Nationale veiligheid in Nederland: 5 thema's in het vizier
Met onze partners in het veiligheidsdomein staan we voor de nationale veiligheid in Nederland. En nu de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het meer dan ooit zaak om bestaande technologie aan nieuwe innovaties te koppelen. Ontdek de vijf thema’s waar we het vizier op richten.
Ontwikkelingen binnen het veiligheidsdomein
De ontwikkelingen op het gebied van veiligheid gaan sneller dan ooit. Dit komt mede door de enorme groei van informatie en de opkomst van nieuwe technieken. Denk aan artificiële intelligentie (AI), augmented reality en krachtige sensoren. Deze ontwikkelingen vormen zowel een kans als een bedreiging voor de Nederlandse overheid en veiligheidsorganisaties. Samen dragen we bij aan de veiligheid in Nederland.
75 jaar expertise in nationale veiligheid
Onze expertise op het gebied van veiligheidsonderzoek wordt tot ver in het buitenland erkend. We hebben meer dan 75 jaar ervaring in toepassingen als gedragsherkenning, monitoring, digitale transities en valideren van innovaties. Daarmee zijn we wereldwijd één van de meest betrouwbare partners in het veiligheidsdomein voor technologie en innovatie.
We ontwikkelen voortdurend nieuwe kennis en innovaties gericht op veiligheids- en technologietrends. Als vliegwiel voor innovatie werken we aan nieuwe toepassingen die een veilig Nederland waarborgen.
We hebben ontwikkelingen die van invloed zijn op de veiligheid van Nederland scherp in het vizier. Binnen de roadmap Nationale Veiligheid werken we met 5 hoofdthema’s: Weerbare professional, Smart security & surveillance, Intelligence in actie, Rechtstaat & opsporing en Kritieke digitale infrastructuur.
Krachtenbundeling is nodig
Binnen het veiligheidsdomein bundelen we krachten om veiligheidsvraagstukken gezamenlijk aan te pakken. Hierbij gaat het onder meer om de beveiliging van gebouwen en infrastructuur, de aanpak van uitgaansgeweld en (internationaal) terrorisme.
Partners waarmee we intensief samenwerken zijn het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de aangesloten nationale organisaties zoals de Nationale Politie, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Ook met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen onderhouden we nauwe banden, zoals met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Koninklijke Marechaussee (KMar).
Samenwerken aan de veiligheid in Nederland
We zoeken meer partners binnen het veiligheidsdomein. Wil je met ons samenwerken aan de nationale veiligheid? Neem dan contact op.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TRESSPASS: onderzoek naar risicogestuurde grenscontroles
TRESSPASS, een Europese onderzoeksproject naar risicogestuurde grenscontroles. Het blijkt dat er in vergelijking met de huidige manier van grenscontrole meer mogelijkheden zijn om het proces van grenscontrole te optimaliseren met voordelen voor reizigers en grenswachters.


Naar een toekomst bestendig bewaken en beveiligen
In Doorn kwamen ruim honderd mensen bijeen om de tussenresultaten te delen van het vierjarige programma “Adaptief Bewaken & Beveiligen in stedelijk gebied”. In dit programma dat in 2020 is gestart, onderzoekt TNO, samen met de Koninklijke Marechaussee én de Nationale Politie hoe de praktijk van Bewaken en Beveiligen meer toekomstbestendig kan worden.


Handboek voor hulp bij opsporing
Iedereen kan een bijdrage leven aan opsporing. Maar hoe kunnen politie en burger(organisaties) samen onze veiligheid en rechtvaardigheid garanderen? Het nieuwe TNO handboek ‘Eerste Hulp bij Opsporing – Handboek Burgerdetectives’ biedt hulp.


Cybersecurity uitdagingen en innovaties
Voor welke cybersecurity uitdagingen staat Nederland nu en in de (nabije) toekomst? TNO werkt aan de technologieën en innovaties voor vandaag én morgen.


Hoe wetenschap helpt in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit
Criminelen pakken door 'crimineel' te denken. Dit is het uitgangspunt van het Ondermijningslab, een samenwerkingsprogramma van TNO en alle RIEC’s in Nederland.

