magazine: 'Vervolgonderzoek levenslange zorg voor te vroeg geboren kinderen'

Resultaten POPS-28 & POPS-35-recap

Op de 28- en 35-jarige leeftijd is het POPS cohort voor het laatst met online vragenlijsten bevraagd. Hierbij is bijvoorbeeld gekeken naar de uitkomsten op het gebied van kwaliteit van leven, levensloop, relaties en zwangerschappen. Op 35-jarige leeftijd is het POPS-cohort ook aangesloten bij de Europese RECAP-samenwerking waarbij POPS deelnemers gevraagd zijn wat zij van hun deelname aan het POPS-cohort tot nu toe vinden. De resultaten en nieuwsbrieven van de POPS-28 en POPS-35-RECAP onderzoeken zijn op te vragen via [email protected]. TNO heeft in 2020 op World Prematurity Day (17 november) een nieuwsbericht geplaatst over de zwangerschappen op 35-jarige leeftijd.

Wat gebeurt er met de POPS resultaten?

De resultaten van het POPS-onderzoek zijn meegenomen bij het opstellen van de JGZ-richtlijn voor te vroeg of SGA geboren kinderen voor consultatiebureaus. Om het wetenschappelijk onderzoek naar de lange termijn gevolgen van vroeggeboorte te verbeteren is POPS data de laatste jaren gedeeld met diverse internationale samenwerkingen, waaronder de RECAP samenwerking. Dit is steeds volgens de Nederlandse en Europese privacy wetgeving (AVG en GDPR) en geanonimiseerd gedaan. Dit heeft interessante resultaten opgeleverd, bijvoorbeeld op het gebied van intelligentie, kwaliteit van leven en relaties.

Vragen?

Stel je vraag over het POPS-onderzoek via [email protected].

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 1 t/m 5

D-score biedt in één oogopslag inzicht in de ontwikkeling van jonge kinderen

Informatietype:
Insight
16 oktober 2023
Met de door TNO ontwikkelde Development Score (D-score), die door de World Health Organization (WHO) als meeteenheid is geaccepteerd, is het mogelijk om in één oogopslag de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van jonge kinderen inzichtelijk te krijgen.

Centering groepszorg bestaat tien jaar

Informatietype:
Nieuws
18 november 2022

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel

2 jaar

Informatietype:
Artikel