Opgelucht ademhalen?

Luchtvervuiling is een onzichtbare sluipmoordenaar. Binnen in huis of op school, in de buitenlucht en op het werk in een fabriek of bakkerij bijvoorbeeld, veroorzaken hoge concentraties fijnstof en andere verontreinigingen jaarlijks 11.000 vroegtijdige sterfgevallen. De ziektelast door bijvoorbeeld longkanker en hart- en vaatziekten is enorm, en de zorg- en sociale kosten door luchtvervuiling lopen in de miljarden. Opgelucht ademhalen? De WHO luidt de noodklok en roept om strengere normen. We hebben geen tijd te verliezen. TNO daagt je uit om vandaag al samen de eerste stap te zetten naar een schone en gezonde lucht.

Ontdek de invloed van slechte luchtkwaliteit op onze gezondheid

Aan de slag met gezonde lucht binnen, buiten en op het werk

We kunnen tegenwoordig veel gerichter aan schone lucht werken en de gezondheidsrisico’s beperken. Door verschillende data te combineren, weten we steeds nauwkeuriger welke bron het meest vervuilend is, wie het grootste risico lopen, en wat de meest effectieve maatregelen zijn.

Met TNO's gezonde lucht aanpak werk je aan een gezondere luchtkwaliteit buiten en op het werk. Daarnaast hebben we 3 tips met aanpassingen om al in de ontwerpfase de luchtkwaliteit binnen te verbeteren.

Dit is de tijd om opgelucht adem te gaan halen. Wij zien kansen om samen met beleidsmakers en bedrijven écht impact te maken op een gezondere leef- en werkomgeving. Jij ook?

Een 5-stappenaanpak voor een gezonde buitenlucht

Hoeveel burgers in jouw gemeente of provincie lopen gezondheidsrisico’s door luchtvervuiling? En hoe pak je dit effectief aan?

TNO heeft een 5-stappenaanpak voor gezondere buitenlucht ontwikkeld, die je direct kunt toepassen. Door het slim combineren van data brengen we in kaart waar, wanneer en door welke bronnen burgers worden blootgesteld in de buitenlucht. Zo werken we samen met beleidsmakers op een efficiënte, gezondheidsgerichte manier aan een betere luchtkwaliteit.

In 5 stappen naar een gezonde werkplek

Als werkgever heb je de plicht om voor een gezonde werkplek te zorgen. Toch lopen medewerkers nog altijd veel risico’s door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Dat komt voor een belangrijk deel door de huidige meetmethodes die nauwelijks handvatten bieden voor blootstellingsreductie, en daar kunnen we wat aan doen.

Slimme sensoren kunnen veel preciezer vaststellen waar, wanneer en waarom medewerkers aan gevaarlijke stoffen worden blootgesteld. Ontdek hoe TNO deze technologie en het 5-stappenplan inzet om samen met werkgevers gericht beroepsziektes te voorkomen.

Gezonde binnenlucht begint bij een gezond ontwerp

Onze woningen en utiliteitsgebouwen worden steeds duurzamer. Maar beter geïsoleerd betekent lang niet altijd dat er voldoende aandacht is voor de luchtkwaliteit.

Maatregelen voor gezonde binnenlucht worden vaak te laat bedacht en toegepast, terwijl het veel beter en voordeliger is om hier al tijdens het ontwerpproces rekening mee te houden.

Ontdek hoe TNO kan helpen om een gebouw met een optimale binnenluchtkwaliteit te ontwerpen.

Meer weten over TNO’s gezonde lucht aanpak?

Neem voor vragen contact op met Bas Henzing (gezonde buitenlucht), Jody Schinkel (gezonde lucht op het werk) of Piet Jacobs (gezonde binnenlucht).

Laat je verder inspireren

34 resultaten, getoond 1 t/m 5

Bij koken op gas veel vaker overschrijding advieswaarden stikstofdioxide dan bij elektrisch koken

Informatietype:
Nieuws
8 november 2023
In de keukens van huishoudens die op gas koken is vaker een overschrijding van de EU en WHO advieswaarden voor stikstofdioxide (NO2) dan waar elektrisch wordt gekookt.

KEV 2023: energiebesparing vraagt extra inzet; aandeel hernieuwbare energie stijgt flink

Informatietype:
Nieuws
31 oktober 2023

Pilot over lasrook bewijst potentie sensormetingen voor gezonde werkplek

Informatietype:
Insight
20 oktober 2023

In 5 stappen gezonde lucht op het werk dankzij sensortechnologie

Informatietype:
Artikel

Nederlandse gemeenten overschrijden fijnstof advieswaarde tot wel 90 dagen/jaar

Informatietype:
Nieuws
5 oktober 2023