Living Lab: verduurzaming van de economie op Curaçao

Thema:
Transitie naar een duurzaam energiesysteem
14 januari 2021

Over tien jaar moet Curaçao een toonaangevende rol spelen op het gebied van duurzame energie en over twintig jaar moet het een belangrijke exporteur zijn van hernieuwbare energie in het Caribisch gebied. Om deze ambitie te realiseren komt er een Living Lab, waarin de overheid van Curaçao, TNO en de University of Curaçao (UoC) gaan samenwerken met Nederlandse en Curaçaose bedrijven.

Dat hebben de partijen bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring. De ondernemingen die bij dit initiatief zijn aangesloten hebben elk duurzaamheid hoog in het vaandel: Havenbedrijf Rotterdam, scheepsbouwer Damen, technologiebedrijf VDL Groep, opslagbedrijf Vopak en offshorebedrijf Van Oord vanuit Nederland. Vanuit Curaçao nemen Refineria di Kòrsou (RdK), water- en energiebedrijf Aqualectra, afvalbedrijf Selikor en ABC Busbedrijf deel.

Nieuwe economische impulsen

Curaçao en TNO werken inmiddels ruim twee jaar samen om innovaties op het gebied van duurzame mobiliteit en energie te versnellen door toegepast onderzoek. Voor Refineria di Kòrsou (RdK) maakte TNO een analyse van mogelijke transitiepaden in de naaste toekomst. De raffinaderij is ruim honderd jaar een belangrijke werkgever en bron van inkomsten voor Curaçao, waarvoor op termijn duurzame activiteiten en producten toegevoegd en eventueel in de plaats moeten komen. Voor Curaçao gaat het hier om een combinatie van verduurzaming, nieuwe economische impulsen en kennisopbouw.

living-lab-curacao-cpa-cruise-ships-1200-x683

Triple helix: kennis, bedrijven, overheid

Het Living Lab bestaat uit een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelprogramma om de transitie naar een duurzame economie concreet te maken. Hierin werken Curaçaose en Nederlandse bedrijven samen met de kennispartners TNO en UoC. Op het eiland zijn dat behalve de RdK, ABC Busbedrijf, energiebedrijf Aqualectra en afvalbedrijf Selikor. UoC zorgt voor de lokale kennisopbouw. De proeftuin wordt ondersteund door de regering van Curaçao, het Nederlandse ministerie van Defensie, NL Works en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook de ministeries van EZK en BZK verwelkomen het initiatief.

Duurzame ketens organiseren

Het Living Lab wordt een open ecosysteem waar innovaties op relatief kleine schaal beproefd worden. Daarbij gaat het erom duurzame ketens integraal te organiseren van opwek naar conversie en opslag, tot distributie en afname. Zo wordt bijvoorbeeld elektrisch busvervoer op het eiland geen losstaande oplossing maar wordt deze onderdeel van een keten met zonne-energie en batterijopslag. Dat moet uiteindelijk uitgroeien tot een systeem van ketens waar duurzaam opgewekte elektriciteit, productie van waterstof, synthetische energiedragers, elektrificatie, opslag, decarbonisatie van de raffinaderij, biobrandstoffen en laadstations deel van uitmaken. De energietransitie wordt pas een succes wanneer alle delen van de keten naadloos op elkaar zijn afgestemd.

Sneller innoveren en opschalen

Het achterliggende idee is dat keteninnovaties op de schaal van het eiland sneller zijn te realiseren en bij gebleken succes ook snel zijn op te schalen. Zo kunnen nieuwe toepassingen die op Curaçao - mede dankzij grote potentie van zon- en windenergie - zijn ontwikkeld ook in de Caraïbische regio, in Nederland of elders worden toegepast. Door het Living Lab is er een voortdurende uitwisseling van ideeën en kennis tussen Curaçao en Nederland. De bedrijven vergroten hierdoor hun afzetmarkt in de regio en ontwikkelen nieuwe exportproducten voor de Nederlandse en de wereldmarkt.

Laat je verder inspireren

21 resultaten, getoond 6 t/m 10

Klimaatneutraal energiesysteem voor Nederland

Informatietype:
Webinar
17 mei 2022
1 aflevering
In dit webinar wordt een beeld gegeven van ons toekomstig energiesysteem met o.a. het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, groene waterstof en eventueel kernenergie.

Sturing elektriciteitsvraag veelbelovende optie voor toekomstige behoefte flexibiliteit van elektriciteitssysteem

Informatietype:
Nieuws
13 mei 2022

De energietransitie moet sneller

Informatietype:
Artikel

Een betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig energiesysteem

Informatietype:
Artikel

Energiesysteem in balans met systeemintegratie

Informatietype:
Artikel