nieuws

Primeur Bangladesh: biologisch afbreekbaar maandverband

07 dec 2015

Maandverband met biologisch afbreekbare plastics uit zetmeel en klei – met deze wens gingen Simavi, communicatiebureau RedOrange, Rodenburg Biopolymers en TNO half november van start. De projectpartners beogen dat vrouwen in Bangladesh zo veel mogelijk starten met het gebruiken van maandverband, en wel met een comfortabel en milieuvriendelijk product. Vier vragen aan Monique Wekking van TNO over het project Ritu, het Bengaalse woord voor seizoen.

In Bangladesh wonen 40 miljoen vrouwen

Waarom zet TNO zich in voor dit project?

“Innovation for Development betekent dat we onze kennis ook toepassen om de leefomstandigheden en positie van mensen in derdewereldlanden te verbeteren en bij te dragen aan het bedrijfsleven ter plaatse. Ongeveer 40 miljoen vrouwen in Bangladesh zijn aangewezen op maandverband. Voor 95 procent van hen is dat te duur. Daarom gebruiken ze oude lappen, zogeheten nekra, die niet comfortabel en hygiënisch zijn. In dit project draait het om een campagne waarmee we de introductie van maandverband zo goed mogelijk willen laten verlopen en we tegelijkertijd de ontwikkeling van een milieuvriendelijker product starten.”

Wat gaat TNO precies doen?

“TNO richt zich op de technologische ontwikkeling van bioafbreekbaar maandverband. We onderzoeken of we lokale grondstoffen kunnen inzetten. Vervolgens ontwikkelen we een prototype samen met Rodenburg Biopolymers, een Nederlandse specialist in biologisch afbreekbare zetmeelplastics. Als je zetmeelplastics de juiste eigenschappen wilt geven voor toepassing in maandverband en je wenst te kunnen produceren tegen lage kosten, dan zijn nanodeeltjes van klei interessant. Deze technologie is onze expertise. Tot slot wensen we in zee te gaan met de private sector in Bangladesh. We hebben bedrijven op het oog die al maandverband produceren en landelijk distribueren. Beide zijn zeer geïnteresseerd. We zijn blij met de financiering voor de ontwikkeling van het prototype. Als dit er eenmaal is, kunnen de bedrijven verder investeren in opschaling en de uitrol.”

Welke drempels moeten jullie nog nemen?

“In het huidige maandverband in Bangladesh is de absorberende laag afbreekbaar, maar zijn de anti-leklaag en de hechtstrips van regulier plastic. Voor de functionaliteit en de kostprijs kunnen we het beste een mengsel gebruiken van zetmeel en klei. Daaruit plastics maken die geschikt zijn voor maandverband is nooit eerder gedaan. Verder zijn het klimaat en de culturele omstandigheden een aandachtspunt. In Afrika gebruiken vrouwen uitwasbare maandverbanden die ze in de zon drogen en desinfecteren. In Bangladesh, waar heel veel regen en vochtigheid is, gaat die vlieger niet op. Ook is er bijna geen enkele vorm van afvalmanagement. Het is dus wenselijk om een oplossing te kiezen waarbij vrouwen het maandverband discreet kunnen begraven.”

Wat levert het project op?

“Met een bevolking van 40 miljoen vrouwen betekent een marktaandeel van 10 procent al 4 miljoen gebruikers. Als die maandelijks 10 tot 20 maandverbanden gebruiken, dan heb je het over een marktvolume van 480 tot 960 miljoen stuks per jaar. De productie en het gebruik hebben dus een enorme impact op zowel het milieu, de economie als het comfort van de betreffende vrouwen. Na Bangladesh zie ik vooral mogelijkheden voor dit concept in buurlanden als India en Pakistan. Partijen met goede ideeën of contacten met de private sector in Bangladesh of een buurland voor een commerciële uitrol, kunnen zich bij mij melden.” Monique Wekking.

Kennis

Feedstock flexibility

TNO werkt voor en met bedrijven aan de flexibiliteit in het gebruik van grondstoffen. Dat is nodig om duurzamer te produceren en minder afhankelijk te zijn van onder andere fossiele bouwstenen. Een bredere... Lees verder
Nieuws

Monique Wekking MSc

Contact

Monique Wekking MSc

  • Biobased
  • Hernieuwbare grondstoffen
  • Biorizon
  • Bioraffinage
  • Chemische bouwstenen
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.