Systeemtransitie
De energietransitie is een ingewikkeld maatschappelijk vraagstuk. Het gaat om veel meer dan alleen technologische oplossingen. Want de economische gevolgen en sociale aspecten spelen een minstens zo grote rol. Daarom onderzoeken en adviseren we over hoe over te schakelen naar een CO2-vrij energiesysteem op een rechtvaardige manier.

Naar een CO2-vrij energiesysteem
Lees verder over ons werk binnen de systeemtransitie en hoe wij met innovatief onderzoek bijdragen aan de energietransitie.
Volg de laatste ontwikkelingen
Gemeenten: ‘Behoefte aan nationale regie bij energiearmoedebeleid’
Halfjaarlijkse monitoring TNO brengt gemeentelijke aanpak energiearmoede in beeld. Een gebrek aan nationale regie vormt voor veel gemeenten een barrière om te komen tot een middellange termijn aanpak. Lees de resultaten.


Innovatietrends in verduurzaming gebouwde omgeving
Hoe staat het met de ontwikkelingen in de energietransitie ten aanzien van verduurzaming in de gebouwde omgeving? Waar staat Nederland ten aanzien van de ambities in het Klimaatakkoord?


Oudere huizen isoleren vaak goed voor de portemonnee
Voor zes op de tien huishoudens loont het financieel om een oudere woning te isoleren. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van TNO en het Centraal Planbureau.


BuurtWarmteWijzer helpt gemeenten bewoners actief te betrekken bij keuzes warmtetransitie
Het realiseren van aardgasvrije wijken in de bestaande bouw is de komende decennia een enorme opgave waar veel partijen bij betrokken zijn. Gemeenten hebben weliswaar de regie, maar een cruciale rol is weggelegd voor bewoners, zowel individuele huiseigenaren als verhuurders.


Eerste ervaringen van bewoners met aardgasvrij wonen positief
Eigenaar-bewoners van proeftuinen die hun woning aardgasvrij hebben laten maken, geven gemiddeld een 8,7 voor hun woning. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO waarin voor het eerst eigenaars-bewoners bevraagd zijn die het hele traject naar een aardgasvrije woning hebben doorlopen.

