nieuws

Ontwikkeling “Organ on-a-chip” voor leverziekte NASH

15 feb 2016

TNO, InvitroCue Pte Ltd uit Singapore en Takara Bio Europe AB uit Zweden zijn recentelijk een samenwerking gestart, waarbij ze, gebruikmakend van verschillende technologieën, een ​​voorspellend translationeel in vitro model gaan ontwikkelen waarin het effect van potentiële nieuwe geneesmiddelen voor NASH kan worden geëvalueerd. Het project is onderdeel van het TNO Early Research Program 'Organ on-a-chip'.

NASH is een leverziekte die veel voorkomt bij mensen met diabetes en obesitas en wordt gezien als één van de grote maatschappelijke en economische problemen in de gezondheidszorg. Het aantal NASH patiënten en bijbehorende zorgkosten zijn de afgelopen 15 jaar verviervoudigd. Een beter voorspellend preklinisch model voor NASH, dat ook bij kan dragen aan een snellere ontwikkeling van nieuwe medicijnen, is daarom van groot belang gezien de groeiende groep patiënten en de uitgaven aan zorgkosten.

Ecosysteem rond organ on-a-chip

Het project past perfect binnen de strategie van TNO om een ecosysteem van partijen te bouwen dat zich richt op organ on-a-chip systemen voor menselijke ziektes. Organ on-a-chip modellen zijn in vitro modellen die de weefselstructuren en de functionele complexiteit van levende organen en weefsels nauwkeurig nabootsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van menselijke cellen, gekweekt in een driedimensionale omgeving, waarin diverse bepalingen kunnen worden uitgevoerd. Op het moment worden de meeste organ on-a-chip toepassingen gevonden in het testen van toxiciteit van verbindingen. De introductie van humane stamcellen vergroot de mogelijkheden voor precisie-geneeskunde en het aantal mogelijke soorten organ on-a-chip modellen. Bovendien draagt het project ​​bij aan de doelstelling van TNO om dierproeven verder terug te dringen door vervanging, vermindering en verfijning.

Expertise

TNO’s bijdrage aan de samenwerking betreft haar unieke kennis en expertise met betrekking tot in vivo NASH modellen die weer bijdragen aan het begrijpen van het ontstaan en de ontwikkeling ​​van deze ziekte. TNO’s systeembiologische aanpak en de data-integratie van in vivo modellen, evenals kennis van de processen in de mens worden vertaald naar de behandeling van menselijke ziekten zoals NASH.

Uitnodiging om mee te doen

Het samenwerkingsproject is onderdeel van een groter TNO Early Research Program 'Organ on-a-chip'. Dit is een open innovatienetwerk waarin TNO werkt aan lever-, darm- en longfunctie on-a-chip toepassingen. Potentiële eindgebruikers van deze technologieën zoals farmaceutische en biotechnologische bedrijven en ook de universitaire medische centra, diagnostische bedrijven, (read-out) technologie leveranciers en regelgevende instanties worden uitgenodigd om deel te nemen in dit open innovatienetwerk. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun onderzoeksplannen in de TNO programma's in te passen.

Neem bij interesse contact met ons op.

Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.