FEDICE laat Defensie en haar partners eenvoudig, beheersbaar en veilig digitaal informatie delen

Thema:
Information and sensor systems
Intelligence in actie
27 september 2021

Tijdens missies is het cruciaal dat Defensie belangrijke actuele informatie kan uitwisselen met hulporganisaties, lokale overheden en andere civiele partijen. Maar deze partners maken geen onderdeel uit van het beveiligde Defensienetwerk.

FEDICE – een acroniem voor Federated Digital Collaboration Environment – zorgt ervoor dat Defensie en haar partners toch eenvoudig, beheersbaar en veilig digitaal informatie kunnen delen.

TNO en CGI hebben de afgelopen twee jaar in gezamenlijkheid voor Defensie aan dit NTP (Nationaal Technologie Project) gewerkt. Zij ontwierpen een slim platform gericht op informatiemanagement in federaties. Het platform maakt het mogelijk om snel ad-hoc samenwerkingen met hulporganisaties en andere partners op te zetten, waarbij data bij de bron blijft. FEDICE geeft ondersteuning bij het delen van informatie naar behoefte.

Veilig data delen met niet-militaire partijen

"Waar in missiegebieden nu nog kansen worden gemist, zien wij met FEDICE een toekomst mogelijk waarin belangrijke informatie snel, makkelijk en veilig wordt gedeeld met niet-militaire partijen, zoals hulporganisaties en lokale overheden." - Kolonel M.W.G. (Marc) Jacops, hoofd afdeling G6 van 1 (DEU/NLD) Corps in Münster.

Bij dit alles wordt rekening gehouden met informatievertrouwelijkheid, zodat data niet bij verkeerde partijen terechtkomt. Bovendien is via logging te zien welke data op welk tijdstip in welke versie is gedeeld. Het ontwikkelde prototype is eerder dit jaar succesvol beproefd tijdens een grootschalige oefening van de 13e Lichte Brigade van de Koninklijke landmacht. Aantoonbaar is een mooie stap van theorie naar praktijk gezet.

Meer weten? Bekijk dan onderstaande video.

FEDICE laat Defensie en haar partners eenvoudig, beheersbaar en veilig digitaal informatie delen

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe navigeer je op weg naar ethiek in AI?

Informatietype:
Insight
12 oktober 2023
De opmars van Artificial Intelligence is niet te stuiten. Door de razendsnelle ontwikkelingen profiteren niet alleen grote bedrijven van de mogelijkheden, AI is nu toegankelijk voor iedereen.

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023

Het PQC-migratie handboek

Informatietype:
Nieuws
4 april 2023

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Noors-Nederlandse nanosatellieten succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
3 januari 2023