Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Thema:
Astronomie vanaf de aarde
Opto-mechatronical instruments for Space Based Astronomy
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
Astronomie vanuit de ruimte
26 april 2023

Jan Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Koninklijke onderscheiding is voor zijn baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van optomechtronica. De TNO’er ontving de orde vandaag uit handen van Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

Copy of V2 Template set Corporate TNO blauw achtergrond (1024 × 512 px) (1)
Jan Nijenhuis

Baanbrekend in optomechatronica

Jan Nijenhuis is ruim 34 jaar werkzaam bij TNO binnen de optomechatronica, een vakgebied voor de ontwikkeling van ultra-nauwkeurige mechanismen voor optische instrumenten. Dit is nodig in bijvoorbeeld lithografiesystemen, in telescopen en in satellieten. Nijenhuis is gespecialiseerd in de ontwikkeling van instrumenten voor ruimtevaart en astronomie. Hij wordt internationaal gezien en gewaardeerd als expert en pionier in het vakgebied, onder andere door zijn jarenlange bijdragen aan internationale symposia en zijn werk voor de Dutch Society of Precision Engineering.

Extremely Large Telescope

Recent ontwierp Nijenhuis de mechanische ondersteuning van de primaire spiegel van de grootste telescoop ter wereld, de Extremely Large Telescope (ELT). De ELT wordt al 'the world’s biggest eye on the sky' genoemd. De telescoop krijgt een omvang die te vergelijken is met een voetbalstadion en kan vanaf 2027 verder in het heelal kijken dan welke telescoop ooit te voren. De 39-meter grote primaire spiegel bestaat uit maar liefst 798 individuele segmenten van 1.4 meter, die elk tot op 20 miljoensten van een millimeter de juiste vorm en positie moeten behouden. De succesvolle prototype ontwikkeling door TNO leidde tot een miljoenenorder voor het Nederlandse VDL voor de serieproductie.

We zijn enorm trots op Jan en namens heel TNO feliciteer ik hem met deze Koninklijke onderscheiding. Het is een erkenning voor zijn belangrijke bijdragen aan de wetenschap en de maatschappij en een bekroning op zijn prachtige carrière.

Tjark Tjin-A-Tsoi

CEO van TNO

Orde van de Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is ingesteld in 1815. Hiervoor komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving, groter dan van hem of haar verwacht mocht worden. Bijvoorbeeld personen die baanbrekend (wetenschappelijk) werk hebben verricht dat nuttig is voor de maatschappij. Het kernwoord is altijd ‘exceptioneel’, oftewel personen met een talent die een briljante prestatie leveren.

Laat je verder inspireren

565 resultaten, getoond 1 t/m 5

Samenwerken in energiehubs: energie lokaal slim organiseren

Informatietype:
Insight
26 april 2024
Een groeiend aantal ondernemers op bedrijventerreinen slaat de handen ineen om samen te verduurzamen. Dat maakt hen minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, reduceert de CO2-uitstoot en helpt het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten.

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 april 2024
11 afleveringen

TNO maakt luchtkwaliteit rondom vliegvelden inzichtelijk

Informatietype:
Insight
22 april 2024

World Hydrogen Summit 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
Rotterdam Ahoy

Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking

Informatietype:
Insight
15 april 2024