PK AMS-technologie

Thema:
PK AMS-technologie

Minder risico en snellere ontwikkeling van je geneesmiddel dankzij TNO’s geavanceerde AMS-technologie. Elke fase-1, first-in-human (FIH) studie kan als MIST en Mass Balance-onderzoek dienen voor effectievere ontwikkeling van geneesmiddelen. Met TNO’s kennis van microtracers wordt het ontwikkelen van geneesmiddelen een efficiënt proces. Zo zijn er minder dierproeven nodig en krijg je toch snel inzicht in ADME van het geneesmiddel bij mensen.

Snel en effectief testen

Huidige studies naar ADME bij mensen worden vaak uitgevoerd in de eindfase van de ontwikkeling van geneesmiddelen. En wanneer er dan in een laat stadium metabolieten worden ontdekt, is het voor biotechnologiebedrijven soms een enorme uitdaging om goedkeuring voor het geneesmiddel te verkrijgen.

Geavanceerde manier van gegevens verzamelen

TNO’s microtracertechnologie kan tegelijkertijd MIST- en Mass Balance-gegevens leveren waarmee bedrijven direct menselijke metabolieten in het ontwikkelingsproces kunnen identificeren (fase 1). Doordat metabolieten al zo vroeg in het ontwikkelingsproces kunnen worden vastgesteld, hoeven biotechnologiebedrijven niet langer vele jaren – en grote sommen geld – te spenderen aan de ontwikkeling van een geneesmiddel waarvoor extra (en feitelijk overbodige) toxicologische studies nodig zijn.

Baanbrekende manier van monstervoorbereiding

TNO heeft de unieke mogelijkheid om met behulp van AMS volledig geautomatiseerde monsteranalyses uit te voeren van bloed, plasma, urine of feces. Dit gebeurt op basis van geautomatiseerde verbranding; een significant verschil met de standaard aanpak die op gravitatie is gebaseerd. Dankzij deze procedure kunnen we ook de monstervoorbereiding optimaliseren, zodat we veel meer monsters per dag kunnen analyseren en een kortere omlooptijd kunnen garanderen. De procedure is bovendien minder arbeidsintensief en dus goedkoper. Daarnaast hoeven er geen stoffen te worden teruggewonnen en is de hersteltijd voor menselijke vrijwilligers veel korter.

Unieke expertise

TNO is de enige organisatie in Europa met een biomedische Accelerator Mass Spectrometer (AMS) waarmee geautomatiseerde CO2-verbranding kan worden uitgevoerd. We voerden als eerste organisatie een microdosisstudie uit met behulp van een biotechnologisch geneesmiddel en slaagden er ook als eerste in een microtracerstudie uit te voeren met pediatrische patiënten.

Bij een microdoseringonderzoek worden zeer kleine doses (< 100 µg) toegediend aan menselijke vrijwilligers die geen fysieke gevolgen van het geneesmiddel ondervinden. Toch is het niveau van deze microdosering hoog genoeg om te worden gemeten in TNO's geavanceerde AMS-faciliteit, zodat er PK-gegevens bij echte mensen kunnen worden verzameld. Dat is waardevoller dan preklinische dierproeven en betekent tevens dat er minder proefdieren gebruikt hoeven te worden. Dit is volledig in lijn met TNO's missie om dierproeven te verfijnen en terug te dringen en waar mogelijk te vervangen door snellere, nauwkeurigere alternatieven.

Wil je meer weten over hoe TNO jou kan helpen om de ontwikkeling van jouw geneesmiddel al in fase 1 te versnellen en het proces verder te stroomlijnen? Neem dan contact op met Wouter Vaes voor meer informatie.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Ex vivo orgaanperfusie kan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen helpen

Informatietype:
Insight
14 maart 2023

TNO gebruikt ex vivo normotherme orgaanperfusie om ADME-processen voor specifieke verbindingen nauwkeuriger te kunnen bepalen en de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.

Met maatschappelijke royalty's kunnen kosten nieuwe medicijnen omlaag

Informatietype:
Insight
16 mei 2022
De hoge onderzoekskosten voor nieuwe medicijnen leiden tot hoge prijzen. Door farmaceutische bedrijven maatschappelijke royalty’s te laten betalen kunnen de kosten omlaag, betoogt Peter van Dijken.

Op maat gemaakte medicijnen sneller ontwikkelen

Informatietype:
Insight
8 oktober 2020
We willen samenwerken met overheid, verzekeraars en farmaceuten om nieuwe medicijnen betaalbaar en sneller beschikbaar te maken door nieuwe technologieën.

Medicijnen op maat maken met 3D-printer

Informatietype:
Insight
14 september 2020

Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen als volwassenen, maar met een veel lagere dosering. De meeste geneesmiddelen zijn daar echter niet op berekend. Met behulp van 3D-printtechnologie is het mogelijk om heel precies voor elke patiënt op maat gemaakte medicijnen te maken. TNO werkt daarom samen met het Erasmus MC en nodigt de farmaceutische industrie uit om mee te innoveren.