Smart Industry: het verbeteren van prestaties

Smart Industry houdt zich bezig met de digitalisering van de producerende én de dienstverlenende sector. Dit staat internationaal bekend als de vierde industriële revolutie. Voorbeelden van smart equipment zijn robots die toezicht houden op afstand én voorspellende onderhoudsbeoordelingen uitvoeren. Door middel van AI-analyses vergroot TNO haar kennis over het juiste AI-gebruik voortdurend. Bijvoorbeeld op het gebied van cobots (robots die samenwerken met mensen), waar we helpen met het definiëren van een slimme samenwerkingsbalans tussen mens en robot. Zo kunnen we de prestaties van deze systemen en hun toezichthouders verbeteren. 

WERK MET ONS IN APPL.AI

Neem contact met ons op over Smart Industrie

Contact opnemen

INDUSTRIE MAAKT TOENEMEND GEBRUIK VAN DIGITAAL BESCHIKBARE DATA 

In het bedrijfsleven zijn digitaal beschikbare gegevens, vaak afkomstig uit één bron. Denk aan een camera die de positie van onderdelen doorgeeft aan een flexibele assemblagerobot, zoals gebruikt wordt in de land- en tuinbouw. Andere voorbeelden zijn hightech industriële sensoren, die enorme hoeveelheden data genereren met veel ruis. Hierbij kunnen AI-algoritmes de detectienauwkeurigheid aanzienlijk verbeteren. Bijvoorbeeld door stofdeeltjes in de halfgeleiderindustrie te detecteren.  

In meer geavanceerde toepassingen doet TNO onderzoek naar betere digitale tweelingmodellen met meerdere databronnen en wiskundige/fysieke simulatiemodellen. In die gevallen wordt rekening gehouden met andere aspecten. Denk hierbij aan verzamelen, opschonen, visualiseren, data uitwisselen, gegevenssoevereiniteit of vertrouwelijkheid, cybersecurity en het gebruik van standaarden.  

OMGAAN MET GEGEVENSUITDAGINGEN IN SMART INDUSTRY 

Er zijn verschillende uitdagingen in slimme productie en dienstverlening. Een daarvan heeft te maken met het gebruiken en combineren van meerdere databronnen (sensoren, systemen op afstand, camera's). We worden vaak geconfronteerd met multidisciplinaire of complexe uitdagingen die uitgebreide systeemmodellering vereisen. In de praktijk leidt de voortdurende verandering in de configuratie van de apparatuur en de productmixen tot de noodzaak om met een minimum aan gegevens de juiste AI-parameters te bepalen.

En voor de mens-machine interactie is er behoefte aan een verklaarbare, begrijpelijke of transparante AI die door operators in een productieomgeving gebruikt kan worden. In een robot situatie wil de operator niet dat de robot zich onvoorspelbaar gedraagt of zodanig snel handelt dat de operator zich niet kan aanpassen. 

TNO BIEDT 

  • TNO is actief in het ontwikkelen van AI-gebaseerde oplossingen om radicale doelen te bereiken, zoals storingsvrij, verrassingsvrij, programmeringsvrij, enz.
  • TNO is actief in meerdere Smart Industry field labs op basis van Nederlandse publiek-private samenwerkingsverbanden.
  • TNO promoot standaarden zoals de International Data Spaces (IDS), Open Platform Communication (OPC-UA) en het gebruik van open hard/soft/tool-ware voor AI.
  • TNO helpt bij het ontwikkelen van beleid voor open data ecosystemen voor het bedrijfsleven.  
Roadmap

Smart Industry voor verdienvermogen en werkgelegenheid

Optimaal gebruikmaken van digitalisering. Producten, machines en mensen slim aan elkaar koppelen. De allernieuwste productietechnologieën inzetten. Dat is Smart Industry. Alleen door zo te werk te gaan... Lees verder
Ons werk

Effectieve mens robot samenwerking en augmented reality support

Om als maakbedrijf in Nederland concurrerend te blijven is flexibele en efficiënte productie cruciaal. Nieuwe technologieën zoals robots en augmented reality (AR) ondersteunen medewerkers om snel en foutloos... Lees verder
Thema

Artificiële intelligentie - van onderzoek tot toepassing

Kunstmatige intelligentie oftewel artificial intelligence (AI) is het vermogen van machines om intelligent gedrag te vertonen. AI zal de manier veranderen waarop we leven, werken en reizen. Het zal ons... Lees verder
Toepassingsgebieden
Contact

Prof. dr. ir. Egbert-Jan Sol

  • smart industry
  • industrie 4.0
  • factory of the future
  • open automation