nieuws

Persoonlijke meting werkelijke blootstelling aan (ultra)fijnstof in Eindhoven

10 jun 2015

Twaalf Eindhovenaren lopen deze maand gedurende 5 dagen met een rugzakje met meetapparatuur rond in het kader van een proef waarbij inzicht wordt verkregen in hun persoonlijke blootstelling aan (ultra)fijnstof. De informatie kan hunzelf, maar ook stadgenoten en beleidsmakers inzicht geven in waar en bij welke activiteit de blootstelling het hoogst is.

TNO en het Institute for Risk Assessment Sciensces (IRAS, Universiteit Utrecht), testen samen met AiREAS de mogelijkheden om persoonlijke blootstelling aan (ultra) fijnstof te registreren: door te meten met behulp van draagbare sensoren en door informatie over de locatie van de persoon verkregen met een GPS te combineren met modellen voor luchtkwaliteit. Het doel is om te komen tot een praktische methodiek die inzicht geeft in de persoonlijke blootstelling.

Modellen en persoonlijke belasting luchtverontreiniging

In Nederland bestaan verschillende luchtmeetnetten die inzicht geven in luchtkwaliteit op vaste locaties. In het kader van AiREAS, een coöperatief project waarbij burgers, bedrijven, wetenschappelijke instituten en de overheid samenwerken om een schone stad te creëren, staan in Eindhoven 35 extra meetpalen. Met dit dichte netwerk in wijken en langs drukke wegen wordt een aardig beeld van vervuilingspatronen over de stad en van specifieke incidenten verkregen. Hierdoor heeft TNO ook modellen kunnen bouwen die de verontreiniging kunnen berekenen en voorspellen. Echter, de vraag is: aan welke concentraties wordt een burger gedurende de dag, op straat, thuis en op het werk, blootgesteld? Voor de gezondheid is immers de persoonlijke blootstelling van belang.

Voorspelling van belang voor kwetsbare groepen

Inwoners van –in dit geval Eindhoven- krijgen zo beter inzicht waar en bij welke activiteiten ze worden blootgesteld aan meer of juist minder luchtverontreiniging en de modellen kunnen voorspellingen geven van de luchtkwaliteit voor de komende uren tot dagen. Op basis hiervan kan iedereen zijn handelen aanpassen om negatieve gezondheidseffecten te vermijden. Dit is vooral van belang voor gevoelige groepen zoals longpatiënten of ouderen. Ook stimuleert deze informatie de betrokkenheid van burgers bij de ontwikkeling en evaluatie van het lokale beleid op milieugebied. Ze leveren daarmee een directe bijdrage aan een meer leefbare stad.

Expertise

Early Research Program: Human Enhancement

Het Early Research Program Human Enhancement streeft ernaar veilig, productief en gezond werken te verbeteren door een optimalisatie van de samenwerking tussen mensen en adaptieve systemen in complexe... Lees verder
Kennis

Luchtkwaliteit

Nog steeds worden mensen in Nederland ziek van vervuilde lucht. TNO-kennis kan overheden, bedrijven en burgers helpen bij het terugdringen van de vervuiling. Metingen en modellen brengen de mate en de... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.