Mark Huijbregts brengt duurzaamheidsbeoordeling naar hoger niveau bij TNO

Thema:
Circulaire waardecreatie
3 april 2023

Prof. Dr. Mark Huijbregts, hoogleraar Integrated Environmental Assessment aan de Radboud Universiteit, treedt per 1 april parttime in dienst bij TNO als Principal Scientist. Hij zal deze nieuwe rol bij TNO combineren met zijn functie als hoogleraar bij het Radboud Instituut Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES), die hij sinds 2010 bekleedt. Mark Huijbregts staat bekend als een van 's werelds toonaangevende experts op het gebied van levenscyclusanalyse en industriële ecologie.

Mark Huijbregts

“Deze samenwerking is een goed voorbeeld van hoe onderzoek direct kan bijdragen aan oplossingen in de samenleving, en hoe wetenschap kan bijdragen aan een duurzamere wereld”, zegt Mark Huijbregts. "Ik wil bijdragen aan wetenschappelijk bewezen oplossingen om de grote milieu-uitdagingen in onze samenleving aan te pakken."

Mark Huijbregts (Fotografie: Radboud Universiteit/ Dick van Aalst)

Methoden voor duurzaamheidsbeoordeling

De milieu-uitdagingen die Mark Huijbregts wil oplossen, zijn complex en met elkaar verbonden, en vereisen wetenschappelijk verantwoorde methoden voor beoordeling van duurzaamheid. Deze methoden zijn gebaseerd op levenscyclusmodellen: modellen die de milieueffecten van producten, diensten en technologieën over hun volledige levenscyclus (van productie en gebruik tot aan het einde van de levensduur) laten zien. Deze methoden en modellen zijn van essentieel belang om duurzame beslissingen te kunnen nemen in industrie en de samenleving.

TNO

Met (milieu)technische, economische en maatschappelijke expertise wil TNO overheden en bedrijven helpen om meer circulair en duurzaam te worden. De duurzaamheidsbeoordelingsmethoden worden geïmplementeerd in verschillende TNO programma's op gebied van energie- en materialentransitie, bijvoorbeeld de systeemtransitie naar circulaire plastic waardeketens en duurzame chemische industrie.

Wetenschappelijke kwaliteit

Mark Huijbregts gaat een spilfunctie vervullen in het verhogen van de wetenschappelijke kwaliteit in verschillende domeinen van TNO. Hij zal helpen bij het ontwikkelen van verbeterde en integrale duurzaamheidsbeoordelingen op weg naar een duurzamere toekomst (met een circulaire economie, duurzame levensstijl, veilig en duurzaam ontwerp). Hij zal ook bijdragen aan het beoordelen van verschillende ‘planetary limits’ – de limieten die onze planeet aankan met betrekking tot klimaatverandering, biodiversiteit en vervuiling – binnen TNO.

Laat je verder inspireren

69 resultaten, getoond 6 t/m 10

Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics

Informatietype:
Nieuws
1 juni 2023

De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.

Zonder extra beleid dreigt overlast houtrook door kachels te gaan stijgen

Informatietype:
Insight
20 maart 2023

We zien een forse toename van houtstook door hoge energieprijzen. In onze 3 verkennende scenario’s laten we zien dat er bij toename van het houtverbruik echt beleid op het bestaande kachelpark nodig is. De natuurlijke uitfasering door verkoop van ‘schone’ moderne kachels gaat niet snel genoeg.

Intensief stikstofonderzoek in en rond het Liefstinghsbroek

Informatietype:
Nieuws
10 maart 2023

Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond het Natura2000 gebied het Liefstinghsbroek.

Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?

Informatietype:
Artikel

Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek

Informatietype:
Insight
30 januari 2023

EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Hun doel? Een volledig circulair product te creëren.