innovatie

Met de StressCoach app werkstress te lijf

30 maart 2017 • 3 min leestijd

Jaarlijks lopen ruim een miljoen mensen in Nederland het risico op een burn-out of een andere psychische aandoening op het werk. In 2014 heeft het werkstress-gerelateerde ziekteverzuim 1,8 miljard euro gekost. Preventie kan veel geld besparen. Samen met het mkb-bedrijf The Performance Experts heeft TNO het prototype van de StressCoach app ontwikkeld. Een app die gezondheidsadvies geeft, dat volledig is afgestemd op de persoon.

‘Gezonde mensen beter maken.’ Dat is het motto van inspanningsfysioloog Henk-Jan Zwolle. Hij is innovatiedirecteur bij het Amsterdamse bedrijf The Performance Experts en verzamelt al jaren gegevens van sporters op het gebied van hartritmevariabiliteit. “Ik wil weten hoe snel mensen herstellen na inspanning. Vanuit de topsport wordt daar nog maar weinig aan gedaan. Een coach ziet de sporter pakweg twee uur per dag en wil in die paar uur al zijn energie stoppen in het goed begeleiden van zijn pupil. Maar hij heeft geen informatie over de rest van die dag. Daarom hebben we MyPerfectCoach ontwikkeld. Dat is een app waar de topsporter dagelijks zijn gegevens invoert, die hij kan delen met al zijn begeleiders. Zo krijgen ze een betrouwbaar beeld van hoe goed de sporter herstelt van een training en kunnen trainingen worden geoptimaliseerd.”

Burn-out voorkomen

“Vanuit de ervaring in de topsport willen we deze kennis ook inzetten voor kantoorpersoneel. Het gaat dan niet om het trainingsprogramma, maar om het herstel van de dagelijkse activiteiten. Kijk, meer dan een miljoen mensen in ons land heeft last van werkstress. Dat kan leiden tot een burn-out. Als je mensen elke dag via persoonlijke adviezen kunt helpen ernstige stress te voorkomen, kun je veel ziekteverzuimkosten besparen. Zo bedachten we twee jaar geleden het principe van de StressCoach app. De app werkt goed en wordt nu nog verder getest door honderd mensen met een bureaubaan bij verschillende bedrijven. Voor de zomer willen we onze eerste klanten hebben: bedrijven die de app gaan gebruiken voor hun werknemers.”

“Als je mensen elke dag via persoonlijke adviezen kunt helpen om ernstige stress te voorkomen, kun je veel besparen op ziekteverzuim”

Karakter en stemming bepalen

Het uitgangspunt van de app is dat iemand per dag maar twee minuten kwijt is voor een goed advies. De eerste stap is het invullen van een korte gevalideerde vragenlijst om je karakter te bepalen. Een opvliegend mens reageert gewoon anders op stress dan een binnenvetter. Dat invullen hoeft maar één keer; via een rekenformule wordt hier voortaan rekening mee gehouden. Daarna bepaal je vóór elke meting, via icoontjes, wat jouw stemming is op dat moment.

Individueel advies

Dan pas volgt de hartslagmeting. Je legt je wijsvinger op de camera van je mobieltje. Elke hartslag zorgt via doorbloeding voor een huidverkleuring die de camera waarneemt (fotoplethysmografie). Dan volgt een individueel advies. Voorbeelden: ‘Je bent goed belastbaar. Je kunt alles wat je vandaag moet doen, goed aan. Neem wel regelmatig even tijd om weer op te laden, dan blijf je de hele dag fit.’ Of: ‘Met veel stress en slecht fysiek herstel kan een beetje beweging helpen.’

“Je moet de persoonlijke meetgegevens van iemand vertalen naar stressfactoren. Daarvoor hebben we onze stressmodellen ontwikkeld”

Betrouwbare app bouwen

Zwolle: “Wij wisten hoe de app eruit moest zien. Maar de kennis om die te bouwen, hebben we niet. Daarom hebben we TNO in de arm genomen. Bovendien krijgt de app dan de meerwaarde ‘wetenschappelijk onderbouwd door TNO’.” Psychofysioloog en TNO’s senior scientist Victor Kallen knikt instemmend. “Die StressCoach app is gebaseerd op pakweg zeven verschillende onderzoekdisciplines. Die hebben we allemaal in huis. Veel apps meten de hartslag en afgeleiden daarvan, maar de betrouwbaarheid laat te wensen over. Met onze kennis op het gebied van sensortechnologie, signaalverwerking, datastreaming, privacy en mathematica, kun je wel een betrouwbare app bouwen. Verder moet je de persoonlijke meetgegevens van iemand kunnen vertalen naar stressfactoren. Daarvoor hebben we onze stressmodellen ontwikkeld. Dan moet er een gevalideerd gezondheidsadvies komen, dat volledig is afgestemd op de persoon. Dat zijn nu in totaal zo’n 680 verschillende adviezen. Het was een echte technische uitdaging, maar het is gelukt dankzij onze multidisciplinaire inzet.”

Innoveren is leren

Zwolle is tevreden over de samenwerking met TNO. “Toch moet je innoveren ook leren. Veel bedrijven hebben het idee: we gaan naar TNO en dan kopen we een kant-en-klaar innovatie. Maar als dat product nog niet helemaal duidelijk is en verder ontwikkeld moet worden, moet je geduld hebben.” Opnieuw knikt Kallen. “Zeker, mkb-bedrijven moeten lef en doorzettingsvermogen hebben. Maar jullie hebben ons op het juiste moment er bijgehaald. Het basisidee lag er. Eh … zullen we binnenkort ook jullie MyPerfectCoach eens oppakken?”

blik op de toekomst

House of Skills: vaardigheden zijn de toekomst van werk

4 apr '18 - 4 min
Binnen House of Skills ontwikkelen verschillende partijen uit de Metropoolregio Amsterdam samen loopbaanprogramma’s, met als doel om de duurzamere inzetbaarheid... Lees meer
uitgelicht

Hoe houd je ploegendienstwerknemers duurzaam inzetbaar?

28 dec '17 - 3 min
Als je langdurig werkt in ploegendienst loop je op langere termijn een groot risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen. Samen... Lees meer
feiten & cijfers

Wat kun je doen tegen werkstress?

15 nov '17 - 1 min
Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Vooral werkenden in het onderwijs, de industrie en de sector gezondheid en welzijn ervaren stressklachten. Om werkstress voor... Lees meer
blik op de toekomst

Meer winst en productiviteit door juiste inzet flexibele schil

14 nov '17 - 1 min
Werkgevers zijn niet snel geneigd om werknemers een vast contract te bieden. Het aandeel flexibele arbeidsrelaties stijgt in Nederland en deze zogenaamde flexibele... Lees meer
blik op de toekomst

Werkgerelateerde kanker uitbannen: kleine investering, groot effect

25 sep '17 - 1 min
In Nederland overlijden jaarlijks zo’n 4.100 mensen aan beroepsziekten, waarvan ongeveer 2.700 aan werkgerelateerde kanker. Ondanks goede initiatieven in risicovolle... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.