blik op de toekomst

Delftse kinderen aan de slag voor duurzame toekomst

17 juli 2019 • 4 min leestijd

Volgende week geven ruim twintig leerlingen van zes basisscholen in Delft de eerste dagen van hun zomervakantie een bijzondere invulling. Bij het bedrijf PHYSEE duiken ze het lab in om samen ideeën te bedenken en uit te werken voor een duurzame toekomst. Het doel: tien- tot twaalfjarigen enthousiast maken voor techniek en dat koppelen aan een concreet onderwerp als de energietransitie.

Meer willen weten over de GESTE summer school neem contact op met Ferdinand Grapperhaus

Neem contact op

“Het idee om de GESTE summer school te beginnen had ik al langer in m’n hoofd. Begin dit jaar zat ik met energiedeskundige Wim Sinke en directeur Ton de Jong van ECN part of TNO aan tafel over de energietransitie. Ook zij zijn ervan overtuigd dat je niet vroeg genoeg kennis kunt maken met technologie en duurzame energie. Vervolgens hebben we met de TU Delft, incubator YES!Delft, TNO en de gemeente Delft de handen ineen geslagen en het in no-time georganiseerd”, zegt Ferdinand Grapperhaus, directeur van mede-oprichter van het Delftse bedrijf PHYSEE, dat oplossingen ontwikkelt om gebouwen te verduurzamen, vooral door via slimme technologieën energie uit glas in gevels van gebouwen te oogsten.

Hersens en handen

GESTE staat voor groene energie & slimme technologie educatie. In de laatste week van juli gaan de tien- tot twaalfjarigen in groepjes van drie aan de slag met wat zij als toekomstgerichte oplossingen zien voor een duurzame samenleving. Waarom deze leeftijd? “Onderzoek toont aan dat veel kinderen in de zomervakantie achterstand oplopen omdat ze wekenlang niks doen. Dat betreft met name jongeren van wie de ouders geen geld hebben voor museumbezoek of andere educatieve activiteiten. Voor hen is dit een mooie kans om in aanraking te komen met techniek en zelf hersens en handen te gebruiken bij een heus bedrijf en universiteit.”

"Zelf dingen doen in een bedrijf onder begeleiding van experts. Daar zou ik als tienjarige voor tekenen"

Cool

Ton de Jong, die de summer school op 22 juli opent: “Het is uiterst zinvol jongeren al vroeg kennis te laten maken met, liefst slimme, technologie en ze tegelijk bewust te maken van allerlei vraagstukken op gebied van energie, duurzaamheid, klimaatverandering. En dat niet via een gastdocent in de klas of een op zich leerzaam tv-programma, maar zelf dingen doen in een bedrijf onder begeleiding van experts. Daar zou ik als tienjarige voor tekenen. Bij de TU Delft mogen ze de D:DREAM Hall in, waar teams van studenten zonneauto’s bouwen, zoals de Vattenfall Solar Team waarvan de voorgangers al een paar keer wereldkampioen werden in de woestijn van Australië. Hoe cool is dat!”

"De studenten van vandaag maken morgen het verschil met werk dat er maatschappelijk toe doet"

Het verschil maken

Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft: “Het project GESTE is top, want tussen al die basisschoolleerlingen zitten heel veel getalenteerde jongeren die straks nóg meer werk gaan maken van innovaties waar de samenleving wat aan heeft. Delft is een stad waar elke dag bijzondere dingen gebeuren op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, voedsel en gezondheid. Waar we ontdekken en innoveren. Het gebeurt op onze wereldvermaarde Technische Universiteit, hogescholen, onderzoeksinstituten en kennisbedrijven die hier gevestigd zijn. Dit is de plek waar álles samenkomt en dat is ons unique selling point, de basis van het Delftse DNA. De studenten van vandaag maken morgen het verschil met werk dat er maatschappelijk toe doet. Samen maken we Delft. Delft is magie!”

"Er gaat een wereld voor ze open. En ze mogen die wereld hoe bescheiden nu misschien ook, zelf mede gestalte geven"

Spannend maken

De eerste dag gaat Grapperhaus met het GESTE team de leerlingen vertellen dat er bij innovatie meer komt kijken dan techniek alleen. Dat ook zijn bedrijf alleen succesvol kan zijn als er sprake is van creativiteit, communicatie, een diverse cultuur en samenwerking. “Ik ben als voorbereiding op de scholen langs geweest en als je een tien- of elfjarige in de klas vraagt of ze technologie leuk vinden is het antwoord vaak ontkennend. We gaan het dus spannend maken, voor meisjes en jongens. Ze gaan proefjes doen met zonnecellen, sensoren en nog veel meer. Er gaat een wereld voor ze open. En ze mogen die wereld hoe bescheiden nu misschien ook, zelf mede gestalte geven.”

Ton de Jong: “En dan na de vakantie hier een enthousiaste spreekbeurt over houden, zodat ze anderen weer aansteken. Met GESTE kweken we hopelijk ambassadeurs in de dop.”

Handen nodig

Wethouder Hatte van der Woude (Onderwijs) onderstreept dat belang. “Het gaat hier niet alleen om hoogopgeleiden, maar zeker ook om leerlingen die een beroepsopleiding volgen. Zij zijn de handen die we straks nodig hebben bij de energietransitie, als we overgaan op duurzame energiebronnen als zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Want welke monteur installeert straks uw warmtepomp of uw zonnepaneel? En wie zorgt er voor dat Delftse woningen straks duurzaam worden verwarmd? Het levert niet alleen banen op voor hoogopgeleide kenniswerkers, maar zorgt ook voor werkgelegenheid bij toeleveranciers. Van horeca tot de schoonmaakbranche en van de schilder tot de metselaar, iedereen doet mee. En de Delftse economie vaart er wel bij.”

Meer plekken in het land

Het Living lab bij PHYSEE, het Solar lab van de TU, de Dreamhall, een bezoek aan YES!Delft waar de kinderen kennis maken met uitvindingen van startups: het wordt een bijzondere en leerzame week. Ferdinand Grapperhaus denkt inmiddels alweer verder. Hij wil er volgend jaar meer bedrijven bij betrekken, zodat ook meer leerlingen kunnen meedoen. Daarna moet GESTE op allerlei plekken in het land navolging krijgen.

“Kinderen enthousiast maken voor technologie en dat combineren met het werken aan een duurzame toekomst. Wie weet hoeveel mooie innovatie dat straks gaat opleveren.”

blik op de toekomst

Zonnestroom: grenzen rendement verder opgerekt

7 feb '22 - 3 min
De ontwikkeling van zonne-energie gaat razendsnel. De kosten van de opwek van zonnestroom gaan in hoog tempo omlaag, mede omdat het rendement van de zonnemodule... Lees meer
nieuwsbericht

Geothermie volledig CO2-neutraal maken

8 dec '21 - 3 min
Geothermie is een van de schoonste duurzame warmtebronnen en vormt een essentieel onderdeel van de energietransitie. Toch is aardwarmte niet honderd procent CO2-neutraal.... Lees meer
nieuwsbericht

Proeven met nieuwe generatie zonnewegdek

18 nov '21 - 3 min
Wegdek kan een rol van betekenis spelen in het grootschalig opwekken van zonne-energie. TNO werkt in het concept SolaRoad aan technieken en constructies waarbij... Lees meer

Dag van de uitvinder

9 nov '21 - 5 min
Bij TNO werken onze uitvinders al sinds 1932 aan de uitvindingen en innovaties van morgen. In het kader van de Dag van de Uitvinder staan we stil bij enkele TNO... Lees meer
innovatie

TNO’ers bestrijden de stikstofcrisis met programma Brains4Nitrogen

15 okt '21 - 4 min
Na het succes van het Brains4corona-programma, waarin TNO zich richtte op de aanpak van het coronavirus in 2020, is de organisatie nu van plan meer van deze 'Brains4x'-uitdagingen... Lees meer