Ongeveer 40 miljoen vrouwen in Bangladesh zijn aangewezen op maandverband. Voor 95 procent van hen is dat te duur. Daarom gebruiken ze oude lappen, zogeheten nekra, die niet comfortabel en hygiënisch zijn. TNO werkt samen met het Nederlandse bedrijf Rodenburg Biopolymers aan de innovatieve ontwikkeling van afbreekbaar maandverband, uit zetmeel en klei.
Meisjes op scholen maken kennis met nieuw wegwerp maandverband

Culturele overtuigingen en sociale normen beperken in Bangladesh de participatie van vrouwen en meisjes in de maatschappij tijdens de menstruatie. Ook de  beperkte toegang tot schoon water, goede sanitaire voorzieningen en maandverband maakt het voor vrouwen lastig om hygiënisch met hun menstruatie om te gaan.

In deze context positioneren we Ritu; de naam van het project en een centrale animatiefiguur in onze campagnes. Ritu is een meisjesnaam en betekent ‘seizoen’ in het Bangla. De naam verwijst ook naar de maandelijkse periode van een meisje. De animatiefiguur representeert een gemiddeld Bangladeshi-schoolgaand meisje en wordt een icoon voor meisjes en vrouwen die hygiënisch met hun menstruatie willen omgaan. Ritu wordt de hoeksteen van een campagne op scholen en wordt via televisie, social media en websites ingezet. Primaire doelgroep van de campagne zijn schoolmeisjes van 11 tot en met 13 jaar, omdat zij specifiek behoefte hebben aan een goede voorbereiding en zij maar beperkte toegang hebben tot informatie en diensten.

In dit project hanteren we een geïntegreerde aanpak op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, water, sanitaire voorzieningen en genderkwesties. Het partnerschap bestaat uit NGO Simavi, communicatie bedrijf RedOrange en TNO. De Nederlandse ambassade in Bangladesh ondersteunt dit programma financieel met bijna 3,5 miljoen euro.

Biomassa als bron: klei en zetmeel

Een deel van het project is gericht op de ontwikkeling van nieuw maandverband; wegwerpmaandverband dat betaalbaar is voor de doelgroep. Vanwege de culturele gewoonten begraven vrouwen hun eigen afval. Met meer dan 45 miljoen vrouwen in Bangladesh in de vruchtbare leeftijd kan dit een ecologische ramp worden als het maandverband plastic bevat. In bestaand afbreekbaar maandverband zijn de absorberende middelen meestal al wel gemaakt van natuurlijke producten. In dit project maken we ook de plastic anti-leklaag helemaal biologisch afbreekbaar. Aike Wypkema, projectleider bij TNO: "In eerste instantie hebben we gekozen voor de beste bron van biomassa die overeenkomt met de specifieke kenmerken van het eindproduct: aardappelzetmeel. Dat is in overvloed aanwezig in Bangladesh. We werken nauw samen met het Nederlandse bedrijf Rodenburg Biopolymers. Na enkele tests bij TNO heeft Rodenburg de test en productie van het bioplastic op grotere schaal gedaan. Op dit moment zijn de eerste proeven met succes uitgevoerd in Nederland. In de volgende stap worden de bioplastics naar Bangladesh gestuurd en door een lokaal bedrijf in het maandverband verwerkt. We streven er naar dat de bioplastics in de toekomst door een lokaal bedrijf worden geproduceerd."

Thijs Rodenburg - Directeur Rodenburg Biopolymers

“Juist in Bangladesh zie ik kansen, dat klinkt misschien gek”

Een van onze partners is het Nederlandse bedrijf Rodenburg Biopolymers, dat zich richt op het ontwikkelen en produceren van bioplastics. Thijs Rodenburg, directeur, is nauw betrokken en geeft aan: ‘Wij zijn erg enthousiast over dit project en dat waren we al vanaf het begin, toen TNO 2 jaar geleden met dit idee bij ons kwam. Dit ligt ons precies want het gaat om het activeren van een nieuwe keten met bio-plastic. We kunnen deze nieuwe afbreekbare plastic folies maken omdat we co-creëren, met kennisinstituten (TNO), verwerkers van onze producten en de eindklanten. Het innovatieve idee om klei toe te passen komt van TNO en wij werken dat verder uit in de formulering. We hebben de technologie om compounds te produceren waarvan daadwerkelijk de folies geblazen kunnen worden. Die samenwerking gaat heel goed; we hebben hier nu in Nederland een prototype folie wat verder ontwikkeld moet worden en toegepast kan gaan worden in Bangladesh. Ik verwacht dat dat lukt, want we hebben veel ervaring om internationaal klanten te ontwikkelen. Juist in Bangladesh zie ik kansen, dat klinkt misschien gek. Die landen staan qua technologie met 10-0 achter, maar bewegen zo snel! Ze slaan veel stappen over door van andere landen te leren en kunnen dat vrij snel toepassen. Voor ons zijn die landen interessant om te ondernemen en wij zien kansen om in de toekomst de compounds te kunnen gaan leveren aan het Bengaalse bedrijf dat het maandverband gaat produceren. Het is toch fantastisch als door onze business de mensen daar betere leefomstandigheden hebben. Als je dit kan combineren, dan zijn dat de mooiste projecten!”

Weten wat TNO voor u kan betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Innovaties voor ontwikkelingssamenwerking
Algemeen

Innovaties voor ontwikkelingssamenwerking

Vier miljard mensen leven onder de armoedegrens, vooral in ontwikkelingslanden. Dit vormt een enorme consumentenmarkt en een potentieel aan producenten waar bedrijven business proposities op ontwikkelen.... Lees verder

Contact