Regio Zuid-Holland zet in op samenwerking en innovatie in tuinbouw

Thema:
Innovation system
11 december 2020

De tuinbouwsector in Zuid-Holland loopt wereldwijd voorop. Innovatie kan helpen om die positie te behouden en uit te breiden voor de toekomst. Samen met InnovationQuarter, Greenport West-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Provincie Zuid-Holland heeft TNO het Innovatieprogramma AgriTech opgezet. In gesprekken met stakeholders is uitgezocht welke activiteiten en subsidie-instrumenten het beste effect voor de regio zal opleveren.

regio-zuid-holland-zet-in-op-samenwerking-en-innovatie-in-tuinbouw-tno
Voortgaande automatisering verandert de glastuinbouw steeds meer in een van de meest innovatieve sectoren van Nederland.

Voortgaande automatisering verandert de glastuinbouw steeds meer in een van de meest innovatieve sectoren van Nederland. Daarbij kun je denken aan automatische klimaatbeheersing, plukrobots voor glasgroenten of computers die de teelt in de gaten kunnen houden. Maar hoe zit het met het gebruik van drones in de kas, of een sorteerrobot die werkt met AI en precies op de juiste rijpheid van groente sorteert? De regio Zuid-Holland biedt met haar vele innovatieve bedrijven en kennisinstellingen en het sterke ecosysteem binnen de Greenport West-Holland een uitstekende voedingsbodem voor de transitie naar duurzame en digitale tuinbouw, maar opschaling en toepassing van innovatie kan nog beter. Het Innovatieprogramma AgriTech heeft daarom gekozen voor een focus op het testen van innovatie in de praktijk. Zo kunnen technologieleveranciers de waarde van het product valideren en demonstreren en kunnen ze hun product nog verder afstemmen op de behoefte van de markt. Daarbij krijgt de tuinder de kans om kennis te maken met de innovatie en heeft hij nog invloed op de ontwikkeling.

Lotte de Groen, Innovation Orchestrator bij TNO: “Met onze ervaring in de opzet van innovatieprogramma’s voor de regio Zuid-Holland zijn we in staat activiteiten en instrumenten af te stemmen zodat het ecosysteem voor innovatie nog beter gaat werken.”

Nieuwe combinaties van tuinbouwbedrijven, innovatieve technische bedrijven en start-ups

Albert Abee, wethouder in Westland en tevens regiobestuurder MRDH onderkent het belang van innovatie “We zijn in deze regio heel goed in het bouwen van kassen en totale productiesystemen. Dat is ook een groeiend exportproduct. Maar er liggen nog meer kansen voor het gebruik van nieuwe technieken. Vaak afkomstig uit andere sectoren dan de tuinbouw. De makers en bedenkers van fabrieksapparatuur, zoals sensor robots en embedded artificial intelligence systemen, zijn niet noodzakelijk thuis in het Greenport cluster. Met dit programma willen we nieuwe samenwerkingen stimuleren van tuinbouwbedrijven, innovatieve technische bedrijven en start-ups.”

Onderzoek eiwittransitie

Een ander onderdeel van het Innovatieprogramma AgriTech is een onderzoek naar de kansen voor de regio op het gebied van eiwittransitie. Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige producten. Plantaardige eiwitten worden steeds meer gebruikt in bijvoorbeeld vleesvervangers of in het relatief nieuwe kweekvlees. Anders dan dierlijke eiwitten is de productie van plantaardige eiwitten minder milieubelastend en ruimtebesparend. Om aan de mondiale vraag naar kwalitatief en betrouwbaar voedsel te voldoen, moet de productie hiervan wel omhoog. In verschillende regio’s in Nederland wordt hier al onderzoek naar gedaan vanuit het oogpunt van duurzaamheid en nieuwe verdienmodellen. Albert Abee: “Het is een ontwikkeling die in het kader van het klimaat en de mondiale voedselproblematiek groeiende is. Maar wat is het businessmodel hierachter, welke technologieën zijn kansrijk voor toepassing en welke initiatieven (voorbeelden hiervan zijn zeewier- en algenteelt) zijn er al? Voor Zuid-Holland is hier nog geen compleet beeld van, terwijl er waarschijnlijk veel nieuwe kansen liggen.” TNO gaat samen met InnovationQuarter en Greenport de potentie van deze transitie voor Zuid-Holland verder onderzoeken.

Finn Speijer, Consultant bij TNO: “Zuid-Holland heeft een goede uitgangspositie voor de ontwikkeling van alternatieve eiwitten door de aanwezigheid van zowel technische, biologische als economische universiteiten, diverse start-ups, een gunstige locatie en een sterk aanwezig agro-food en logistiek cluster. Door dit onderzoek naar de potentie van de eiwittransitie gaan we de kansen in deze opkomende sector op een rij zetten en stroomlijnen.”

Investering

Eerder zetten MRDH, provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en TNO al andere innovatieprogramma’s op zoals SMITZH. Deze programma’s geven een impuls aan economische ontwikkeling en duurzame innovatie in Zuid-Holland door het stimuleren van ondernemerschap voor maatschappelijke opgaves. Bijvoorbeeld om de maakindustrie te stimuleren en bedrijven actief in de zorgtechnologie te ondersteunen. Vanuit de MRDH is voor het programma AgriTech 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Europa concurreert op deeptech vooral met zichzelf

Informatietype:
Nieuws
16 mei 2024
Deeptech startups kunnen voor belangrijke innovaties zorgen. In de VS en Singapore krijgen ze meer ondersteuning om te groeien.

TNO participeert in fonds DeepTechXL voor vroege fase startups

Informatietype:
Nieuws
30 mei 2022

Honoreringen Groeifonds erkenning belangrijke rol toegepast onderzoek

Informatietype:
Nieuws
14 april 2022

TNO en NEN geven samenwerking een extra boost

Informatietype:
Nieuws
12 oktober 2021

Bekendmaking eerste projecten van het Nationaal Groeifonds

Informatietype:
Nieuws
9 april 2021