Dr. ir. Anne Fleur van Veenstra
- Policy Lab
- Data-driven policy
- Digital governance
- Public sector innovation
Elke dag staan beleidsmakers en ambtenaren voor complexe uitdagingen. Bijvoorbeeld het bestrijden van langdurige werkloosheid, het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen en het anticiperen op technologische effecten. Van beleidsmakers en ambtenaren wordt verwacht dat zij doeltreffende maatregelen ontwikkelen om deze kwesties aan te pakken. TNO verkent samen met overheidsinstanties de mogelijkheden om met behulp van Artificiële Intelligence de beleidsontwikkeling en besluitvormingsprocessen te ondersteunen met datagedreven inzichten.
Neem contact met ons op over datagedreven besluitvorming
De besluitvorming kan enorm worden verbeterd door middel van datagedreven inzichten. Datagedreven inzichten zullen helpen om maatschappelijke bedreigingen, risico's en kansen in een vroeg stadium te identificeren. Het kan ook de manier verbeteren waarop we bestaande data gebruiken. Overheden hebben doorgaans toegang tot een rijke dataset, zoals data over residentieel energieverbruik, inkomen en mediagebruik. AI kan ook worden gebruikt voor het doorzoeken en analyseren van grote hoeveelheden openbare documenten. Denk aan zaken als jurisprudentie, vergunningen en wetenschappelijke rapporten ter ondersteuning en verbetering van eerlijke besluitvormingsprocessen.
Bovendien kunnen AI-technieken, zoals natuurlijke taalverwerking en beeldherkenning, worden gebruikt om patronen in de samenleving en in het individuele gedrag te identificeren. Het gebruik van AI kan een effectief overheidsoptreden ondersteunen. Bijvoorbeeld door maatschappelijke bedreigingen, risico's en kansen in een vroeg stadium te identificeren.
Het potentieel van AI ter ondersteuning van de besluitvorming, is nog grotendeels onbekend terrein. Dat is deels te wijten aan de versnippering van de databronnen, het gebrek aan verklaarbare methodologieën en onvolledige databronnen.
Vragen die momenteel spelen zijn: Hoe kan op AI-gebaseerde datagedreven besluitvorming worden toegepast op complexe maatschappelijke vraagstukken? Welke relevante methodologieën moeten worden ontwikkeld? Hoe kunnen de resultaten van analyses worden opgeschaald? Hoe kunnen we domeinexpertise toepassen in het ontwerp van het systeem? Hoe vermijden we vooroordelen en ongewenste feedbackloops, hoe valideer je de resultaten en hoe zorg je voor transparantie? Antwoorden op deze vragen zijn nodig om een goed gebruik van AI op het gebied van overheidsbeleid en -diensten mogelijk te maken.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!