Informatietype:
Evenement
Thema:
Weerbare jeugd en ouderschap
Unit:
Healthy Living & Work

Startkwalificering dappere dino’s en stoere schildpadden

Op donderdag en vrijdag 7 en 8 november 2024 start een nieuwe startkwalificatie-2-daagse tot Dappere Dino’s  en Stoere Schildpadden trainer.

Startdatum:
-
Tijd:
09:00
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71
Kosten:
1.895 Euro excl. BTW
Schildpadden-Dino-24112023-1484-835

Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden zijn wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstrainingen voor kinderen in groep 3&4 (6-8 jaar) en de kleuterklas (4-6 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn. De trainingen zijn bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met veranderingen tijdens en na de scheiding, en richten zich op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van kinderen. Zie www.dapperedino.nl.

De opleiding tot Dappere Dino’s trainer-bestaat uit:

  • 1 dag training (startkwalificering).
  • Telefonische supervisie/coaching tijdens de eerste Dappere Dino’s groep.
  • Terugkombijeenkomst met inhoudelijke workshop en intervisie op basis van beeldfragmenten van een Dappere Dino’s bijeenkomst.

De opleiding tot Stoere Schildpadden trainer bestaat uit twee bijeenkomsten en bouwt voort op de kwalificering tot Dappere Dino’s trainer.

Startkwalificatie-2-daagse

Deze startkwalificatie-2-daagse betreffen de eerste bijeenkomsten van de Dappere Dino’s en de Stoere Schildpadden opleidingen. Daarmee krijgt de deelnemer een startkwalificatie van zowel de Dappere Dino’s als de Stoere Schildpadden. De eerste dag focust voornamelijk op Dappere Dino’s startkwalificatie en de tweede dag op Stoere Schildpadden startkwalificatie.

Tijdens de 2-daagse worden de theoretische basisprincipes achter de trainingen besproken, is er aandacht voor de impact van scheiding en de specifieke leeftijdsgroepen 6-8 en 4-6 jaar, wordt er geoefend met de uitvoering van het programma en met de handpoppen Rex en Sam. Ook is er aandacht voor praktische zaken.

Certificering

Met de behaalde startkwalificaties kan een trainer (samen met een co-trainer) een eerste Dappere Dino’s /Stoere Schildpadden groep geven. Tijdens de uitvoering van de groepen kunnen trainers gebruikmaken van coaching (via beeldbellen). Tijdens de coaching is er aandacht voor het leertraject en de leerdoelen van de trainer. Waar loopt de trainer tegenaan, hoe gaat de trainer om met lastige situaties?

Tijdens de terugkombijeenkomst bespreekt iedere deelnemer een korte beeldopname met de mede-cursisten, waarna een trainerslicentie verkregen wordt. De terugkombijeenkomst is verder bedoeld voor het uitwisselen van ervaringen.

Trainerscertificaten (‘licenties’) worden uitgereikt op basis van deelname aan de startkwalificering, het begeleiden van tenminste een Dappere Dino’s /Stoere Schildpadden groep (inclusief intake, ouderavond en eindevaluatie) en deelname aan de terugkombijeenkomst met intervisie aan de hand van dit beeldfragment. Licenties zijn twee jaar geldig. Licenties worden verlengd door:

  • Iedere twee jaar tenminste een Dappere Dino’s /Stoere Schildpadden groep te geven;
  • Eens per twee jaar deel te nemen aan de jaarlijkse landelijke terugkombijeenkomst,
    inclusief inhoudelijke workshop en intervisie op basis van eigen videobeelden.

Doelgroep

De kwalificatie tot trainer is ontwikkeld voor ervaren professionals met aangetoond ten minste HBO-niveau. Zij hebben een achtergrond in de pedagogiek, psychologie, maatschappelijk werk of vergelijkbare achtergrond. Ze hebben kennis van de ontwikkeling van kinderen. Aantoonbare ervaring met het begeleiden van groepsinterventies (bv. KIES- of SOVA-groepen) voor kinderen is noodzakelijk (leeftijd 4-16). Ervaring met poppenspel en/of scheidingsproblematiek is een voordeel. Vaak betreft het maatschappelijk werkers, (kinder)psychologen, (ortho)pedagogen, preventiemedewerkers, SOVA-trainers, IB’ers, creatief therapeuten etc.

Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJeugd.nl) heeft aan de Stoere Schildpadden kwalificering voor jeugdprofessionals 48 accreditatiepunten en aan de Dappere Dino’s 53 accreditatiepunten toegekend (SKJ211556). Punten worden verkregen na licensering tijdens de terugkombijeenkomst.

Kosten

1.895 Euro excl. BTW

Prijs is voor deelname aan de startkwalificatie-2-daagse en (een jaarlijks georganiseerde, landelijke) terugkombijeenkomst, inclusief opleidingsmaterialen, telefonische coaching en intervisie op basis van beeldfragmenten voor Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden. De inbegrepen opleidingsmaterialen bestaan uit een opleidingsmap, twee trainershandleidingen en twee handpoppen. Daarnaast dienen voor het uitvoeren van de Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden ook een Dappere Dino’s en een Stoere Schildpadden materialenset te worden aangeschaft van 225 Euro excl. BTW (deze laatste is benodigd voor de uitvoering van groepen, niet noodzakelijk per trainer omdat deze gedeeld kan worden).

Dappere Dino’s, Stoere Schildpadden & ScheidingsATLAS

Laat je verder inspireren

9 resultaten, getoond 1 - 5

Startkwalificering tot ScheidingsATLAS trainer vrijdag 15 november 2024

Informatietype:
Evenement
ScheidingsATLAS is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor ouders die gescheiden zijn.
Startdatum:
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71

Pesten terugdringen met anti-pestprogramma PRIMA

Informatietype:
Project
25 september 2023

Nationale Wetenschapsagenda steunt project vroegtijdige opsporing stress bij jonge kinderen

Informatietype:
Nieuws
11 juli 2023

Consortium zet zich in voor ondersteuning van samengestelde gezinnen

Informatietype:
Insight
29 september 2022

Weerbare jeugd en ouderschap

Informatietype:
Artikel
5 juli 2022