nieuws

Illegale handel en wandel op DarkWeb flink geraakt door recente politieactie

28 aug 2017

De ondergrondse markten op het DarkWeb hebben een flinke klap opgelopen van de recente gezamenlijke Operation Bayonet van de FBI en de Nederlandse politie om de sites AlphaBay en Hansa Market uit de lucht te halen. Dat blijkt uit een eerste analyse door cyberdeskundigen van TNO. De resultaten gaan verder dan die van eerdere opsporingsacties en uit de lucht halen van illegale sites. Die acties hadden een groot waterbed-effect waarbij door verkopers snel werd overgestapt op een nieuwe marktplaats op het DarkWeb zonder dat het totale aanbod wezenlijk werd aangetast.

Om de eerste effecten van Operation Bayonet te beoordelen, bestudeerden de TNO-onderzoekers de (nieuwe) gebruikers op een andere ondergrondse markt: Dream Market. Deze markt is eind 2013 opgericht en is sindsdien gestaag gegroeid, waardoor het een perfecte markt was voor de analyse. Op dit moment is Dream Market de leidende markt op het DarkWeb. In theorie zou Dream Market de ‘klappen’ moeten opvangen die deze politieactie teweegbracht.

Trackrecord, reputatie en klantenkring verdampt

Aanbieders op de neergehaalde sites AlphaBay en Hansa Market blijken echter niet zomaar te zijn verhuisd naar Dream Market zoals na eerdere acties vaak werd geconstateerd. Veel namen beschermende voorzorgsmaatregelen zoals het veranderen van hun gebruikersnaam en/of PGP-sleutel, maar velen begonnen en beginnen helemaal opnieuw en verloren daarmee in een klap hun trackrecord, reputatie en klantenkring. Het is te vergelijken met een sterrenrestaurant dat ineens en zonder vooraankondiging zijn naam, locatie, website en telefoonnummer verandert: klandizie zal uitblijven tot dat er een nieuwe reputatie is opgebouwd.

Operation Bayonet

Tijdens Operation Bayonet vormden deze zomer twee toonaangevende ondergrondse markten op het Dark Web het middelpunt in een gezamenlijke interventie van het Federal Bureau of Investigation (FBI) en de National High Tech Crime en Dark Web-eenheid van de Nederlandse Politie. In een gecoördineerde actie slaagde de FBI in de overname en het vervolgens neerhalen van AlphaBay, terwijl de Nederlandse politie Hansa Market overnam, een tijd in de lucht hield en vervolgens neerhaalde. Door deze acties opeenvolgend te plannen, verwachtte de politie dat criminelen die actief waren op AlphaBay hun weg naar Hansa Market zouden vinden. Omdat die op dat moment door de Nederlandse politie werd beheerd, was de politie in een perfecte positie om niet alleen het ecosysteem te verstoren, maar ook om waardevolle gegevens over duizenden gebruikers te verzamelen.

Conclusie

De veranderde tactiek van FBI en Nationale Politie lijkt zeker voor de afzienbare termijn succesvol. We moeten nagaan of de effecten van deze innovatieve interventie op de lange termijn blijven bestaan, maar vooralsnog zijn de effecten opmerkelijk in het licht van eerdere Dark Web-interventies.

De resultaten van deze eerste analyse van TNO zijn samengevat in een factsheet.

Downloads
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.