In de productie en magazijnen komt zwaar lichamelijk werk voor. Sommige handmatige taken zijn lastig te automatiseren of te mechaniseren of onvoldoende flexibel. In het Europees onderzoeksproject Robo-Mate werken twaalf partijen uit zeven landen aan de ontwikkeling van een intelligent en comfortabel exoskelet voor deze manuele werkzaamheden. Zo'n exoskelet is een uitwendig skelet met robot-technologie om de lichamelijke belasting te verminderen.

Verschillende handmatige taken in de industriële productieprocessen en in magazijnen zijn moeilijk te automatiseren - ook vandaag de dag - als gevolg van hun complexiteit. Dit is met name het geval in de werkzaamheden, zoals die worden gebruikt in de automotive, voedselverwerkende industrie of in magazijnen, waar relatieve zware lasten gehanteerd en getild worden, veelal kort cyclisch, of met piekbelastingen en vaak in niet optimale houdingen. Dit soort werk leidt tot grote risico op letsel, wat resulteert in een lage productiviteit, langdurige uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid. In feite zijn maar liefst 44 miljoen werknemers in de Europese Unie getroffen door werkplek spier-en skeletaandoeningen (SSA), wat neerkomt op een totale jaarlijkse kosten van meer dan 240 miljard euro.

Robo-Mate

Om deze industriële en maatschappelijke uitdagingen te overwinnen, is een nieuw project opgesteld: Robo-Mate. Het doel van het Robo-Mate project is een intelligente en eenvoudig te manoeuvreren, en draagbare body exoskelet voor handmatige afhandeling werk te ontwikkelen. Het project bestaat uit 12 partners uit 7 Europese landen, waaronder belangrijke spelers uit de industrie en de academische wereld. Gefinancierd met de € 4.500.000 door het 7e kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling van de Europese Unie (KP7). In dit 3-jaar Robo-Mate project is TNO een van de toonaangevende onderzoeksinstituten op het gebied van ergonomie, fysieke inspanning en veiligheid die betrokken is bij de opzet en uitwerking van Robo-Mate.

Productieverhogend

Het idee achter Robo-Mate is om de arbeidsomstandigheden voor fysiek belaste werknemers te verbeteren en repetitieve tiltaken te vergemakkelijken, waardoor blessures en ziekteverzuim verminderen. Hierdoor zal de productiviteit, flexibiliteit en de kwaliteit van de productie verhogen. Zo'n exoskelet is een uitwendig skelet met robot-technologie die door de mens wordt aangestuurd en de lichamelijke belasting reduceert. Met de technologie wordt al langer geëxperimenteerd in de revalidatie en defensie maar is ongeschikt voor industriële toepassingen omdat ze te omvangrijk en onvoldoende flexibel in te zetten is. Het ontwikkelen van zo'n exoskelet is daardoor niet alleen cruciaal voor gezonde werkomstandigheden in de industrie maar ook voor een bredere toepassing waar zwaar en repetitief tilwerk voorkomt.

Nieuws

Waar staan we met exoskeletten voor fysiek zwaar werk?

26 november 2020
Exoskeletten spreken voor veel mensen tot de verbeelding. Met technologie zouden we onszelf sterk en onvermoeibaar kunnen maken. TNO doet onderzoek naar de effectiviteit van exoskeletten en maakte op... Lees verder

Contact

Prof. dr. Michiel de Looze