blik op de toekomst

Delftse kinderen aan de slag voor duurzame toekomst

17 juli 2019 • 4 min leestijd

Volgende week geven ruim twintig leerlingen van zes basisscholen in Delft de eerste dagen van hun zomervakantie een bijzondere invulling. Bij het bedrijf PHYSEE duiken ze het lab in om samen ideeën te bedenken en uit te werken voor een duurzame toekomst. Het doel: tien- tot twaalfjarigen enthousiast maken voor techniek en dat koppelen aan een concreet onderwerp als de energietransitie.

Meer willen weten over de GESTE summer school neem contact op met Ferdinand Grapperhaus

Neem contact op

“Het idee om de GESTE summer school te beginnen had ik al langer in m’n hoofd. Begin dit jaar zat ik met energiedeskundige Wim Sinke en directeur Ton de Jong van ECN part of TNO aan tafel over de energietransitie. Ook zij zijn ervan overtuigd dat je niet vroeg genoeg kennis kunt maken met technologie en duurzame energie. Vervolgens hebben we met de TU Delft, incubator YES!Delft, TNO en de gemeente Delft de handen ineen geslagen en het in no-time georganiseerd”, zegt Ferdinand Grapperhaus, directeur van mede-oprichter van het Delftse bedrijf PHYSEE, dat oplossingen ontwikkelt om gebouwen te verduurzamen, vooral door via slimme technologieën energie uit glas in gevels van gebouwen te oogsten.

Hersens en handen

GESTE staat voor groene energie & slimme technologie educatie. In de laatste week van juli gaan de tien- tot twaalfjarigen in groepjes van drie aan de slag met wat zij als toekomstgerichte oplossingen zien voor een duurzame samenleving. Waarom deze leeftijd? “Onderzoek toont aan dat veel kinderen in de zomervakantie achterstand oplopen omdat ze wekenlang niks doen. Dat betreft met name jongeren van wie de ouders geen geld hebben voor museumbezoek of andere educatieve activiteiten. Voor hen is dit een mooie kans om in aanraking te komen met techniek en zelf hersens en handen te gebruiken bij een heus bedrijf en universiteit.”

"Zelf dingen doen in een bedrijf onder begeleiding van experts. Daar zou ik als tienjarige voor tekenen"

Cool

Ton de Jong, die de summer school op 22 juli opent: “Het is uiterst zinvol jongeren al vroeg kennis te laten maken met, liefst slimme, technologie en ze tegelijk bewust te maken van allerlei vraagstukken op gebied van energie, duurzaamheid, klimaatverandering. En dat niet via een gastdocent in de klas of een op zich leerzaam tv-programma, maar zelf dingen doen in een bedrijf onder begeleiding van experts. Daar zou ik als tienjarige voor tekenen. Bij de TU Delft mogen ze de D:DREAM Hall in, waar teams van studenten zonneauto’s bouwen, zoals de Vattenfall Solar Team waarvan de voorgangers al een paar keer wereldkampioen werden in de woestijn van Australië. Hoe cool is dat!”

"De studenten van vandaag maken morgen het verschil met werk dat er maatschappelijk toe doet"

Het verschil maken

Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft: “Het project GESTE is top, want tussen al die basisschoolleerlingen zitten heel veel getalenteerde jongeren die straks nóg meer werk gaan maken van innovaties waar de samenleving wat aan heeft. Delft is een stad waar elke dag bijzondere dingen gebeuren op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, voedsel en gezondheid. Waar we ontdekken en innoveren. Het gebeurt op onze wereldvermaarde Technische Universiteit, hogescholen, onderzoeksinstituten en kennisbedrijven die hier gevestigd zijn. Dit is de plek waar álles samenkomt en dat is ons unique selling point, de basis van het Delftse DNA. De studenten van vandaag maken morgen het verschil met werk dat er maatschappelijk toe doet. Samen maken we Delft. Delft is magie!”

"Er gaat een wereld voor ze open. En ze mogen die wereld hoe bescheiden nu misschien ook, zelf mede gestalte geven"

Spannend maken

De eerste dag gaat Grapperhaus met het GESTE team de leerlingen vertellen dat er bij innovatie meer komt kijken dan techniek alleen. Dat ook zijn bedrijf alleen succesvol kan zijn als er sprake is van creativiteit, communicatie, een diverse cultuur en samenwerking. “Ik ben als voorbereiding op de scholen langs geweest en als je een tien- of elfjarige in de klas vraagt of ze technologie leuk vinden is het antwoord vaak ontkennend. We gaan het dus spannend maken, voor meisjes en jongens. Ze gaan proefjes doen met zonnecellen, sensoren en nog veel meer. Er gaat een wereld voor ze open. En ze mogen die wereld hoe bescheiden nu misschien ook, zelf mede gestalte geven.”

Ton de Jong: “En dan na de vakantie hier een enthousiaste spreekbeurt over houden, zodat ze anderen weer aansteken. Met GESTE kweken we hopelijk ambassadeurs in de dop.”

Handen nodig

Wethouder Hatte van der Woude (Onderwijs) onderstreept dat belang. “Het gaat hier niet alleen om hoogopgeleiden, maar zeker ook om leerlingen die een beroepsopleiding volgen. Zij zijn de handen die we straks nodig hebben bij de energietransitie, als we overgaan op duurzame energiebronnen als zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Want welke monteur installeert straks uw warmtepomp of uw zonnepaneel? En wie zorgt er voor dat Delftse woningen straks duurzaam worden verwarmd? Het levert niet alleen banen op voor hoogopgeleide kenniswerkers, maar zorgt ook voor werkgelegenheid bij toeleveranciers. Van horeca tot de schoonmaakbranche en van de schilder tot de metselaar, iedereen doet mee. En de Delftse economie vaart er wel bij.”

Meer plekken in het land

Het Living lab bij PHYSEE, het Solar lab van de TU, de Dreamhall, een bezoek aan YES!Delft waar de kinderen kennis maken met uitvindingen van startups: het wordt een bijzondere en leerzame week. Ferdinand Grapperhaus denkt inmiddels alweer verder. Hij wil er volgend jaar meer bedrijven bij betrekken, zodat ook meer leerlingen kunnen meedoen. Daarna moet GESTE op allerlei plekken in het land navolging krijgen.

“Kinderen enthousiast maken voor technologie en dat combineren met het werken aan een duurzame toekomst. Wie weet hoeveel mooie innovatie dat straks gaat opleveren.”

blik op de toekomst

Innovatie in zonne-energie technologie

15 apr '21 - 1 min
In de podcastserie ‘Zonpositief’ delen TNO met partners hun kennis over de ontwikkelingen en impact van zonne-energie. In aflevering 3 gaan Daniël Kuijk van zonnepanelenfabrikant... Lees meer

Betaalbare zonne-energie op elk oppervlak

8 mrt '21 - 1 min
In de podcastserie ‘Zonpositief’ zoomt TNO in drie afleveringen samen met partners in op de ontwikkelingen en impact van zonne-energie. In aflevering 2 gaan Stefan... Lees meer
blik op de toekomst

Samen werkt het beter: bewonersparticipatie in de wijkaanpak

24 feb '21 - 3 min
Aan het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het ministerie van BZK doen inmiddels 46 gemeenten mee. Eerder onderzocht TNO wat bewoners beweegt of juist afremt... Lees meer
blik op de toekomst

Zonne-energie hoe en waar: we hebben keus!

15 feb '21 - 1 min
In de podcastserie ‘Zonpositief’ zoomt TNO in drie afleveringen samen met partners in op de ontwikkelingen en impact van zonne-energie. In aflevering 1 gaan Frank... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.