Hoogwaardige optische componenten

Thema:
Hoogwaardige optische componenten

TNO heeft een unieke expertise op het gebied van hoogwaardige optische componenten, oftewel High-End Optics Manufacturing. Wij maken klantspecifieke componenten, zoals spiegels en lenzen, die in innovatieve en compacte systemen worden geïntegreerd en zo leiden tot nieuwe producten voor bijvoorbeeld de ruimtevaart.

Waar de optische werkplaats in Delft van oudsher met name benut werd voor intern gebruik, is het TNO Centre for Optics Manufacturing nu ook partner en leverancier voor internationale instituten en bedrijven. 'We zijn in staat om hoogwaardige optische componenten te maken en deze in te bouwen in complete optische systemen – een unieke combinatie', legt Merijn Voets uit, business developer Optics Manufacturing TNO. ‘ Het gaat daarbij om procesontwikkeling, het maken van prototypes en one-offs. We ontwikkelen innovatieve oplossingen en (eenmalige) high-end toepassingen. We maken geen series. Daarom zijn we ook geen concurrent van de industrie.’

Freeform optics

De focus ligt op vrijevormoptiek, oftewel freeform optics. Waar conventionele lenzen en spiegels met een eenvoudige (bolle of holle) vorm hun beperkingen hebben, kunnen asferische of freeform lenzen en spiegels dankzij hun complexere oppervlak – bijvoorbeeld een lens in de vorm van een banaan of paardenzadel – wel bepaalde lichtstraalgangen voor elkaar krijgen. Wat voorheen met meerdere lenzen werd bewerkstelligd, kan nu met één of enkele speciale freeform lenzen. Door deze nieuwe componenten toe te passen, is het bovendien mogelijk om hoge resolutie optische systemen te ontwikkelen, met gelijke of betere prestaties, die kleiner, compacter en lichter zijn. Dat is een grote plus voor bijvoorbeeld ruimtevaartinstrumenten.

Nauwkeurig maken en meten

Freeform lenzen en spiegels zijn door hun bijzondere vormen lastiger te maken, testen en meten. Daarom investeren we ook in apparatuur om optische componenten nauwkeurig te meten. Naast next generation-meetapparatuur heeft TNO de beschikking over apparatuur voor het extreem hoogwaardig afwerken van het optische oppervlak – onder meer MRF polishing (Magnetorheological finishing) – en het aanbrengen van speciale coatings, waaronder een innovatieve zilvercoating.

‘Onze specifieke expertise op het vlak van optica in de combinatie met de juiste apparatuur stelt ons in staat bijzondere, complexe en nauwkeurige instrumenten te ontwikkelen voor extreme omstandigheden en ze te meten’, benadrukt Voets, ‘Dat kunnen niet veel bedrijven of kennisinstituten. Daarnaast kunnen we advies geven over maakbaarheid en productkosten. Met dit complete pakket aan vaardigheden helpen we onze klanten en de (Nederlandse) industrie vooruit.’

Toepassingen

Het TNO Centre for Optics Manufacturing werkt op het gebied van ontwerp, ontwikkeling, meten en het uiteindelijk bouwen van unieke optische producten samen met allerlei partners. Naast componenten voor ruimtevaarttoepassingen worden ook in ziekenhuis-, lithografie- en communicatieapparatuur freeform optics verwerkt. Zo is lasersatellietcommunicatie een nieuwe markt. We werken bijvoorbeeld aan zogenoemde optische Satcom-systemen waarin een door TNO ontwikkelde vrijevormspiegel zit: een FSM (Fine Steering Mirror).

Laat je verder inspireren

25 resultaten, getoond 1 t/m 5

Satellietinstrument OMI voor 100.000ste keer om de aarde

Informatietype:
Nieuws
4 mei 2023

Deze week bereikt het Ozone Monitoring Instrument (OMI) een mijlpaal: 100.000 rondjes om de aarde. Dit is extra speciaal omdat het meetinstrument oorspronkelijk ontworpen is voor een missie van 6 jaar na de lancering in 2004. Inmiddels meet OMI al meer dan 18 jaar de uitstoot in de atmosfeer en het gat in ozonlaag, wat veel bruikbare data heeft opgeleverd. Daarmee kon TNO bijvoorbeeld effecten van strenger luchtkwaliteit beleid in Europese landen meten.

Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Jan Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Koninklijke onderscheiding is voor zijn baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van optomechtronica. De TNO’er ontving de orde vandaag uit handen van Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
15 april 2023

De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. NorSat-TD wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap (NOSA) en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking.  Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende nuttige ladingen, waaronder het SmallCAT (Small Communication Active Terminal) lasercommunicatiesysteem. SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten. In de komende maanden volgt een demonstratie als SmallCAT in zijn baan om de aarde verbinding gaat maken met het optische grondstation op een TNO-locatie in Den Haag.

Nederlands consortium onder leiding van TNO ontwikkelt HemiCAT-lasercommunicatieterminal

Informatietype:
Nieuws
22 maart 2023

TNO gaat samen met een consortium van Nederlandse partners beginnen met de ontwikkeling van een lasercommunicatieterminal. Deze hoogefficiënte, kleine demonstrator, genaamd HemiCAT, zal de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten vergroten door met de aarde te communiceren via laser.

FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2023

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL.