Wetenschappers roepen op tot gedragsparagraaf bij nieuw gezondheidsbeleid

Thema:
Werk en gezondheid
1 september 2022

Gedragswetenschappelijke expertise wordt nog onvoldoende benut voor gezondheidswinst. Zoals de aanpak van Covid en de betaalbaarheid van de zorg en preventie. Een aantal gedragsexperts overhandigden de position paper ‘Gedragsexpertise is de sleutel voor effectief leefstijlbeleid’ aan staatssecretaris Van Ooijen (VWS). Waarin de oproep wordt gedaan door experts om gedragsexpertise structureel onderdeel van beleid te maken. Het opnemen van een gedragsparagraaf bij nieuw gezondheidsbeleid kan uitkomst bieden.

Benieuwd naar de oproep?

Lees 'Gedragsexpertise is de sleutel tot effectief leefstijlbeleid'

Overhandiging paper Gedragsexpertise is de sleutel voor effectief leefstijlbeleid
Overhandiging position paper 'Gedragsexpertise is de sleutel tot effectief leefstijlbeleid' op woensdag 31 augustus 2022. Met vlnr Marieke Adriaanse (LUMC), Hanneke Molema (Lifestyle4Health), Pepijn van Empelen (TNO), Staatssecretaris Van Ooijen (VWS), Andrea Evers (Universiteit Leiden), Karien Stronks (Amsterdam umc) en Monique Schumans (TNO). Fotografie: Laurens van Putten

Gezond gedrag voorkomt veel chronische ziekten

Gedragsverandering is de sleutel tot succes voor het realiseren van een gezonde leefstijl en voorkomt het risico op chronische ziekten. Het belang hiervan wordt in beleid structureel onderbelicht. De coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Zo werden Nederlanders geadviseerd te blijven bewegen, aan de andere kant moesten sportscholen gedwongen de deuren sluiten. Aandacht voor gedragsverandering vraagt tevens aandacht van zorgprofessionals, politici en beleidsmakers.

Beleidsmakers vergeten vaak het moeilijkste: hoe krijgen we mensen echt in beweging. Daarbij kunnen wij vanuit ons vak juist een bijdrage leveren.

Experts roepen op tot actie

Twaalf gerenommeerde gedragsexperts roepen daarom op tot actie: zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid. Experts, organisaties en partners van Lifestyle4Health onderschrijven deze oproep.

Staatsecretaris Van Ooijen: ‘Het preventie- en leefstijlbeleid komt voor een groot deel neer op gedrag en gedragsverandering bij burgers, patiënten, zorg- professionals en instellingen. Daarom wil ik Lifestyle4health bedanken voor dit paper en de aanbevelingen die daarin gedaan worden.’

Sociaal psycholoog Pepijn van Empelen van TNO: ‘Hoe krijgen we mensen, burgers maar ook zorgprofessionals, echt in beweging. Daarbij kunnen wij vanuit ons vak juist een bijdrage leveren, mits we ook vanaf het begin betrokken worden'.

Opnemen van gedragsparagraaf

De inzet van gedragsexpertise hoeft zich niet enkel te beperken tot leefstijl- en preventiebeleid. Ook op andere terreinen zoals de leefomgeving en het tegengaan van gezondheidsverschillen is aandacht voor gedragsexpertise een waardevolle aanvulling. Een gedragsparagraaf, waarbij expliciet aandacht wordt besteed op welke wijze gedragsverandering tot stand kan komen, kan zorgen voor betere uitvoering van beleid.

Karien Stronks, hoogleraar Public Health, Amsterdam UMC: ‘In mijn onlangs verschenen blog naar aanleiding van deze position paper wees ik op de gemiste kans en de schade die we als maatschappij oplopen wanneer we in preventiebeleid onvoldoende gebruik maken van expertise van gedragswetenschappers. Ik ben zeer verheugd dat staatssecretaris Van Ooijen het belang van gedragsexpertise volledig onderschreef in ons gesprek. En ook uit eigen ervaring kon vertellen hoe belangrijk wetenschappelijk kennis over gedragsverandering ter onderbouwing van preventiebeleid is’.

Laat je verder inspireren

78 resultaten, getoond 1 t/m 5

Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk

Informatietype:
Nieuws
17 april 2024
Uit recente gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt dat thuiswerkers gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn naar hun werk dan werknemers die niet thuiswerken.

TNO: 60% werknemers ervaart klachten aan bewegingsapparaat

Informatietype:
Nieuws
9 april 2024

Maatschappelijke ontwikkelingen kunnen werkstress in de toekomst vergroten

Informatietype:
Nieuws
26 maart 2024

Zittijd onder werkenden is zorgwekkend

Informatietype:
Nieuws
15 maart 2024

Algoritmisch management vereist afspraken tussen werkgevers en werknemers

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024